Hoppning
21 februari 2020 11:27
Ridsportplus

Från Peder till juniorryttare – Cash In har hittat hem

GHS 2020Cash In, 17, har hittat hem. Sedan sin tid hos Peder Fredricson har valacken haft sex olika ryttare. "Nu ska han ingenstans. Jag älskar honom så mycket", säger Alva Stålfors-Korsar om sin läromästare med stämpeln svårriden.

Från Peder till juniorryttare – Cash In har hittat hem
Alva Stålfors Korsar tirvs med Peder Fredricsons tidigare GP-häst Cash In. Här är ekipaget på språng i Morgondagens vinnare i Scandinavium. Foto: Sandra Nordin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med Peder Fredricson gick Cash In (val f 2003 e Cash and Carry-Corofino I, uppf uppf Claus-Peter Jacobsen) på högsta nivå och gjorde några världscupstarter, men fann sig väl aldrig helt tillrätta.

    Det som var svårt med honom var att han var lite svår att rida på det klassiska sättet. Man måste låta honom gå lite som han ville. Peder Fredricson om Cash In.

    Det verkar han ha gjort nu, fem år och sex ryttare senare. I Morgondagens vinnare i Scandinavium såg han ut att stortrivas med 18-åriga Alva Stålfors-Korsar i sadeln.

    På onsdagen var de felfria och slutade åtta. I torsdagens final såg det lovande ut fram till hinder nummer sju där det blev ett stopp. Slutresultatet blev fyra fel för vägran och tre tidsfel.

    Efteråt var Alva Stålfors-Korsar, som bor i närheten av Kalmar, ändå hur glad som helst.

    – Igår var han ganska het. Han visste vad han skulle göra. Han gjorde ändå sitt jobb. Idag var han kolugn och jag fick en underbar känsla. Så stoppet får jag ta på mig stoppet. Det var ett missförstånd. Vi hade först valt att gå på fem galoppsprång, sen ändrade vi till sex och det var ett misstag, säger hon.

    Genom kontakter

    Familjen köpte Cash In för ett halvår sedan efter att fått tips om honom via kontakter. Först efter någon månad kom de iväg och tittade på honom hos Tilda Eldh. Helt förutsättningslöst.

    –Vi letade egentligen någon yngre för vi hade inga pengar och så, och han var het och lite sådär. Men så började man hoppa och alltså, han är en gudagåva till världen. Nu har ni förstört för er själva, pappa, för jag bara ska ha hästen, sa jag.

    Farfar Kent Stålfors blev den räddande ängeln och såg till att de kunde köpa hästen.

    – Jag har farfar att tacka för allt, säger Alva.

    Peder Fredricson och Cash In ersätter brodern Jens i eftermiddagens nationshoppning. (Arkivbild)
    Peder Fredricson och Cash In startade bland annat nationshoppningar för Sverige när de var ett ekipage. ArkivFoto: Roland Thunholm
    180223tildaeldhcashinrt
    Tilda Eldh och Cash In. Foto: Roland Thunholm

    Efter några veckor gjorde de sin första tävling tillsammans i 1,20 och 1,25. Det blev två felfria rundor på hinder och sedan bar det hela vägen till Göteborg Horse Show.

    – Vi förstod aldrig att det var en så svår häst när vi köpte honom. Även om han springer som en giraff. Det är först nu folk kommer fram och ”wow att ni fått den att gå så fint”. Ja, han är nog svår men det klickar mellan oss och vi känns som ett jättefint team och jag älskar honom så mycket. Han ställer upp hela tiden, säger Alva Stålfors-Korsar.

    Vandrade runt

    Efter Peder Fredricson tog italienaren Lucas Maria Moneta över tyglarna på Cash In. Eller tyglar och tyglar. Italienaren som gillar svåra hästar prövade att rida helt utan träns. Det gick väl så där. För efter en tid var Cash In tillbaka på Grevlunda. Där tog Stephanie Holmén vid och tävlade i ett år upp till 1.50. Efter det flögs Cash In till Florida och familjen Björklund för att tävlas av Alma Björklund. Det fungerade inte alls och han flögs tillbaka till Sverige och köptes åt Tilda Eldh som gjorde några internationella starter. Nästa ryttare blev Amanda Ericsson.

    Att Cash In skulle bli läromästare till en ungdomsryttare var väl ingenting som Peder Fredricson trodde när han tävlade valacken.

    – Nej, verkligen inte hahaha. Nej han var ju långt ifrån lättriden kan man säga. Men det är kul att han trivs, säger Peder Fredricson.

    – Det som var svårt med honom var att han var lite svår att rida på det klassiska sättet. Man måste låta honom gå lite som han ville. Men han gjorde det ju bra ibland. Så det kan nog vara så att han passar en ung ryttare. Han var ju väldigt modig och bra på att ta egna initiativ.

    ”Så lite som möjligt”

    Alva Stålfors-Korsar tycker det stämmer på pricken.
    – När jag gör så lite som möjligt på honom blir det bäst.

    Tidigare har hon tävlat ponny och ridit SM. Men Cash In är något helt annat.
    – Vi hade aldrig ekonomi att köpa något. Jag har fått rida egna uppfödningar eller ponnyer som någon annan inte ville ha. Så jag är oerhört tacksam får en möjlighet att flyta för en gångs skull, säger hon.

    Förhoppningen att 17-årige Cash In ska fortsätta vara lika fräsch som han är nu i några år till.
    – Han är fräschats i stallet hemma. Och jättepigg.

    Blir kvar

    En sak är säker – någon mer ryttare blir det inte på honom.
    – Han blir kvar, han ska ingenstans. Det kan jag lova. Han får nog somna in hos oss. Det är han absolut värd. Han är guld för mig. Jag skulle inte byta honom mot någonting, säger Alva Stålfors-Korsar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden