Avelsnyheter
15 december 2023 18:06
Ridsportplus

Framgångsrik uppfödare slutar med dressyravel: ”Vill inte vara en del av det längre”

AvelHon har varit en av Sveriges mest framgångsrika uppfödare av dressyrhästar länge. Men efter Helgstrandskandalen har Lena Nyström fått nog. "Jag vill inte vara med längre," säger hon. Däremot ska hon fortsätta föda upp fälttävlanshästar.

Framgångsrik uppfödare slutar med dressyravel: ”Vill inte vara en del av det längre”
Lena Nyström. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hon har fött upp ett antal Grand Prix-hästar, godkända hingstar, mängder med championatsvinnare och diplomhästar. Så sent som i höstas hade hon också en uppfödning som vann tyska Bundeschampionat.

    Jag vill inte föda upp hästar som är jättefina och som alltid försöker vara till lags för att de ska utsättas för sådant här.

    Lena Nyström.

    Men efter att nästa års föl är födda blir det ingen mer avel av dressyrhästar hos 61-åriga veterinären och Ridsport-bloggaren Lena Nyström på Hässleberga gård skånska Genarp.

    Efter flera års grubblande kring vart dressyrsporten är på väg blev Helgstrandskandalen den berömda droppen.
    – Den största anledningen till att jag lägger av är att jag inte tycker det är speciellt kul längre. Det är en så tråkig utveckling i stora delar av hästbranschen, inte bara i dressyren, säger hon.

    – Jag vill inte vara en del av det här. Jag vill inte föda upp hästar som är jättefina och som alltid försöker vara till lags för att de ska utsättas för sådant här. Hästarna behandlas som om de är bara redskap för att nå framgång, och den här utvecklingen har varit på gång ganska länge men det blir bara värre och värre, fortsätter hon.

    Extrema individer

    Lena Nyströms tidigare funderingar kring dressyravelns utveckling har bland annat handlat om de extrema individer som avlas fram i dag.
    – Det är inget fel med att avla fram reaktionssnabba hopphästar och dressyrhästar som har lätt för samling. Men jag tycker inte det är juste att avla fram hästar som rör sig så mycket att de har svårt att hantera sina kroppar när de går på böjt spår som 3- och 4-åringar. Jag tycker att det kan jämföras med extremaveln på arabhästar som har gjort att de kan få svårt att andas.

    Skillnad mot enskilda händelser

    Hon är den första att erkänna att hon själv har gjort saker mot sina hästar som hon inte är stolt över, men menar att det var det systematiska våldet mot hästar som syntes i den numera välkända danska dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
    – Vi har ju haft enskilda händelser som till exempel när Mark Todd piskade en häst genom ett vattenhinder. Det var verkligen inte vackert. Men det som kom fram i filmerna från Helgstrand är något helt annat, planerad verksamhet med en viss utrustning och anställda. Inte något som hände i stunden.

    Lena Nyström har själv sålt hästar till Andreas Helgstrand, hästar som sedan har sålts vidare och hamnat på bra ställen. Men hon ser alltför stor risk att hennes dressyravlade hästar ska hamna på ställen där de inte får ett bra liv, och kanske till och med hanteras våldsamt rutinmässigt.
    – Jag vill inte bidra till en sport där hästar behandlas på det viset. Tyvärr är det som visades från Helgstrand inte unikt – mer än det systematiska då. Den typen av ridning förekommer även på anläggningar i Sverige och jag har själv sett folk rida med kandar OCH gramantygel.

    Fortsätter med fälttävlansavel

    Däremot kommer hon fortsätta föda upp fälttävlanshästar och fem av de 13 föl som väntas nästa är avlade för fälttävlan. Hon har sedan flera år ett nära samarbete med Englandsbaserade Therese Viklund och är uppfödare åt bland annat hennes OS-häst Viscera (e Fidertanz 2) och Sella (e Mr Vain) som Viklund red till fjärdeplats på årets UVM.
    – Det känns som om fälttävlanshästarna har ett väldigt bra liv, jag tror att det är lyckliga hästar som har roligt tillsammans med sina människor. Det förekommer säkert saker som inte är så vackert i den sporten också, men hittills är det inte samma pengacirkus i fälttävlan som i dressyr och hoppning och det tror jag har betydelse. Hästar är inte prylar som ska säljas, ryttarna är vänner med sina hästar och bygger team med dem.

    Sälja och leasa ut

    Nu har Lena Nyström mellan 50 och 60 hästar på sin gård.
    – Min tanke är att jag försöker sälja de som går att sälja till vettiga människor. De som inte blir sålda får gå kvar hos mig, och jag också tänka mig att leasa ut ston för avel.

    Några av trotjänarna bland avelsstona på dressyrsidan är dock inte till salu.

    – Nu hoppas jag att danska ridsportförbundet och andra aktuella förbund gör mer än vad de hittills har gjort när det gäller Helgstrand. Och en annan jätteviktig sak för att få ordning på sporten är domarnas roll. De måste ändra sin bedömning och sluta premiera hästar som går på spänning.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden