Veterinärt
26 november 20:43
Ridsportplus

Från ledbehandling till hästvälfärd: Heta ämnen på årets veterinärkongress

Årlig kongressLedinflammationer är den vanligaste orsaken till hälta hos svenska hästar. Nu presenterar Läkemedelsverket nya behandlingsriktlinjer, framtagna i samarbete med läkemedelsexperter, ledforskare och erfarna hästveterinärer.

Från ledbehandling till hästvälfärd: Heta ämnen på årets veterinärkongress
Alternativen till ledbehandlingar är flera. Foto: Istock/montage

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Resultatet var ett huvudtema vid årets veterinärkongress den gångna helgen i Västerås. Så kallade autologa blodprodukter, bifosfonater och cortison var bland det som togs upp. Olika aspekter på etik respektive hästens beteende, inklusive brunstproblem, samt ögonsjukdomar fanns också med i programmet.

    Flera föreläsare framhöll att behandling av ledinflammationer/artrit inte ensamt löser problemet:

    • Tidig behandling av ledsymptom ger bättre resultat och prognos än i senare stadier
    • Se över och åtgärda varför hästen blivit halt; är det träningsupplägg, eller underlag eller annat, åtgärda det istället för att bara behandla symptomen
    • Ge hästen tid till läkning och rehabilitering

    Det finns inte ett allenagörande recept för behandling, utan varje häst är en individ, påpekades också.

    Autologa blodprodukter och deras roll i behandlingen

    En viktig nyhet var att ledbehandlingsalternativ som ACS och RRP, som framställs ur den individuella hästens eget blod, nu anses som vedertagna.

    Det betyder inte att de är godkända på samma sätt som läkemedel som genomgått kliniska prövningar, men utifrån principen om beprövad erfarenhet, inklusive låg risk för biverkningar. Flera föreläsare framhöll samtidigt att i övrigt friska hästar är att föredra som kandidater, eftersom det är hästens eget blod som man framställer behandlingspreparatet från.

    Föreläsarna framhöll också att det fortfarande är mycket man inte vet om det exakta innehållet i preparaten, och att de troligen överlappar varandra.

    Förutom blodprodukter listas också stamceller för ledbehandling. Även där framhölls att man ännu inte vet den exakta verkan.

    Lugnande besked om cortison

    Experterna hade som en viktig del av arbetet gått igenom ett stort material med vetenskapliga studier kring ledbehandling. En slutsats var att bifosfonater kan ha effekt vid spatt och vid strålbenshälta, men inte rekommenderas för ledinflammationer.

    Cortison har ibland varit omdiskuterat, med misstankar eller påståenden om negativ effekt på själva ledbrosket respektive ökad fångrisk. Det gavs lugnande besked om här.

    Dessutom listas medel som är godkända som läkemedel i Sverige och vedertagna sedan tidigare, som hyaluronsyra och NSAID.

    En relativt ny produkt är PAAG, som ser ut att ha god och långvarig effekt, men där behandling innebär livslång karens för tävling.

    Klickerträning som lösning på hästbeteendeproblem

    Brittiska hästveterinären och beteendeforskaren Gemma Pearson visade via länk hur man med enkla steg och klickerträning kan hjälpa hästar att komma över till exempel spruträdsla eller rädsla för flugsprej. Hon beskrev också hur hon utreder hästar med beteendeproblem, inklusive att i ett första steg försöka hitta den underliggande orsaken.

    Anette Graf från Agria framhöll bland annat vikten av att ta den pågående debatten kring hästvälfärd på allvar och agera för förändringar. Som ett exempel på en sport som fått kritik men mer ”stoppat huvudet i sanden” tog hon upp hundkapplöpningar med greyhounds, som förbjudits på några håll i världen.

    Ylva Hedberg Alm beskrev olika metoder att hjälpa ston med brunstproblem, och Lena Ström föreläste om ögonproblem och sjukdomar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym