Ridhästtest BollerupHoppstammad på pappret, dubbla diplom och kvalad till Breeders som dressyrtalang - det gällde att hålla huvudet kallt när resultaten för Droom's Owen. (e Cristallo II) summerades. Nu väntar den udda kombinationen inhoppning och förberedelse för 4-årschampionatet i dressyr för den mångsidiga valacken.
Framtiden får avgöra gren för multitalangen
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Under söndagen höll Österlens Hästvänner sitt ridhästtest på Bollerup. 25 hästar kom fram till visning, bland dem fanns två fölston och en 5-åring som startade i öppen klass. Nio av hästarna startade vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger – bland dessa hoppades sex hästar under ryttare. Åtta av hästarna visades grenspecifikt som dressyrtalanger, och lika många visades grenspecifikt som hopptalanger.
Karl-Henrik Heimdahl dömde exteriören och Niklas Roslund gångarterna, medan Mikael Nolin var hoppdomare. Utdelningen blev två dressyrdiplom och sex dressyrtalanger med klass I, samt ett hoppdiplom och två klass Ibland hopptalangerna.
Flest visade avkommor hade Colmander och Diamant de Semilly med två vardera.
Multitalangen belönades med dubbla diplom
Högst enskilda poäng under ridhästtestet fick Droom’s Owen (e Cristallo II), som åkte hem med dubbla diplom. Valacken är uppfödd av Pauline Larsson, ägs av Jessica Höeg Hassing, och visades löshoppad av uppfödaren vid det allsidiga ridhästtestet. Gångartsbetygen blev 8-8-8,5-8,5, och vid löshoppningen belönades Droom’s Owen med 8,5-9. Totalt 8,0 som dressyrtalang och 8,4 som hopptalang, med diplom i båda grenarna. Till 4-årschampionatet kvalade dock Droom’s Owen bara som dressyrtalang, då det krävs ryttare på ryggen för en Breeders-biljett i hoppning.
– Pauline visade honom med den äran, säger den stolta ägaren Jessica Höeg Hassing.
– Han har utvecklats fantastiskt mycket, speciellt när det gäller gångarterna.
Jessica berättar att hon har sin ridhäst inackorderad hos Pauline på Droomstable, och att hon där fastnade för Droom’s Owen – eller Ove som han allmänt kallas.
– Jag köpte honom faktiskt helt och hållet för att han var en sådan fantastiskt trevlig individ, erkänner Jessica.
– Men jag tänkte också att jag kanske behövde en påläggskalv då min häst börjar bli gammal.
Öppen framtid
Till vardags rider Jessica sitt fullblod Zlatan Zide, som inte bara gått på galoppbanan utan också tävlats i både hoppning och dressyr. Även om Ove på pappret ser helt hoppstammad ut, finns det mycket gångarter i honom, vilket passar bra för Jessica som gillar att rida olika grenar.
– Pauline är dressyrryttare, men hon avlar också med avsikten på att hästarna ska vara allround. Som till Ove där pappan är en ren hopphingst.
– Vad det ska bli av Ove i framtiden beror lite på vad han tycker är mest roligt, kanske blir det hoppning, kanske blir det dressyr, det får bli vad det blir.
Mångsidigheten med Droom-hästarna har visat sig förut, till exempel belönades hans mamma Droom’s Felizity inte bara med dubbla dressyrdiplom, utan även med relativt höga hoppoäng både som 3- och 4-åring. Oves moster Droom’s Julie har också belönats med dubbla diplom (läs mer här), och moster Droom’s Nike var inte långt ifrån dubbeldiplom för två år sedan. Och när släktingar ändå räknas upp, måste det även nämnas att i släktskapet runt Ove återfinns också den premierade hingsten Droom’s Oleander, som är Oves morbror.
Framtidsplanerna är att Pauline ska fortsätta utbilda Ove, och att han nu ska börja hoppas in under ryttare.
– Det hanns inte med innan, det var därför han visades löshoppad, förklarar Jessica.
– Sedan siktar vi på Breeders, där Pauline ska visa honom. Hon gör verkligen detta perfekt!
– Pauline har alltid en så bra plan med såväl inridning som matchning för sina uppfödningar.
Är kanske för bra
Även om Jessica är väldigt förtjust i Ove, så har tanken väckts att han kanske är för bra för att bara vara en påläggskalv till henne själv.
– Jag köpte ju honom till mig själv, men om han fortsätter utvecklas på det här sättet kanske jag måste tänka om.
– Mitt fullblod hänger ju med ännu, 20 år gammal debuterade han nyligen i Msv C, så kanske jag fortsätter med min gamla goding ett tag till.
Hur framtiden ser ut för Ove är alltså fortfarande ganska oklart, såväl när det gäller gren som ryttare. Något som Jessica däremot är säker på är framtiden för sin andra unghäst, Droom’s Prins, som är en ett år yngre lillebror till Ove.
– Honom har jag köpt in mig som delägare i. Han är efter Glamourdale, och i våras fick han dressyrdiplom på unghästtestet.
– Men det är inte en häst för mig, kanske köper jag mig ett nytt fullblod istället. Jag är mer van med hur man hanterar fullblod som gått på galoppbanan, och har inte helt förstått mig på det här med halvbloden ännu, erkänner Jessica med ett skratt.
Dubbelkval för Atlantic
Höga betyg i båda grenarna blev det även för Atlantic (e Orlando), som också visades vid det alldisiga ridhästtestet, men hoppades uppsuttet. Atlantic inledde sitt exteriörprotokoll med 8,5 dubbelt upp, för gångarterna blev det 9-7-9-8 och den uppsuttna hoppningen gav 8-8 i betyg. Trots 6,5 på benen blev det höga totalpoäng i båda grenarna: 8,3 som dressyrtalang och 8,0 som hopptalang. Att ett betyg är under sju på exteriören innebär att Atlantic inte åkte hem med några diplom, men däremot är han kvalificerad till 4-årschampionatet i båda grenarna.
Atlantic är en avkomma till Panthalassa, ett Cardento-sto som tävlats framgångsrikt i svår hoppning av Atlantics uppfödare och ägare Fredrik Linell. Även mormodern Pangea har en framgångsrik tävlingskarriär bakom sig upp till svår klass.
Uteblivna diplom pga benställen
Att missa diplomet på grund av för låga betyg på benen men ändå kvala till Breeders var det ytterligare två hästar som gjorde vid ridhästtestet på Bollerup. BG’s Total Surprise (e Total Hope) visades grenspecifikt som dressyrtalang med gångartspoäng som räckte för kvalificering till championatet, men trots 8,0 i totalen blev det inget diplom.
Samma utfall blev det för Skillinge Kilian (e Springbank II VH) även om totalsumman där blev 7,8.
Högsta hoppbetygen till Diamond Rock MG
Högsta hoppbetygen vid den uppsuttna hoppningen gick till Diamond Rock MG (e Diamant de Semilly) som belönades med 8-8,5 vid det allsidiga ridhästtestet. Totalpoängen 7,9 räckte inte till hoppdiplom, men Diamond Rock MG är välkommen till 4-årschampionatet.
Resultat SWB:s ridhästtest, Bollerup 3 september 2023
Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionat
DRESSYRTALANGER
Droom’s Owen SWB val 170 cm e Cristallo II u Droom’s Felizity e Stalypso, uppf Pauline Larsson, äg Jessica Höeg Hassing. (8 8 8 8,5) = 80% diplom C
Emerenzia Key SWB sto 169 cm e Gammelenggårds Zappa u Disa e Dream of Heidelberg II, uppf Malin Larsson, äg Marie Nolin Folkesson. (8 7,5 7,5 8) = 78% diplom
Atlantic SWB hingst 167 cm e Orlando u Panthalassa e Cardento, uppf/äg Fredrik Linell. (9 8 9 8) = 83% C
BG’s Total Surprise SWB sto 166 cm e Total Hope u Helouise e Highcruiser, uppf/äg Bultarbo Gård. (7,5 8,5 8,5 8) = 80% C
Skillinge Kilian SWB val 172 cm e Springbank II VH u Hakuna Mutata A.S. e Zambuka, uppf/äg Skillinge Dressyr AB. (8 8 8 8) = 78% C
Kelpie HZ (fölsto) SWB sto 162 cm e Colmander u Chianti CJ e Canterbury, uppf Anni Ovesson, Christian Åberg & Karolina Cappelli, äg Anni Ovesson & Christian Åberg. (7,5 7 8 7) = 77%
Il Divino SWB val 171 cm e Ferdades u Duino’s Winnie e Duino, uppf/äg Helena Martinell. (7,5 7 7,5 7,5) = 77%
HOPPTALANGER
Uppsutten hoppning
Atlantic SWB hingst 167 cm e Orlando u Panthalassa e Cardento, uppf/äg Fredrik Linell. (8 8) = 80% C
Diamond Rock MG (65) SWB sto 161 cm e Diamant de Semilly u Partemme e Emmerton, uppf Karolina Strid, äg Karolina Strid & Ebba Falkenklev. (8 8,5) = 79% C
Löshoppning
Droom’s Owen SWB val 170 cm e Cristallo II u Droom’s Felizity e Stalypso, uppf Pauline Larsson, äg Jessica Höeg Hassing. (8,5 9) = 84% diplom
Fakta
SWB:s ridhästtest Bollerup I 2023
- Arrangör: Österlens Hästvänner
- Datum: 3 september 2023
- Plats: Bollerup
- Domare exteriör: Karl-Henrik Heimdahl
- Domare gångarter: Niklas Roslund
- Domare hoppning: Mikael Nolin
- Antal visade hästar: 25, varav 2 fölston och en 5-åring i öppen klass
- Resultat dressyrtalanger: 2 diplom, 6 klass I
- Resultat hopptalanger: 1 diplom, 2 klass I
- Antal hästar med dubbeldiplom: 1
- Dressyrtalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 3
- Hopptalanger kvalificerade till Breeders Trophy: 2
- Högst bedömda dressyrtalang: Atlantic med 8,3 poäng
- Högst bedömda hopptalang: Droom’s Owen med 8,4 poäng
- Dressyrtalanger med 8,0 poäng eller mer: Atlantic, Droom’s Owen, BBG’s Total Surprise
- Hopptalanger med 8,0 poäng eller mer: Droom’s Owen, Atlantic
- Mesta fadershingst: Colmander och Diamant de Semilly med 2 avkommor vardera.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på