Träningstips
6 juli 2019 10:15
Ridsportplus

Fredrik Spetz tipsar: ”Så jobbar jag med att reglera galoppen”

ProffstipsAtt kunna reglera galoppsprången är avgörande för om du ska lyckas på hoppbanan. Här delar Fredrik Spetz med sig av hur han arbetar med detta, och hur han lär ut det till sina elever.

Fredrik Spetz tipsar: ”Så jobbar jag med att reglera galoppen”
Fredrik Spetz, här med Daquar CC, är välrenommerad ryttare, hästutbildare och B-tränare i hoppning. Han har en plats i landslagets obs-trupp i år. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  1. Hästen i balans

  Att ha en bra grundrytm, rida sin häst i balans och vara medveten om galoppsprången ger en trygghet både för dig som ryttare och för hästen. Du och hästen kan kommunicera med varandra och det är lättare att hålla din plan på tävlingsbanan.

  När det fungerar med att reglera galoppsprången ska det kännas enkelt. Det ska också se enkelt ut, vilket det gör för många ryttare, men inte för alla. Om ritten blir orytmisk är det lätt att tappa precisionen och risken för nedslag blir större. En bra ritt kräver både en bra plan och ett samspelt ekipage.

  2. Börja med dressyren

  Förutsättningen är att din häst är lösgjord, avspänd och i balans – och så vidare enligt dressyrens utbildningsskala, med hänsyn tagen till hästens ålder, utbildningsståndpunkt och exteriöra förutsättningar. Du kan aldrig begära mer på hoppbanan än vad du och hästen klarar av i dressyrarbetet.

  Du ska heller inte förväxla framåtbjudning, tempo och längden på galoppsprången. Framåtbjudning behöver du alltid, oavsett hur långa galoppsprången är, och tempot måste alltid vara väl anpassat till situationen.

  Fredrik Spetz - Dustin Fj-3710
  Väl på banan måste du ha en noggrann plan för hur du ska rida – där ingår att ha full koll på galoppsprången. Här syns Fredrik Spetz med Dustin. Foto: Fredrik Jonsving

  3. Förutsättningarna

  Vissa hästar har en bra och välbalanserad galopp i sig själva, men även de hästarna måste jobbas när det gäller galoppsprången. De som inte har det naturligt kan utvecklas genom ett gott markarbete.

  En häst som inte har det naturligt måste inte nödvändigtvis bli en sämre hopphäst, för det är så mycket annat som spelar in.

  Om hästen är hinderklok och vill hoppa felfritt kan det kortsiktigt väga upp svagheter i ridbarhet och kommunikation, men långsiktigt behöver alla hästar ha ett bra register i galoppen.

  4. Bommar

  Öva genom att lägga ut två bommar på marken. Jag brukar ha 17,5 meter mellan bommarna. Rider du med fyra galoppsprång mellan bommarna har du 3,5 meter långa galoppsprång. Rid i jämn rytm på rakt spår, och reglera efter hand med att lägga in ett galoppsprång till.

  Nästa steg är att lägga ut tre bommar med 17,5 meters avstånd, och du kan då arbeta med 4+4 språng, 5+5 språng, 5+4 språng eller 4+5 språng

  5. Träna på hinder

  Öka svårigheten successivt genom att lägga ut en hel bana med bommar på marken, med raka linjer, böjda spår och relaterade avstånd. Var noga med att stega avstånden så att du vet hur stora galoppsprång du sedan rider.

  Nästa steg är att göra samma bana av små hinder, för att sedan göra detsamma med vanliga tävlingshinder. Bestäm dig för antal språng mellan hindren och håll dig till planen. Det är här du får facit på hur kort ett kort språng är och hur långt ett långt språng är.

  6. På banan

  På tävlingsbanan ställs ett antal frågor till dig som ryttare, och du måste ha en noggrann plan för hur du ska rida mellan de olika hindren. Planen gör du när du går banan. Var observant på din egen ridning, ha hästen korrekt mellan hjälperna och rid smart, så att du ger din häst bästa möjliga förutsättningar. Du ska ha en plan och jobba för att hålla den, men också kunna improvisera på ett bra och trevligt sätt, om något oförutsett händer.

  Ridsport
  ”Att ha en bra grundrytm, rida sin häst i balans och vara medveten om galoppsprången ger en trygghet både för dig som ryttare och för hästen”, förklarar Fredrik. Foto: Roland Thunholm

  Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 4/2019.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden