Avelsnyheter
19 februari 2022 18:08
Ridsportplus

Fransk avel i topp på OS

FälttävlanNär medaljerna delades ut vid OS i fälttävlan i somras var det en stor triumf för fransk avel. Hela åtta av de tolv OS-medaljerna i fälttävlan gick till franskfödda hästar. Avel på hopphingstar och fullblod kan ligga bakom framgångarna.

Fransk avel i topp på OS
OS-vinnaren Julia Krajewski och Amande de B’Neville i Tokyo. Foto: Pierre Costabadie/ Icon sport/arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Alla tre individuella medaljörer, en guldmedaljör i lag, en silvermedaljör i lag samt hela det franska bronslaget red på franskfödda hästar. Alla utom en av dem är registrerade som Selle Français, SF,  medan en är angloarab.

    Bérengère Lacroix använder adjektiv som ärofyllt och vackert när han ska beskriva vad som hände i Tokyo. Men samtidigt påminner han om att fransk avel visade framhovarna i fälttävlan redan vid OS i Rio 2016.
    — Då fanns det två SF-hästar i det franska guldlaget, varav en även tog individuellt silver, och en tog silver med det tyska laget.

    Selle Français toppar världsrankingen

    I Tokyo reds de tre franskfödda individuella medaljörerna av en tysk, en britt och en australiensare.
    — Att hitta skickliga ryttare till våra hästar både i Frankrike och utomlands har varit ett mål länge, säger Bérengère Lacroix.
    — Framgångarna, och att Selle Français Stud Book toppar världsrankningen i fälttävlan, är ett resultat av avelsurval som franska uppfödare har gjort i decennier.

    En fransk uppfödare med extra guldglans är Jean-Baptiste Thiebot. Han har fött upp den individuella guldmedaljören i Tokyo, Amande de B’Neville, och Piaf de B’Neville som tog lagguld och individuellt silver i Rio. Han tog över stuteriet Haras de B’Neville i Normandie efter sin pappa och är engagerad i fransk avel på många sätt.

    Toledo-210801081_abfa4
    Toledo de Kerser, riden av Storbrittanniens Tom McEwen. Ekipaget tog hem individuellt silver och guld med laget. Foto: Arnd Bronkhorst

    Gått förbi Irland

    I en intervju i det franska ridsport- och avelsmagasinet Grand Prix nyligen resonerar han om att fransk avel har gått förbi den irländska när det gäller produktion av fälttävlanshästar. Han tror att det framför allt beror på de franska uppfödarnas selektion av sitt stomaterial, som är hårdare än irländarnas.

    I intervjun säger han också att han inte medvetet har riktat in sig på att föda upp fälttävlanshästar, utan hopphästar. Det kommer han att fortsätta med eftersom det är lönsammare. Men han säger också att han har ett par yngre hästar som han tror passar riktigt bra för fälttävlan.

    SF har länge varit inriktat mot hoppning, som två av tre moment i fälttävlan består av. Frankrike är ett stort hästland med runt en miljon hästar totalt och en stark tradition av avel, i ett klimat som är gynnsamt både för växande individer och för träning utomhus. Urvalet är alltså ganska stort och därmed blir det också enklare att hitta lämpliga fälttävlanshästar.

    De franska medaljhästarna i Tokyo har i de flesta fall kända hopphingstar som fäder. Det faktum att distansritt och steeplechase är borta ur grenen, samt att hoppningen har fått större betydelse med två rundor i den individuella tävlingen på OS, kan också ha gynnat de franska hästarna.

    Hästarna hamnar hos skickliga ryttare

    Sebastien Roullier, som är journalist på Grand Prix, lyfter också betydelsen av att hästarna hamnar hos skickliga och erfarna ryttare.
    — Att producera bra hästar är viktigt, men att sälja dem till bra ryttare är minst lika viktigt. Den här gången handlar det om riktigt bra ryttare som Julia Krajewski och Andrew Hoy, säger han.
    — Och så tror jag att franska hästar har ett bra huvud för fälttävlan, det passar deras mentalitet.

    Fakta

    Jaguar Mail

    Jaguar-mail
    Jaguar mail

    SF-hingsten Jaguar Mail (SF f 1994 e Hand in Glove xx-Laudanum xx, uppf  Bernard Le Courtois) är den högst rankade avelshingsten i världen inom fälttävlan i skrivande stund. Han är far till  OS-bronsmedaljören Vassily de Lassos samt ytterligare två OS-hästar, Colorado Blue och Ferreolus Lat.

    Jaguar Mail stod på Flyinge i många år och tävlades i hoppning av Peter Eriksson, bland annat på OS 2008. Hingsten har flera avkommor i Sverige, bland annat Box Leo som rids av Frida Andersén.

    När Sebastien Roullier själv analyserade de franska avelsframgångarna i Tokyo fann han att medaljhästarna skilde sig åt mycket i stammar och typ, men att de hade en sak gemensamt: fullblodsinslag. De franskfödda OS-hästarna i fälttävlan, 14 av de 44 startande, hade mellan 40 och 60 procent fullblod, och eller angloarab, i sina härstamningar enligt Roulliers genomgång. Detta kan också ha betydelse, då uthållighet fortfarande är en viktig faktor trots förändringarna i formatet.

    Det finns ingen riktad fälttävlansavel i Frankrike, men avelsförbundet för SF gör ändå en hel del för att få fram hästar till fälttävlan. Både Sebastien Roullier och Bérengère Lacroix lyfter betydelsen av att unghäst-VM sedan många år går i franska Le Lion, samt de egna championaten för 4-, 5-, 6- och 7-åriga fälttävlanshästar. I samband med UVM arrangeras också försäljning av 3-åringar. Allt detta sammantaget skapar en mötesplats för säljare och köpare, där talangfulla hästar kan hamna i rätt händer för en optimal utveckling.
    — Och så har vi en årlig guide över unga hingstar mellan tre och åtta år där vi pekar ut vilka vi, våra domare och fälttävlansexperter anser är lämpliga för fälttävlansavel, säger Bérengère Lacroix.

    Ser fram mot OS i Paris

    Sebastien Roullier tycker sig också se ett starkt team med hästägare runt det franska fälttävlanslaget.
    — De håller ihop och är engagerade med fokus på teamet. Det finns ingen direkt oro för att medaljörerna från OS ska säljas och att det inte ska komma fram nya hästar, nu när vi har OS i Paris 2024 som vi ser fram mycket mot, säger han.

    Fakta

    Franskfödda OS-medaljörer

    • Guld. Amande de B’Neville (SF sto f 2010 e Oscar des Fontaines-Perle de B’Neville, uppf J-B Thiebot, äg B Heicke och J Krajewski), riden av Tysklands Julia Krajewski.
    • Silver. Toledo de Kerser (SF val f 2007 e Diamant de Semilly-Papillon Fouge, uppf Kerstin Drevet, äg F och P Barker, J Inns och A McEwen), riden av Storbritanniens Tom McEwen.
    • Brons. Vassily de Lassos (angloarab val f 2009 e Jaguar Mail-Jalienny, uppf J Berges, äg D och P Evans och A Hoy), riden av Australiens Andrew Hoy.
    • Guld i lag. Toledo de Kerser.
    • Silver i lag. Vassily de Lassos.
    • Brons i lag.  Absolut Gold (SF val f 2010 e Birkhof’s Grafenstolz-Verglas, uppf P Patente, äg Haras de Coudrettes), riden av Frankrikes Nicolas Touzaint.
    • Brons i lag. Totem de Brecey (SF val f 2007 e Mylord Carthago-Quouglof Rouge, uppd J Muris, äg F och J Souweine), riden av Frankrikes Christopher Six.
    • Brons i lag. Tritin Fontaine (SF val f 2007 e Gentleman IV-Nightko, uppf S Pelissier Coutureau, äg P Lemoine, G Bessat, E K Laghouag, C Laffitte), riden av Frankrikes Karim Florent Laghouag.

    Visste du att…

    • … den tyska stjärnan Sandra Auffarths flerfaldiga mästerskapshäst Opgun Louvo är franskfödd? Shogoun II-valacken hör till stamboken SF och tog dubbla guld på VM 2014, lagguld och individuellt brons på OS 2012, lagsilver på OS 2016, samt har två individuella EM-silver och två EM-guld i lag. Även Auffarths häst i Tokyo, Diamant de Semilly-avkomman Viamant du Matz, tillhör SF.
    • … OS-formatet till skillnad från andra mästerskap i fälttävlan har en andra banhoppning för att fördela de individuella medaljerna. Bara fem hästar var felfria på hinder i andra rundan — och alla dessa är uppfödda i Frankrike.
    • 8 av de totalt 12 medaljerna som delades ut i fälttävlan vid OS i Tokyo gick till hästar uppfödda i Frankrike, däribland finns alla tre individuella medaljer.
    • 14 av de 44 startande hästarna på OS i Tokyo var födda i Frankrike, tolv tillhör stamboken SF, två är angloaraber.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden