Dressyr
21 februari 2020 20:55
Ridsportplus

Friare klädsel och kortare program – för dressyrens bästa?

GHS 2020Skapa ett mervärde och intresse för hela teamen kring ryttarna, friare klädsel och kortare program. Det vara några saker som diskuterades av en expertpanel när det gäller dressyrens framtid i samband med tävlingarna i Göteborg. "Jag tror att vi måste skruva på alla rattar," sa dressyrryttaren Carl Hedin som ingick i panelen.

Friare klädsel och kortare program – för dressyrens bästa?
Nina Rademakers, Kyra Kyrklund och Jan Brink var några som ingick i panelen som diskuterade dressyrens framtid i panelsamtalet. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var en namnkunnig panel bestående av Kyra Kyrklund, Jan Brink, Emma Jönsson, Carl Hedin, Nina Rademakers och Helen Uddefors som tog plats på scen för att diskutera dressyrens framtid i en panel på fredagskvällen.

  Om det är någon som inte tycker om dressyr kommer de inte att tycka om det bara för att det blir fyra minuter i stället. Kyra Kyrklund.

  Det handlade främst om en diskussion om hur dressyren ska kunna nå en bredare publik, och inte enbart de redan frälsta.

  – Jag tror att dressyrsporten kan stå för ett ett mervärde som inte är teknik i dagens samhälle, sa dressyrryttaren och influencern Carl Hedin och fick medhåll av Nina Rademakers.
  – Vi kan berätta och visa allt det som inte är tävling, ge publiken en chans att lära känna oss och nätverket omkring oss, sa Nina Rademakers som även hon är dressyrryttare och influencer.

  Mer spänning

  U25-landslagsryttaren Emma Jönsson ville ha ett mer spännande tävlingsmoment.
  – Det skulle kanske bli enklare att förstå dressyr, sa hon.
  – Ja, det kan vara svårt även för oss som är insatta att förstå, kontrade dressyrlegendaren Kyra Kyrklund.

  Nu är förvisso flera förändringar på gång. Hatten ska läggas på hyllan och på OS i Tokyo i sommar blir det tre i stället för fyra ekipage i varje lag.
  – Händer det något med ett ekipage är laget väck. Och så blir sporten mindre förutsägbar, sa Jan Brink.
  – Jag tror också att det kan vara bra för hästarnas välfärd. Då chansar man inte utan ser till att ta dit tre friska och sunda hästar, sa Kyra Kyrklund.

  Kortare program

  Det är också på gång med kortare program. När det gäller dem var panelen lite oenig.
  – Om det är någon som inte tycker om dressyr kommer de inte att tycka om det bara för att det blir fyra minuter i stället, sa Kyra Kyrlund.
  – Vi är många som är riktiga nördar som vill se vad hästarna kan göra. Jag tycker inte att vi bara ska rätta oss efter de andra. Vad ska vi då göra med dem som tycker att dressyr är hipt på riktigt? sa Jan Brink.

  – Samtidgt måste man våga vara lite innovativ och våga testa lite grejer, sa Jan Brink.

  – Jag tror att vi måste skruva på alla rattar. Vi kanske måste ha olika format för vår sport, kanske att det ska gå att ha en klass på en timme med tio ekipage på en tävling som den här i Göteborg, sa Carl Hedin.

  Jan Brink hade också en del funderingar på aveln av dressyrhästar och vad utvecklingen av den betyder för sporten.
  – Det är en balansgång också med aveln, vi avlar fram så väldigt känsliga hästar nu för tiden oc det är egentligen inte många som kan rida de här känsliga hästarna, sa han.

  Klädsel diskuterades

  Att hästarna måste tåla lite tjo och tjim i samband med tävlingar var panelen dock överens om. Däremot blev det lite diskussion kring klädsel.
  – Jag skulle tycka det var intressant att ta bort fracken. Vi har en sport med flest kvinnliga utövare och de rider i det mest manliga plagget fast med strass på kragen, sa Carl Hedin som kunde tänka sig en utveckling av klädkoden på dressyrtävlingar – något som panelen inte var helt enig om.

  Panelen var ett arrangemang i samband med Gothenburg Horse Show.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden