Nyheter
20 februari 2020 17:49

Från hästgödsel till lönsamhet – så lyckades de som hästföretagare

HästföretagarforumTekniska lösningar, miljöutmaningar och såklart en massa häst. Hästföretagarforum 2020 bjöd på spännande föreläsningar med massa goda råd till hästföretagare.

Från hästgödsel till lönsamhet – så lyckades de som hästföretagare
Louise Haaga driver Skästa gård tillsammans med sin familj. Foto: Sandra Nordin Johansson

– Det finns alla möjligheter att lyckas, sa Johanna Ingelsson, Equestrian Stockholm, som inledde Hästföretagarforum med en inspirerande föreläsning om vikten av att sätta mål. Hon gav publiken flera råd för att lyckas som företagare.

Läs på om din bransch, våga be om hjälp och tro på dig själv var några av tipsen.

Sylvia K Persson är certifierad psykologisk coach och driver sin verksamhet i Skara. Hon fokuserar på ledarskapsutveckling och grupputveckling med hjälp av hästar.

Horsetechföretaget Videquus bjöd på spännande statistik om hästars beteende. Företaget har filmat och dokumenterat 100 hästars beteende nattetid.

Fick panikhusera 37 föl

På Stall Lindgården Horsehotel har flera av hästarna som tävlar på Scandinavium sovit över inför den sista transportsträckan till arenan. Ylva Cappelin driver tillsammans med Daniel Åberg hästhotellet i Skåne. Hon berättade om hur affärsidéen startade och vikten av att vara flexibel.

Som när det rullade in en lastbil med 37 föl som behövde en paus i transporteringen eller när Joe Laberos assistent ringde och ville boka en box för två ankor.

– Vi trodde det var ett skämt men det var sant. Ankorna bodde hos oss i två månader och åkte taxi fram och tillbaka till Joe Laberos show varje kväll, berättade Ylva.
Läs mer om Stall Lindgårdens hästhotell i senaste numret av Ridsport.

Hästföretagarnas utmaning — hållbarhetstänk

Eftermiddagen på Hästföretagarforum gick i miljöns tecken med föreläsningar om solceller och gödselhantering.

Att få lönsamhet i en stor verksamhet med stora utgifter är inte det lättaste. Att minimera kostnaderna för driften är ett ständigt arbete. Louise Haaga driver Skästa gård tillsammans med sin familj. Hon är A-tränare i hoppning och har en gedigen meritlista.

För att minska energikostnaderna på gården har all belysning bytts ut till LED, det har installerats rörelsesensorer på belysningen i bland annat ridhuset, luftvärmepump istället för varmvattenberedare och 2018 installerades 634 solceller på gården.
– Det känns helt rätt i tiden att använda solljus som energikälla, sa Louise Haaga.

Hästgödselhanteringen är ett gissel för många hästföretagare. Bröderna Mikael Jansson och Magnus Jansson driver bioenergiföretaget Biotherm Heat. Företaget har jobbat med bionergilösningar i över 40 år och har utvecklat en förbränningspanna där man kan elda hästgödsel för att utvinna energi.
– Man får bort miljömässiga problem om man väljer att bränna gödslet, övergödningsproblematiken försvinner och antalet insekterna minskar, sa Magnus Jansson.

”Ställ krav på din veterinär”

Skadade hästar kostar både tid och pengar.  Mikael Theorén från Agria visade statistik kring skadade hästar och poängterade vikten av bra rehab.

– De som driver företag vet att man som arbetsgivare har ett ansvar att rehabilitera sin medarbetare om de blir sjuka eller skadade så att de kan komma tillbaka till arbete och inte bli sjuka igen. Vi borde se våra hästar på samma sätt. Driver man verksamhet är hästen en av medarbetarna, sa han.

Mikael lyfte under föreläsningen det gamla projektet som Agria gjorde 2004. Under projektet ”Himlen kan vänta” köptes 23 utdömda hästar ut och rehabiliterades under i snitt sex månader. 22 ska sedan ha kommit tillbaka till arbete.
– Det finns mycket att göra inom rehabbranschen. Vi måste skapa kunskapen kring rehab och vara med att driva utvecklingen framåt, sa Mikael.

Axel Wallman är chefsveterinär på Mälaren hästklinik och jobbar med hästortopedi.

– Det finns massor med bra metoder att diagnosticera och behandla skador, scintigrafi, IRAP, och stamceller. Men det spelar ingen roll om man inte rehabiliterar hästarna. Vi vill att det ska finnas en rehabplan, som utförs med evidensbaserade metoder och att man återkopplar med behandlande veterinär, sa han.

Axel Wallman poängterade också att man som hästägare bör ställa krav på sin behandlade veterinär så man får en välanpassad rehabplan.

Hästföretagarforum avslutades med en föreläsning av OS-ryttarinnan Maria Gretzer som berättade om sitt sabbatsår från gymnasiet som pågår än. Hon delade med sig av sin karriär och gav många raka råd hur man överlever som hästföretagare.

– Som företagare måste man mätta munnen efter matsäcken, sa hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden