Avelsnyheter
8 december 2020 15:40
Ridsportplus

Från värsting till avelsmatador

Cornet ObolenskyHan var en snackishingst innan begreppet ens fanns. Hopphingsten Cornet Obolensky frälser fortfarande stora skaror hästintresserade och hans avkommor är hett eftertraktade. Ättlingar som Clooney och Comme il Faut bär hans namn världen över.

Från värsting till avelsmatador
Stuterichefen Oleg Mygovych och spermaagenten Sjaak van der Lei med Cornet Obolensky. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När den tyska hingstproducenten Heinrich Ramsbrock 1999 upptäcker det föl som 21 år senare fortsätter att frälsa sport- och avelsintresserade, är fölet inte ens med på den fölvisning han dömer i Belgien. I stället går Windows van het Costersveld, som hingsten först döptes till, med sin surrogatmamma i en hage strax intill.

    Ramsbrock gör processen kort och köper fölet. Mindre än två år senare får han en stor summa pengar när han säljer hingstämnet till Valentin Nychyporenko från Ukraina.

    Det är den blivande Cornet Obolensky som 2002 kliver ut i avelsvärlden efter att ha övertygat med helt spektakulärlöshoppning och får mängder med ston i Westfalen där han har visats. Den första årgången föds 2003 och hästar som Cornado I, Cornet d’Amour och Cocoshyn-sky låter snabbt tala om sig. I Sverige får sonen Corlensky G hela 257 ston när han godkänns som 3-åring 2006.

    Cornet-070529015_abfa4
    Marco Kutcher och Cornet Obolensky. Foto: Jaques Toffi/Arnd.nl

    Ingen enkel häst att rida

    Den tyska elitryttaren Marco Kutcher red hingsten under hela hans karriär. Och det var inte helt enkelt — något som gav Cornet Obolensky ett visst rykte. Hemma i stallet var hingsten lugn, sansad, lite avslappnad och en riktig tjuren Ferdinand. Men på tävling kröp testosteronet fram och han förvandlades till en vild och skrikig hingst och var under de första tävlingsåren ganska svår.

    Under unghäståren var ett av problemen för Marco Kutcher att sitta upp. Ekipagets första tävling kunde ha blivit slutet på karriären när hingsten kom lös och drog iväg genom ett fårstaket efter att Marco Kutcher trillat av.

    Det dröjde tills Cornet Obolensky var sju-åtta år innan han började lugna ner sig. Marco Kutcher gav hingsten tid att utvecklas och visade stort tålamod, men erkände i en intervju att det under ekipagets gemensamma karriär aldrig var helt förutsägbart hur en klass skulle gå.
    – Han har gett mig både huvudvärk och sömnlösa nätter samtidigt som han har sådan kapacitet att han ofta kunde ta sig ur en knepig situation på banan, berättade Marco Kutcher.

    Avkommor
    Balou du Reventon och Clooney är två av Cornet Obolenskys mest framgångsrika avkommor. Foto: Kim C Lundin

    Tvivlarna blev övertygade när resultaten kom

    Under de första åren blev en hel del uppfödare avskräckta från att betäcka med ett sådan vildsint hingst, men många av avkommorna har inget av det hingstiga humöret. När de stora sportframgångarna kom för de tidiga avkommorna blev även tvivlarna övertygade.

    I dag betäcker de flesta hoppuppfödare med äldre, beprövade hingstar som visat förmåga, vilja och resultat på banan. Cornet Obolensky är en produkt av tanken på att varje generation är bättre än den förra. Det moderna inslaget är att han är kommen ur en embryotransfer, inte lika vanligt 1998 som i dag.

    Modern Rabanna van Costersveld har i dag meriter upp till 1,45-hoppning men var bara fyra år när hon betäcktes. Resultatet blev två föl: stoet Wimette van het Kluizebos och Cornet Obolensky via ET.

    Modern
    Cornet Obolenskys mor Rabanna van Costersveld.

    Deras far Clinton (e Corrado I) var fem år och hade bara visat sin förmåga på hingstprov och i unghästklasser, Cornet Obolensky är ur hans tredje årgång. Clinton tävlade internationellt med Dirk Demersmann och gick EM i San Patrignano 2005 och VM i Aachen 2006.

    Cornet Obolensky skapades av två unga föräldrar. Mormor Holivea van Costersveld var bara två år när hon betäcktes, precis som sin mamma Gudula O.

    Rids i stort sett varje dag

    En av få som har besökt Cornet Obolensky flera gånger hos hans ägare i Ukraina under senare år, är Sjaak van der Lei. Han är agent för spermaimporten tillsammans med franska Groupe France Elevage och Gestüt Ligges i Tyskland. 2014 tog han över och organiserade leveranserna av fryssperma från stuteriet i Zhaskov, cirka två och en halv timmes bilresa från Kiev.
    – Cornet Obolensky är trots sina år i verkligt fin form, han har god kondition och rids i stort sett varje dag. Under delar av året hoppar han på bocken och töms ungefär varannan dag, varje ejakulation ger ungefär 50–60 färdiga frysta strån, berättar Sjaak van der Lei.

    Vi säljer strån och kan inte kontrollera hur många föl det blir.

    Sjaak van der Lei

    Under åren då Cornet Obolensky tävlade fanns det problem med spermakvalitet och leveranser, men senare har den frysta sperman hållit god kvalitet.
    – För att vara en så populär hingst har han ett lätt liv i och med att han inte behöver jobba på bocken under hela året och inte varje dag, som de som står för färsk spermaleverans. De senaste åren har efterfrågan på honom gått ner och det är helt normalt. Nu producerar stuteriet frysdoser för att det ska finnas sperma under många år framåt — med en äldre hingst är det alltid ett osäkerhetsmoment hur länge det fortsätter att fungera bra.

    Ingen vet hur många föl det blivit

    Orsaken till Cornet Obolenskys framgång ligger enligt Sjaak van der Lei i att han har bevisat och bekräftat sin förmåga så många gånger om, både på banan och i avelsboxen. Hur många föl det finns efter den store giganten är det ingen som vet helt säkert.
    – Vi säljer strån och kan inte kontrollera hur många föl det blir. Något sto blir dräktigt med ett strå, andra använder två, säger Sjaak van der Lei.

    Comme_il_faut_7dm_1094
    Comme il Faut och Markus Ehning. Foto: Kim C Lundin

    Vad kommer då efter Cornet Obolensky, vilken av sönerna är hetast?
    – För mig är Comme il Faut en genetisk dröm, med Ratina Z som mamma. Han visar på banan att han både vill och kan leverera på högsta nivå, säger Sjaak van der Lei.

    Det finns de som menar att Cornet Obolensky redan som 21-åring har skrivit in sig i historieböckerna som en av de absolut största förärvarna. Vem kan matcha honom?
    – En helt fantastisk förärvare är fortfarande Quidam de Revel, som verkade under en tid när spermaleverans fortfarande var svårt, fryst sperma var komplicerat och osäkert. Hans många fantastiska söner, som Veri TN, Nabab de Rêve och dennes son Kashmir van Schuttershof, har bekräftat sin förmåga i sporten. Det är för mig fortfarande oerhört imponerande.

    Medan världen beundrar Cornet Obolensky går den vita hingsten runt i sin stora, uppvärmda box på stuteriet i Zhaskov, betäcker, rids lite, sover och äter.

    Cornet Obolenskys avtryck i europeiskavel är redan gigantiskt och ännu fler avkommor är på väg upp. Sagan är långtifrån slut.

    180408cornetobolenskyfei
    Visste du att hingsten bytt namn? Som föl döptes Cornet Obolensky till Windows van het Costersveld. Stuteri Costersveld har fött upp tolv internationellt tävlande hästar. När hingsten såldes till Valentyn Nychyporenko, döpte han och stuterichefen Oleg Mygovych om honom. Obolensky är namnet på en adelsfamilj som flydde Ryssland under revolutionen 1917. Cornet är titeln på en befälhavare i den ryska armén. Foto: FEI

    Fakta

    Cornet Obolensky

    Född 1999 som embryotransfer, grund-registrerad i BWP, uppfödd av Thierry Degraeve, e Clinton (Holst f -93 e Corrado I-Masetto) u Rabanna van Costersveld (BWP f -94 e Heartbreaker-Randel Z).

    Cornet Obolenskys karriär:

    Intjänade prispengar med Marco Kutscher: 799 952 euro.

    Sista tävlingsstarten var vid Global Champions Tour i Valkenswaard den 18 augusti 2012, när hingsten blott 13 år gammal pensionerades från sporten efter 140 internationella starter.

    Mästerskap:

    • 2008 OS i Hongkong, det tyska laget diskvalificerades.
    • 2011 EM i Madrid, lagguld och elfte plats individuellt.
    • 2009 världscupfinal i Las Vegas, 27:e plats.
    • 2012 världscupfinal i ’s-Hertogenbosch, 13:e plats.

    Största missen: Diskvalificeringen vid OS i Hongkong kom efter att FEI funnit Marco Kutcher skyldig till otillåten medicinering av Cornet Obo-lensky under tävlingen. Kutcher hävdade att han uppfattat veterinärens råd som inom reglerna, men ryttaren är personligen ansvarig och böterna föll på honom.

    Ägare: Cornet Obolensky köptes som 2-åring av Valentyn Nychyporenko, affärsman och politiker från Ukraina, som äger Zhaskov-stuteriet där hingsten finns sedan 2012. Summan var vid den här tiden oerhört hög för en ej visad, olicensierad hingst, men redan under premieringen började fler dra i tåtarna för att få köpa hoppfenomenet.

    Nychoporenko höll i sin investering, något han aldrig ångrat. Hans stuteri äger även Comme il Faut som tillverkades efter att de köpt ett ägg från Ratina Z och använt Cornet Obolenskys sperma.

    Avel: På avelsdatabasen Horsetelex finns 2 796 avkommor. Den mindre databasen Hippomundo har över 1 950 registrerade avkommor.

    Troligen finns det en bra bit över 3 000 avkommor till Cornet Obolensky, då de publika kommersiella databaserna endast listar avkommor som är visade, saluförda eller tävlade. Hur stora årgångarna är går inte att påvisa då många avelsförbund inte öppet visar sina registreringar.

    Godkända söner: Det finns över 240 listade licensierade söner till Cornet Obolensky. Av de äldre (cirka en tredjedel är födda före 2010) tävlar fler än 60 internationellt.

    Bland de mest kända finns Cristallo I, Cornado I, Comme il Faut, Balou du Reventon.

    SWB-avkommor: I Sverige har det fötts lite över 50 Cornet Obolensky-föl som grundregistrerats i SWB från 2016 och framåt. Flera söner ur de första årgångarna har verkat i avel, såsom Corlensky G (f -03 och i dag valack) och Bravour (f -06). Det senaste tillskottet är Main Cornet 1395 (u Camina (1) e Cardento-Irco Marco) som godkändes 2019.

    Rankning: I det tyska förbundets index över hingstar med avkommor i internationell tävling ligger Cornet Obolensky på skyhöga 179 med en säkerhet på 99  procent.

    I Horsetelex rankning över intjänade prispengar för avkommor (från och med 2015) ligger han trea efter Chacco-Blue och Diamant de Semilly, som båda har många gånger fler tävlande avkommor.

    Avkommornas sportresultat: Enbart i Tyskland finns det 936 tävlande avkommor, över 320 går svår klass i hoppning, totala intäkter fram till 2019 är 10 726 649 euro.

    Mellan 2015 och juli 2020 fanns det 367 avkommor i internationell tävling. De främsta avkommorna, rankade efter intjänade prispengar januari 2015– juli 2020 är:

    • Clooney
    • Balou du Reventon
    • Comme il Faut
    • Cornado I
    • Coree
    • Cornet d’Amour
    • Corbinian
    • Cornet Kalua
    • Cornetto K
    • Cornet’s Cristallo

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden