Sport
9 juli 2015 15:59

Från amatörtouren till UGP

Hennes tidigare erfarenheter som ryttare från Falsterbo Horse Show har handlat om två starter i amatörtouren. På torsdagen vann Hollandsbaserade Elina Petersson ungdomarnas Grand Prix-hoppning tillsammans med Canastra Z.

Från amatörtouren till UGP
Elina Peterssons red först i ärevarvet efter ungdomarnas Grand Prix. Photographer Roland Thunholm

– Jag tror det var den snabbaste omhoppning jag någonsin har gjort, säger Elina Petersson, 21. 

Ungdomarnas Grand Prix gick i regn och rusk över 1,45-hinder. Sex av de startande i klassen gick till omhoppning. Elina Petersson och hennes Canastra Z (sto f 2003 e Canabis Z-Caretano) var ett av dem, även om det såg lite darrigt ut när stoet halkade till ordentligt i trekombinationen.
– Mamma sprang och köpt större broddar så vi broddade om innan omhoppningen. Jag hann inte tänka så mycket på omhoppningen. Men när jag kom in kände jag att jag hade flyt, säger hon. 
Segermarginalen blev hela fyra sekunder. 
– Jag visste att jag var tvungen att rida snabbt med tanke på vilka som kom efter mig. 

Hon har haft Canastra Z sedan i november och tanken var att stoet skulle bli hennes speedhäst. Men hon har utvecklats så bra att hon har fått ta klivet upp som förstahäst. 

Elina Petersson är från Halmstad men flyttade ner till Holland och hoppryttaren Vincent Voorn i januari förra året för att kunna satsa fullt ut. Nu är hon skriven där och tänker stanna. Dagarna ägnas åt hennes tre egna hästar och så rider hon en del hästar åt Vincent Voorn. 
– Jag får så bra hjälp med allt, tävlingsplanering och så. Det betyder jättemycket. Jag ska stanna där, säger Elina Peterson som red YREM förra året. 

Till skillnad från många andra framgångsrika unga ryttare har hon inte gjort hela resan med ponnyer och som junior, även om hon tävlade en hel del på ponny. Hennes enda tidigare erfarenheter som ryttare i Falsterbo Horse Show är två starter i amatörtouren. 
– Nu ska jag snart ta steget upp till seniornivå. Men vi har en plan för det också. 

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden