Sportnytt
12 augusti 2020 17:32

Förtydligande kring ”ryttarens medhjälpare”

TolkningshjälpOklarheter kring vad som kan anses vara "ryttarens medhjälpare" har fått tävlingssektionen i Skåne att i samråd med Svenska Ridsportförbundet gå ut med ett förtydligande. Bland annat uppmanas ryttare att inte fylla "kvoten" i onödan. "Vi har mycket god kontroll", säger SM-generalen Jana Wannius.

Förtydligande kring ”ryttarens medhjälpare”
Siri Swärd med Jimmy i onsdagens 6-årsfinal i Falsterbo. Här råder strikt ordning när det gäller ryttarnas medhjälpare, säger Jana Wannius. Foto: Roland Thunholm

Det är Bengt Sånesson, ordförande i tävlingssektionen i Skåne, som i samråd med Svenska Ridsportförbundet har gått ut med ett brev till arrangörer och överdomare i Skåne. Anledningen, skriver han, är att det råder oklarheter kring vem som ansvarar för vilka som får närvara som ”ryttarens medhjälpare” på tävlingsplatser.

Förutom en påminnelse om de fastställda tillfälliga tävlingsregler som gäller för medhjälpare, som tillkommit i och med pandemin, bifogas även ett förtydligande kring hur reglerna ska tolkas. Ryttare uppmanas särskilt att inte fylla ut ”kvoten” för medhjälpare med barn till ryttare, småsyskon, partner, föräldrar, hästägare eller släktingar, om dessa inte kan anses fylla en funktion som medhjälpare. Här under kan du läsa brevet i sin helhet.

Till arrangörer och ÖD i Skåne v. 33 i samråd med SvRF

197.6.2 Deltagare och medhjälpare
Tillträde till tävlingsplatsen har deltagande ryttare och högst en medhjälpare per häst. Young riders och yngre ryttare samt pararyttare får ha två vuxna medhjälpare för en häst, därefter maximalt en medhjälpare per ytterligare hästar. Särskilt kommunicerade regler gäller för sportkörning.

Ryttare och medhjälpare ska inte ankomma tidigare än vad som bestäms av arrangören, med utgångspunkt att minimera vistelsen på tävlingsplatsen. Ryttare och medhjälpare ska skyndsamt lämna tävlingsplatsen efter avslutade ritter vid tävlingsdagen. Arrangören är ansvarig för att moment 197.6.2 upprätthålls.

Så här ska ovanstående tolkas och följas:
Ingen annan än de ovanstående får finnas på tävlingsplatsen dvs ryttaren och en medhjälpare/häst. Här finns ingen åldersbegränsning vilket innebär att underårig kan vara medhjälpare.

Till UR och yngre måste däremot båda medhjälparna vara vuxna, 18 år och äldre, medan övriga medhjälpare till ytterligare hästar kan vara underåriga.

Problemet uppstår när någon med många hästar kommer och har sina vanliga hästskötare plus andra som kan fylla upp ”kvoten” för antalet medhjälpare. Inget att göra åt men regeln säger också att ryttare och medhjälpare kommer samtidigt, inte tidigare än behövligt och lämnar tillsammans. Ryttare uppmanas att inte fylla ut ”kvoten” med övriga.

Även när är det gäller barn till ryttare, småsyskon, partner, föräldrar, hästägare, släktingar och övriga gäller ovanstående fullt ut!

Då det är arrangören som ansvarar för att regeln följs måste parkeringsvakten(erna) ha fullständig kontroll/förteckning på vem som får tillträde (armband, badgar, stämplar). Diskussioner om vem som är på tävlingsplatsen ska inte föras någon annanstans!

Det är ÖD som tillser att arrangören följer dessa regler.

Det är viktigt att alla arrangörer informerar och följer samma normer för att undvika argumentet att ”så gör de ingen annanstans!”

Detta gäller intill dess att nya rekommendationer kommer från FHM.

Vi måste hjälpas åt!

”Coronavakter” i Falsterbo

Högaktuellt just nu är förstås SM i Falsterbo, där SM-generalen Jana Wannius låter meddela att tävlingsorganisationen är mer än på tårna både när det gäller de allmänna restriktionerna och ryttarnas medhjälpare.
– Band hämtas hos ackrediteringen, vilket krävs för att få tillträde till såväl stall som tävlingsområde. Det råder ingen trängsel över huvud taget, varken på läktare eller stallområde. För säkerhets skull har vi hela tiden ”coronavakter” som kollar att inga folksamlingar på 50 personer uppstår, säger han till Ridsport.

Än så länge har heller inga obehöriga avvisats, fortsätter Jana Wannius.

Ingriper ni om ni exempelvis i sociala medier ser att det är personer på plats som inte har ackreditering?
– Vi är inga anhängare av anonyma anmälningar över huvud taget och vi har själva mycket god kontroll. Hela det stora tävlingsområdet, 53 000 kvm, är omgärdat med ett två meter högt staket. Det finns endast en ingång för ryttare, medhjälpare, funktionärer och press, samt två ingångar för hästar. Vid varje ingång står det minst två vakter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden