Sport
8 juli 2019 22:53
Ridsportplus

Fyra proffs: Så kan unghästutbildning bli mer hållbar

Kvartett med kunskap”Hur uppnår vi en mer hållbar unghästutbildning?” Det var ämnet när en kunnig kvartett möttes i en paneldebatt i Falsterbo under måndagskvällen.
– Man måste alltid fråga sig om man genomför träning och övningar för hästens skull eller för att man själv tycker det känns häftigt när hästen gör svåra rörelser eller hoppar höga hinder, framhöll Pether Markne och Helena Torstensson.

Fyra proffs: Så kan unghästutbildning bli mer hållbar
Sveriges enda A-tränare i både hoppning och dressyr, alltså Pether Markne, deltog i diskussionen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Folksam höll seminarium i VIP-tältet vid hoppbanan i Falsterbo med titeln:
    ”Hur uppnår vi en mer hållbar unghästutbildning?”

    Det välbesökta seminariet genomfördes som en paneldebatt och leddes av Ann Andersson från Folksam. I panelen deltog:

    Pether Markne som jobbar som internationell tränare och själv tävlat både internationell hoppning och dressyr på högsta nivå och är Sveriges enda A-tränare i både hoppning och dressyr.

    Anna Eriksson, veterinär som jobbar som hästspecialist på Evidensia i Helsingborg och tjänstgör som FEI-veterinär.

    Helena Torstensson som är ansvarig för PS Flyinge & Partner med gedigen erfarenhet som unghästutbildare, tävlingsryttare och hingsthållare. Hon har arbetat under många år hos Paul Schockemöhle i Tyskland.

    Björn Svensson, har jobbat i nästan 20 år som unghästutbildare och driver ett eget utbildningsstall med ca 20 hästar i träning. Han utbildar framförallt hopphästar upp till sex års ålder.

    Ridsport
    Ann Andersson, Björn Svensson och Anna Eriksson under kvällens seminarium. Foto: Roland Thunholm

    Panelen var överens om att det är viktigt att man börjar redan med de unga fölen och ser till att de får en bra uppväxt. Helena påpekade att man behöver ha en bra dialog med hovslagaren så att de fölen som behöver korrigeras blir åtgärdade i tid. Helena menade också att det är bra att sko unghästarna även bak så fort de börjar arbeta för att hjälpa dem att kunna bära vikten på ett korrekt sätt.

    ”Gjord för att röra sig”

    Anna menade att hästen är gjord för att röra sig redan när den är några timmar gammal, men att unghästar kan behöva hjälp om de är byggda på ett felaktigt sätt eller har lösa benbitar som kan påverka hållbarhet och utveckling.

    Hon fortsatte med att påpeka att dagens unghästar är väldigt talangfulla, och rör sig och hoppar på ett sätt som sliter på senor och leder. Anna påminner också om hur viktigt det är med fodret till unghästarna.
    – En diet som grundar sig på ett riktigt bra grovfoder borde vara basen för alla hästar och sedan är det förstås viktigt att man inte glömmer vitaminer och mineraler.

    Ridsport
    Pether Markne betonade vikten av ett stöttande nätverk om en ung ryttare har en ung häst. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    Anna Eriksson och Helena Torstensson Foto: Roland Thunholm

    Alla i panelen var rörande överens om att på grund av att hästarna är framavlade på ett sätt som gör dem väldigt talangfulla är det lätt att ryttarna överarbetar dem innan de är uppbyggda för den typen av arbete.

    Helena och Pether påpekade att detta gäller såväl fysiskt som psykiskt. En häst som ställs inför uppgifter som den inte är mogen för mentalt knäcks väldigt fort.
    –Man måste alltid fråga sig om man genomför träning och övningar för hästens skull eller för att man själv tycker det känns häftigt när hästen gör svåra rörelser eller hoppar höga hinder.

    Ta hjälp

    Pether betonar hur viktigt det är att ta hjälp av erfarna tränare och att att man måste låta det ta den tid som hästen behöver för att uppnå den självbärighet som är nödvändig såväl för dressyrhästen som för hopphästen.

    Detta kan vara väldigt olika beroende på hur hästen är byggd och tränas bäst med hjälp av övergångar.
    –Det är ingen bra kombo med unga hästar och unga ryttare, men ibland har man inget val på grund av de ekonomiska ramarna och då är det extra viktigt med ett bra nätverk som kan hjälpa till.

    Bestäm målet

    Björns råd till unghästägaren är att man ska inte betala för det man kan göra själv. –Se till att hantera unghästarna och lyft på fötterna så att inte hovslagaren måste lära den det. Det är viktigt att ha en ständig dialog med veterinär, equiterapeut och hovslagare.
    –Bestäm dig för vad du har för mål med unghästen. Ska du sälja eller behålla den? Vill du försöka tjäna pengar på den eller är det viktigaste vilken upplevelse du får tillsammans med din häst? Som alla hästägare vet är det alltid en risk att behålla en häst för fortsatt tävling.

    Panelen menade att det fungerar bättre på hoppsidan där det hela tiden finns en marknad även för de hästar som inte riktigt följer utbildningsplanen för unghästtävlingarna. Det finns också ett bättre nätverk mellan hoppryttarna som gör det lättare att hitta rätt utbildare på de olika nivåerna för unghästarna.

    Avslutningsvis var hela panelen överens om att det handlar om hästvälfärd och att det viktigaste är att man genomför utbildningen av den unga hästen på ett sätt som känns behagligt och positivt för den.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden