Veterinärt
31 oktober 2022 08:25
Ridsportplus

Förvånande resultat av magsårsforskning

Ny forskningFörra hösten genomfördes ett intressant projekt på Island, då frekvensen magsår undersöktes på unghästar – först när de togs in till stall från att ha levt i det fria i tre år och sedan efter åtta veckors träning. Resultaten överraskade forskningsteamet.

Förvånande resultat av magsårsforskning
Veterinären Nanna Luthersson har kommit fram till förvånande resultat i sin magsårsstudie. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är framför allt två saker sticker ut i den forskning som danska veterinären Nanna Luthersson och hennes kollegor gjorde; dels att en stor andel av unghästarna hade magsår redan när de kom in från ett fritt hjordliv, dels att merparten av magsåren läkte utan medicin, enbart genom grovfoderdiet och skydd från vädret.

    Projektet omfattade flera delar och utfördes på Island. Först utfördes gastroskopi på 81 unghästar som hämtats in från fjällen i början av oktober 2021 för att ridas in. Hästarna hade en medelålder på tre år och var i god kondition och i normalhull. De kom från fyra olika regioner av ön.

    Pilotstudie

    Syftet med studien har varit att undersöka förekomsten av magsår hos islandshästar som har levt fritt i en hjord och se hur de påverkas av att börja tränas. Detta har aldrig gjorts tidigare och projektet har gett en enastående möjlighet att se vad som sker i magen på en häst som aldrig varit riden, uppstallad, fodrad eller över huvud taget påverkad av människor.

    Nv_luthersson-hur-unghästarna-levde-2021-10-07-14.40.51-(004)
    Hästarna kom från fyra olika regioner av ön. Foto: Privat

    Många hade magsår

    – Överraskande nog var andelen magsår hög på hästarna när de undersöktes första gången, säger Nanna Luthersson till Ridsport. Hela 71,6 procent hade ESGD (magsår i övre, vita delen av magsäcken) av andra graden eller högre och 47 procent hade EGGD (magsår i nedre, röda delen av magsäcken) av första graden eller högre.

    Fakta

    Allt om förkortningarna

    De förkortningar som används för magsår är:

    • EGUS = Equs Gastric Ulcers Syndrome är ett samlingsnamn för magsår hos häst.
    • ESGD = Equine Squamous Gastric Disease är den vanligaste formen och innebär sår i övre, vita delen av magsäcken. Ytliga eller mer djupgående sår uppkommer när den frätande magsyran stänker upp mot magsäckens känsligaste del, kutana slemhinnan.
    • EGGD = Equine Glandular Gastric Disease finns i den röda delen av magsäcken eller vid nedre magmunnen, och är ännu ganska outforskat. Troligen är dessa sår framför allt kopplade till stress.
    • Graderingen av magsår sker enligt ett internationellt femgradigt system, från 0 till och med 4.
    Expandera

    – Det hade ingen av oss förväntat sig, eftersom ESGD brukar sammankopplas med hästhållningen. Detta visar att det även i naturen kan finnas en negativ inverkan på hästen.
    Förklaringen kan vara förändringar i vädret och i gräsets näringsinnehåll i slutet av sommaren.
    -Vi vet från andra undersökningar att ytliga förändringar i den vita delen av magslemhinnan kan uppkomma ganska snabbt, från dagar till några få veckor, beroende på hur negativa förhållandena är för hästarna, säger Nanna Luthersson. På en häst som fastar helt kan slemhinnan skadas redan på 48 timmar.

    Nv_luthersson-magsår-2021-11-27-11.55.33-(004)
    Studien visar att det även i naturen kan finnas en negativ inverkan på hästen. Foto: Privat

    Läkte utan behandling

    Efter att hästarna i studien hade tagits in på stall, fick de vänja sig vid sadel, träns och arbete från marken under de två första veckorna. Sedan fick de bära ryttare och träningen ökades successivt till att de reds fem dagar i veckan.

    Fakta

    Vem är Luthersson?

    Danska veterinären Nanna Luthersson driver veterinärkliniken Hestedoktoren på Själland tillsammans med fem andra veterinärer. Hon är speciellt intresserad av foderrelaterade sjukdomar hos häst och har genomfört flera forskningsprojekt kring detta, bland annat om magsår.

    Utöver att precis ha publicerat den första artikeln om magsår hos unga hästar som sätts i träning, väntar ytterligare två artiklar på att sammanställas från samma studie.

    Vid sidan om Nanna Lutherson har den isländska veterinären Úndína Ýr Þorgrímsdóttir
    och tre engelska forskare deltagit i studien.

    Den aktuella studien heter Effect of moving from being extensively managed out in pasture into training on the incidence of equine gastric ulcer syndrome in Icelandic horses, och är publicerad i the Journal of the American Veterinary Medical Association sept-22.

    Expandera

    Åtta veckor efter att hästarna tagits in, upprepades gastroskopiundersökningen på 71 av hästarna (tio hade flyttats). Då hade andelen hästar med ESGD grad två sjunkit till 14 procent, medan elva procent hade grad tre. Totalt hade andelen av denna magsårstyp minskat med 25 procent.
    -Det var en signifikant minskning. Men jag var också förvånad över att dessa ESGD-magsår läkte utan någon medicinsk behandling. Den troliga orsaken är att det räckte med att hästarna blev skyddade från vind, regn och snö och att de fick en foderstat baserad på hö eller hösilage.
    Huvudparten av hästarna, 57 stycken, åt endast grovfoder hela tiden, medan övriga fick grovfoder och en mycket liten giva kraftfoder med låg stärkelsehalt eller lite uppblött betfor. Detta är en typisk foderstat för uppstallade islandshästar.

    Nv_luthersson-levnadsförhållanden-island-2021-12-07-11.18.24-(004)
    Magsåren minskade på hästar som stallades upp. Foto: Privat

    Magsåren minskade på stall

    -Magsåren i övre delen av magsäcken minskade när hästarna kom in på stall och fick minst tre givor grovfoder om dagen, jämfört med om de bara fodrades en eller två gånger per dag.
    -Detta bekräftar att en grovfoderbaserad foderstat minskar risken för ESGD, och den här studien visar att grovfodret behöver ges flera gånger per dag. Vi vet sedan tidigare studier att en minskning av stärkelse, både per dag och per fodergiva, minskar risken för ESGD.
    Däremot finns inga skötselrelaterade faktorer som kan minska risken för EGGD, magsår i magsäckens nedre röda del. Andelen sådana sår minskade bara minimalt hos de undersökta hästarna.

    -Det är ännu oklart exakt vilka faktorer som ligger bakom EGGD, men det tar veckor för dem att utvecklas. Det är ett inflammatoriskt tillstånd, så inre faktorer hos hästen spelar också roll.
    Nanna Luthersson är nu i full färd med en uppföljning av de här spännande resultaten genom en längre undersökning där hon ska undersöka hur årstiderna påverkar magsår hos hästar. Det är 80 hästar som lever utomhus hela året på Island som kommer att genomgå gastroskopi fyra gånger under ett år, med tre månaders intervall.

    -Vi kommer samtidigt att analysera gräset och registrera väderdata, säger Nanna Luthersson.

    All ny kunskap kring magsår hos häst är mycket värdefull, eftersom hästar blir negativt påverkade av att ha magsår när de ska ridas, köras eller arbetas på annat sätt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden