Träningstips
13 december 2023 17:50
Ridsportplus

Frida Andersén: ”Lär hästen att bära sig själv”

ProffstipsetAtt se hästarna utvecklas är det bästa hon vet. Frida Andersén lever efter grundregeln att hästen alltid måste bära sig själv, vare sig den går dressyr eller tar sig an en terrängbana. Här kommer hennes bästa tips för balans och självbärighet.

Frida Andersén: ”Lär hästen att bära sig själv”
Frida Andersén ingår i spetstruppen i landslaget i fälttävlan, bor i Boxholm och tävlar för Hofors RS. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1 Allsidig träning

    Jag är en ganska okomplicerad ryttare som gör mycket på känsla, och så är jag orädd. Det är till min fördel i terrängen att jag inte krånglar till det för mycket. När jag får hem en häst i träning så spelar det ingen roll om den ska bli dressyrhäst eller fälttävlanshäst, alla hästar har samma upplägg. Det handlar om allsidig träning med hoppning och mycket träning i naturen. Jag förstår att en del tycker det känns säkrare att hålla sig på ridbanan eller i ridhuset, men i det långa loppet vinner du mycket på att rida ut med din häst. 

    På Breeders i år var underlaget väldigt annorlunda men mina hästar klarade det galant. De är ju vana vid att göra dressyrarbetet både uppför och nerför och fick mycket beröm för att de kunde galoppera i balans även när underlaget inte var optimalt. 

    2 Balans och självbärighet

    Jag ska inte behöva bära hästen i handen. Ur ett prestationsperspektiv är det viktigt att hästen bär sig själv och kan jobba i rätt form. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det jätteviktigt att hästen kan fördela vikten över alla fyra ben och att den inte hamnar i framvikt. När du hoppar är det mycket bättre om hästen direkt hamnar i balans efter språnget i stället för att fortsätta springa på framdelen, eller rusa iväg för att den tappar balansen. I terrängen är det här så klart extra viktigt. Allt blir så mycket lättare om hästen kan hjälpa till och är van vid att balansera upp sig. 

    3 Uppför och nerför

    Vi har en bana i skogen där vi tränar självbärighet, framför allt med unghästarna. Där kan vi rida runt träd och upp och ner för backar. Hästen får öva på att bära sitt eget huvud och framdel utan att jag är där och stöttar. Och de blir väldigt duktiga på att sätta ner fötterna rätt även om underlaget inte är helt jämnt. 

    4 Åk iväg till naturen

    Jag har turen att ha väldigt bra förutsättningar för att rida ut i naturen, men bor du mitt på slätten i Skåne kan det så klart vara svårt at hitta kuperad terräng att rida i. Försök att ändå hitta ställen där det lutar lite, eller kör iväg med hästen om du verkligen inte har möjlighet at rida ut där du står. 

    Själv har jag inget ridhus och måste lasta och åka för att kunna träna inomhus. Vi glömmer ibland bort att vi lika gärna kan lasta och åka till bra ridvägar som vi kan åka till ridhus. 

    5 Optimera sitsen

    När du tränar på att hästen ska hitta sin egen balans är det så klart viktigt att du själv sitter i balans. Ta hjälp av en tränare för att optimera din sits. Du vill vara säker på att du varken hamnar i framvikt eller bakvikt. 

    Var också noga med att aldrig bli dragande i handen. Det här är egentligen steg ett. Om du tappar balansen kommer hästen behöva kompensera för det och få svårt att hålla sin egen balans. Checka dig själv. 

    Kan du stå i lätt sits utan att hålla i tygeln? Är du oberoende av din häst när du står i lätt sits eller måste du hålla i eller knipa åt någonstans? 

    Kan du enkelt svänga åt båda hållen, stanna och få hästen att gå fram? Testa genom att rida med båda tyglarna i en hand. Det ska gå lika lätt åt höger som åt vänster. Öva, öva, öva. 

    Frida om att skippa inspänningstygeln: 

    ”Jag tycker det är väldigt tråkigt att se unga hästar longeras full fart varv på varv med inspäninngstyglar. Hästar ska kunna longeras lugnt och balanserat på lång tygel och utan inspänningar. ”

    Den här artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 19/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden