Hästliv
18 juli 2023 05:25
Ridsportplus

Från krigets Ukraina till S:t Georges

SolskenshistorienDressyrhästen Jazzero landar i Sverige efter enorma strapatser på vägen från Ukraina. Han är full av djupa bitmärken, halt på alla fyra och nergången efter månader utan vård och omsorg. Läs solskenshistorien om hur Jazzero efter en strapatsrik tid får en ny tillvaro i Skåne.

Från krigets Ukraina till S:t Georges
Jazzero var halt och mager, Lina Andersson var skadad efter en avramling. Tillsammans fick de läka genom att umgås. Foto: Marielle Andersson Gueye

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är februari 2022 och dressyrryttaren Lina Andersson får frågan från sin koreanska hästägare, Suh Jungkuyng: Vill hon träna och tävla en häst som han tänkte köpa i Ukraina? Svaret blir ”javisst”.

    Lina börjar sms:a med Anastasia, den kvinna i Ukraina som har hand om hästen Jazzero, när det talas på nyheterna om att Ryssland kanske ska invadera landet. 
    – Jag visste inte vad jag skulle tro, men Anastasia sa ”så här har vi haft det i flera år, det är ingen fara”, berättar Lina.

    Morgonen efter har ett krig brutit ut. Från Anastasia kommer beskedet att hon och hennes familj måste in i skyddsrum.
    – Sedan blev det tyst, säger Lina.

    Fick allvarlig hjärnskakning

    Inte nog med den för varje dag stigande oron för hästen i Ukraina –  några dagar efter krigsutbrottet ramlar Lina av och får en allvarlig hjärnskakning och en whiplashskada. Sjukskrivning i tre månader är lättare sagt än gjort för en egenföretagare.
    – Allt blev totalt skit, så illa som det kan bli. Hästarna skulle iväg och allt skulle lösas. Jag låg och väntade och hade jätteont. Jag var i stress, orolig för allt, och det blev inte bättre av att tänka på hästen som jag skulle rädda.

    Efter tre veckor kommer ett nytt sms. Beskedet är att Jazzero står i ett stall
    utanför Kiev, mitt i kriget, och att någon är där och matar hästarna. Nästa besked som når Lina är att 300 hästar står i kö för att få åka till Polen.
    – Anastasia hade ingen aning om när eller hur Jazzero kunde få åka. Och det fattar man ju. Vad ska man säga? Lycka till?

    Eftersom hästarna kommer från ett icke EU-land så ska de ha stämplade papper från en statlig veterinär som intygar att de är fullt friska och inte medför någon smittorisk när de transporteras in i ett nytt land; något som försvårar hela hanteringen eftersom det inte finns veterinärer tillgängliga.
    – Som tur var hade massor av veterinärer från Polen ställt upp sig vid gränsen. Jazzero var vaccinerad och passet var i ordning, så efter att ha stått en och en halv månad i box hade han nu kommit till tältstallarna för evakuerade hästar i Polen.

    Kalabalik i lastbilen

    Transportfirman Klattes i Tyskland har erbjudit sig att stalla upp hästar från Ukraina, och dit skickas Jazzero med en bunt andra hästar. Med på lastbilen är en hingst, som plötsligt kommer lös och hoppar över mellanväggen. Både Jazzero och en annan häst blir anfallna av den aggressiva hingsten och skadas svårt.
    – Innan chauffören fattar att hingsten attackerar, innan de kan stanna på Autobahn och lasta om, hinner hästarna bli  ganska upphackade på varsin sida.

    Hela situationen var ’vi ska rädda hästen, den ska hit, no matter what’.

    Jazzero har bithuggmärken på hela halsen, magen och sidan, den andra hästen är helt kal och ännu värre däran.

    Men den här resan blir inte lycklig än. Lina berättar för Klattes att hennes häst kommer att behöva veterinär.
    – De säger ”visst, men bara så du vet –  om det finns det ett enda fel i något papper kommer hästen inte lastas av på anläggningen, då får ni får komma ner och hämta hästen”.
    – Jag var lite piggare då och sa till mamma att vi kanske måste åka till Tyskland.

    Men papperen stämmer och Jazzero får hjälp av en veterinär.
    – De berättade att han var stel, tilltufsad och hade ytliga sår över hela ena sidan på kroppen. Men att han åt i alla fall.

    Hela familjen engagerades

    Det finns aldrig någon tvekan hos Lina när det gäller Jazzero.
    – Jag kände ju inte hästen, mer än att det var en brun valack efter Jazz med danskt pass, jag hade sett ett litet videoklipp. Men hela situationen var ”vi ska rädda hästen, den ska hit, no matter what”. Hela min familj var engagerad.

    Lina har även kontakt med Anastasia.
    – Det var så starkt av henne att kämpa för djuren. Hon var på väg att fly till Öster-rike samtidigt som hon försökte hjälpa alla hästar ut. Man fick perspektiv på livet. Min hjärnskakning skulle bli bra men här var det någon som kämpade för sitt liv och som saknade hem. Jag erbjöd dem att komma hit och bo ifall de behövde.

    Efter att Jazzero varit tre dagar i Tyskland får Lina hjälp  att köra hem hästen till Sverige. Och så står han där, Jazzero.
    – Han hade lång och tovig man, dassig päls, var lortig och hade jättelånga hovar. En sliten grimma hängde på sniskan. Det var ingen vacker syn. Men han var ändå glad i blicken och nyfiken.

    Lycklig i hagen

    När hästen kommer ut i en gräshage i vårsolen filmar Lina och skickar till Ukraina. Familjen som sålt hästen får reda på att han överlevt.
    – De älskade Jazzero och var lika lättade som jag. Och i hagen var han helt hysterisk, high on life, brallade och bockade. Det var härligt att se.

    Men något arbete är inte aktuellt ännu. Lina, som fortfarande är dålig efter hjärnskakningen, känner att det blir rehab för både henne och Jazzero att borsta, beta och ta promenader i skogen.

    Hästen är halt på alla fyra. Med veterinär Rasmus Westgrens hjälp undersöks han noggrant.
    – Det var inga skador på ligament eller så, han var bara jättehalt, från Gud vet vad. Det blev några vändor till veterinären.

    Så småningom är Jazzero ohalt och ska börja ridas. Lina har inte ridit sedan hon ramlade av.
    – Så det passade bra med programmet vi fått – fem minuter trav, tre minuter galopp. Vi började totalt från botten båda två. I början var det en prestation att sitta ner i traven, jag fick otroligt ont i nacken.

    Pappad av Lussan

    I september 2022 är Jazzero på Msv B-nivå i träningen. Rasmus Westgren bjuder in ekipaget till en träning för Louise ”Lussan” Nathhorst.
    – Jag hade tagit det extremt lugnt, men träningen blev som ett startskott. Jag kände att det fanns lite power i hästen, och Lussan frågade om vi inte skulle rida Lövsta nästa år. Jag kände att det var en bit upp till Intermediaire II men Lussan sa ”både du och hästen kan klara det”.

    För att ta sig till Lövsta Future Challenge gäller det att kvala till flera klasser. Första starten i Msv B vinner ekipaget hösten 2022. Sedan övar de på S:t Georges och efter att ha satt kvalet i MsvA startar de S:t Georges och får 67 procent.
    – Jazzero är otroligt lättlärd och extremt intelligent. Har du lärt honom något en dag så kan han det nästa. Han är så mån om att göra rätt och vill göra sin ryttare nöjd. Man kan inte annat än älska hästen.

    Fortfarande svårt med fokus

    Lina har fortfarande svårt att hålla fokus i längre stunder efter olyckan.
    – Men att ha ett mål har hjälpt, och med tiden har jag kommit tillbaka. Nu tränar vi på och jag kommer att njuta varje sekund av Lövstatävlingarna.
    – Jag måste inte rida på 70 procent och vinna – bara att rida på den här nivån med den här hästen är en seger.

    Fakta

    Drömmer om mästerskap

    Ridsport_jazzero_svedala_l1a6032
    Lina Andersson Foto: Marielle Andersson Gueye
    • Namn: Lina Andersson.
    • Ålder: 31 år.
    • Bor: I Östra Värlinge utanför Trelleborg.
    • Familj: Pojkvännen Max. Mamma, pappa och en bror i Falun.
    • Gör: Driver LA Dressage som tränare och hästutbildare.
    • Bucket list: Åka till Australien och hälsa på min kompis som jag jobbade tillsammans med i Holland, och vakna upp med en känguru utanför fönstret.
    • Drömmar: Absolut att kunna representera Sverige på ett mästerskap i dressyr.
    • Äter helst: Tacos och glass.
    • Dricker helst: Vatten.
    • Fritidsintressen: Gillar att äta god mat.

    Linas lärdomar

    • Analysera konsekvenserna
      Jag har jobbat hos Tristan Tucker och alltid tänkt väldigt mycket på säkerhet och gjort checkups. Men den där dagen skulle jag rida på utebanan fast det var kallt och blåsigt. Numera rider jag inte ute om det är svinkallt och storm. Jag rider inte heller elevers hästar eller busiga 3-åringar som bara jobbats i några veckor. Jag rider mina hästar, som jag känner och vet hur de är.
    •  Ge aldrig upp hoppet
      När allt går emot en är det lätt att tänka att man ska ge upp, tankarna är i det negativa. Du måste nästan intala dig själv, försöka tänka i rätt banor. Älta inte allt som hänt om det är en tung tid, fastna inte i ”tänk om jag inte ridit den hästen då”, eller ”varför sa jag ja till det där”. Tänk längre framåt.
    • Allt löser sig till slut
      På ett eller annat sätt löser det sig. Det kanske inte blir som du tänkt dig men ibland kan något väldigt negativt sluta med att det blir bra, även om du får vända och vrida på saker. I mitt fall fick jag tänka om, kanske skulle jag jobba mer från marken och mer som tränare. I slutändan blev det bra för mig även om det var mycket kämpande och även om livet blev lite annorlunda än det var förut.

    Linas hästar

    Ridsport_jazzero_svedala_l1a6233
    Jazzero Foto: Marielle Andersson Gueye
    • Aretos
      SWB hingst f -06 e   Briar-Nocturne, uppf o äg Hans-Yngve Göransson, går Grand Prix, startade i helgen i  SM.
    • Gørklintgårds Jazzero
      DWB val f -12 e Jazz-Sunny Boy, uppf Jørgen Ravn, äg Suh Jungkuyng.
    • Sargon
      val f-05 e Saigon-Nooitgedacht, uppf o äg Margona och Lina Andersson, tävlat GP och ingått i U 25-landslaget.
    • Elya
      Ukrainskt varmblod sto f -16, e Ispanjetes-Kazanova, äg Suh Jungkuyng .

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden