Avelsnyheter
2 oktober 2023 19:02
Ridsportplus

Från skygg vilde till Breeders-tvåa: ”Så glad att vi aldrig gav upp”

KometkarriärNär Buskhagas Tsjai föddes var han vindsvept, och under sina unga år var han en oerhört rädd häst - så rädd att han blev farlig för sin omgivning. Idag är uppfödaren och ägare Malin Holmgren glad att hon trots allt vågade satsa på valacken, som i helgen tog hem andraplatsen i 7-åringarnas Breeders Trophy.

Från skygg vilde till Breeders-tvåa: ”Så glad att vi aldrig gav upp”
Buskhagas Tsjai belönades bland annat med 9,5 för sin trav. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Malin Holmgren, som ligger bakom framgångsrika Stall Buskhaga, beskriver uppfödningen Buskhagas Tsjai (SWB val f -16, e Tailormade Temptation-Sandro Hit) som världens räddaste lilla häst. Men också världens snällaste.

    – Han har alltid varit otroligt snäll och försynt, men väldigt rädd av sig. Och det är ju rätt farligt när de är sådana, konstaterar hon.

    Buskhagas Tsjai kom till genom ett embryotransfer, undan stallets sto Sigma, och fick en tuff start i livet.
    – Han föddes vindsvept, man ville knappt titta på honom. Han fick vara ute i hagen i fem minuter och så in och vila igen. Men det blev ju bra – idag har han stallets bästa benställning, säger Malin och skrattar.

    Tsjai var ängslig redan som föl men utvecklades fint när de fick ordning på hans vingliga ben. Han fick gå i hagen med andra jämnåriga – ”vi kallade dem för bröderna Dalton” – men Malin medger att de inte hade något vidare bra inflytande på varandra.

    Whatsapp Image 2023-10-02 At 14.09.40
    Buskhagas Tsjai som föl. Foto: Privat

    – Vi som alltid har ordning på våra hästar, de här unghästarna gick inte att fånga så vi stod där som frågetecken. De påverkade nog varandra.

    När Tsjai skulle ridas in så skickades han iväg, då det inte fanns någon lämplig ryttare som hann med honom hemma på gården. Men han kom snart tillbaka.
    – Det gick att tömköra, men inte så mycket mer. De försökte inte ens att sitta upp.

    Efter en tids arbete hemma, där de trots allt fick honom att trava och galoppera, tog Malin beslutet att skicka honom för utbildning igen.
    – Då var han fortfarande väldigt ängslig och rädd. När han blev rädd fick han panik och började skena.

    Sprängde staketet

    När valacken kom tillbaka på hösten som 4-åring började Malins dotter Linnéa Holmgren rida honom, då familjen upplevde att han trots allt blev tryggare och tryggare. Men han reds länge på lina eftersom han var så pass känslig för allt runt omkring. Först i början av det år han blev fem kunde de släppa honom och rida mer som vanligt.

    – Vi tyckte att han var så fin, så vi sa att vi kanske ska testa och ta ut honom på utebanan. Så det gjorde vi, och det gick bra första dagen. Andra dagen fick han panik, skenade och sprängde staketet. Linnéa kände att det här blir livsfarligt, så hon hoppade av men fastnade med foten i stigbygeln och slog huvudet i marken.

    Linnéa blev liggande medvetslös och fick hämtas med ambulans, men klarade sig undan med blotta förskräckelsen. Tsjai släpptes ut på bete medan Malin tog sig en funderare på vad de skulle göra med den farliga hästen.

    – Alla sa till oss att det här är för farligt. Det var svårt, för så fort Linnéa hade kastat sig av honom så stannade han och så stod han kvar där och såg olycklig ut. Det är sådan han är, det är verkligen ingen elak häst.

    ”Alla hästar ska få en chans”

    Malin säger att hon vill att alla stallets hästar ska få en chans, men samtidigt ville hon inte utsätta någon för fara.
    – Jag pratade lite med Mattias Jansson och han sa att vi kan vi göra ett försök. Så då fick Tsjai åka dit i slutet av 2021. Mattias är väldigt lugn och skapar en trygghet hos de här osäkra hästarna.

    Efter ett halvårs arbete med att få Tsjai trygg och acceptera att ha någon på ryggen tyckte Mattias Jansson att familjen kunde hämta hem honom. Malin och Linnéa åkte dit, men Linnéa tyckte sig se att valacken hade kvar tendenser till samma beteende och sa nej.

    – Han är ordentligt mötesskygg, men var ändå så pass ridbar att jag funderade på att sälja honom – om man berättar hela hans historia så kanske någon ändå hade velat ta sig an honom. Så Mattias fick fortsätta utbilda honom och började även jobba lite med byten, men han blev väldigt spänd och hade svårt att slappna av.

    Utvecklades i rekordfart

    I december förra året åkte familjen tillbaka till Mattias och nu satt Linnéa upp igen, på Mattias inrådan. Denna gång hittade häst och ryttare varandra ganska snabbt. Efter en behandling av kiropraktor på hemmaplan fick de hjälp med en låsning, vilket gjorde det lättare för Tsjai att jobba med bytena.

    – Jag skulle säga att bytena var befästa i mars i år. Då hade han inte tävlat någonting, och vi sa att vi får se vad han kan göra. Vi påbörjade arbetet med serier och han blev bara bättre och bättre. I slutet av april startade han sitt livs första tävling, en MSV B:1, och vann.

    Att valacken sedan på kort tid skulle kvala till Falsterbo och starta där, bli uttagen som reserv till unghäst-VM och sedan komma tvåa på Breeders, fanns inte med ens i familjens drömmar.

    Från flykt till framgång

    I början valde de tävlingar i stängda ridhus, ifall Tsjais flyktbeteende skulle slå till. Sakta avancerade de och även om valacken blev spänd i Falsterbos livliga atmosfär så genomförde han ändå med bravur. På Flyinge hade han inga problem, ens med spänning.

    – Han var helt cool inne på arenan. Han satte alla bytesserier, det känns helt fantastiskt. Efter andraplatsen på Breeders så sa vi att ”för ett år sedan så tittade vi på honom och tänkte bara att det där kommer aldrig att gå”. Och nu är han och Linnéa som skapta för varandra, det är så roligt att en häst kan bli så trygg – att gå från det oroliga rädda och nu visa hela sin potential, säger Malin.

    Med Tailormade Temptation och Sandro Hit i stamtavlan finns det mycket blod i valacken, men Malin ser också att det är viktigt att ge hästarna tid.
    – Alla hästar är inte likadana och en del behöver ha mer tid än andra. Sedan behövs det också en Mattias ibland, för att få hjälpen – vi är så tacksamma gentemot honom.

    7y Linnea Holmgren Buskhagas Tsjai-6
    Tsjai trivdes på Flyinge. Foto: Kim C Lundin

    Både Malin och Linnéa ser ljust på framtiden med valacken som hemma kallas för lilla Nasse från Nalle Puh, eftersom han går runt och är rädd för det mesta. Han passar Linnéa och när de testat att trampa honom på töm har han lätt för samling.

    – Han hade inte en enda miss i hela programmet på Flyinge, och han känns så otroligt stark och sund i kroppen. Han har varit superfin hela tiden, jag är så glad att vi aldrig gav upp, avslutar Malin Holmgren.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden