Nyheter
18 december 2017 11:07

Frakturer missades hos skadad ryttare

BristerEn kvinna bröt höften när hon ramlade en häst, men sjukvården missade skadorna och gav felaktiga ordinationer. Nu kritiserar IVO vården på flera punkter.

Frakturer missades hos skadad ryttare
Vid kvinnas första besök på sjukhuset blev det många fel. Arkvibild: Istock

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) konstaterar flera brister efter att skador hos en ryttare missats, skriver Sala Allehanda. När kvinnan en vecka efter olyckan och det första sjukhusbesöket i Västerås sökte vård på nytt visade hon sig ha en fraktur i bäckenet genom höftens ledpanna och en misstänkt fraktur på båtbenet i handleden. Hon fick då gipsskena samt ordinerades kraftigt smärtstillande och vila, skriver tidningen.

Råddes att belasta benet

Det var helt andra ordinationer än de som kvinnan fick vid sitt första sjukhusbesök. Efter att kvinnan kommit in till akuten efter avramlingen med smärta i höft och lår röntgades hon, men enligt röntgenläkaren fanns ingen skada på skelettet. Inget återbesök planerades och ryttaren ordinerades receptfria smärtstillande tabletter, likaså att belasta det skadade benet.

Efter att kvinnan slutligen fått motsatta ordinationer sedan hon sökt vård på nytt ska hon ha så småningom ha mått bättre.

IVO lyfter fram flera punkter gällande missarna under det första sjukhusbesöket, bland annat brister in handläggningen och risken för vårdskada på grund av den sena diagnosen. Vidare anser IVO att kvinnan skulle ha fått bättre råd kring att söka hjälp på nytt om smärtan inte gav med sig och att läkaren ”litat för mycket till resultatet av röntgen” trots att ryttaren hade så pass ont vid beröring, skriver Sala Allehanda.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden