Sport
29 juni 2017 16:00

Fyraårskvalet slutade i bedömningsfiasko

Fel bedömning användes vid det sista kvalet till fyraårsfinalerna på Falsterbo Horse Show. Ryttare har protesterat och krävt pengar tillbaka men tävlingsledningen i Fjärås hävdar att allt ändå blev rätt till slut.

Fyraårskvalet slutade i bedömningsfiasko
Fel protokoll användes när 4-åringarna skulle kvala till Falsterbo. Photographer Roland Thunholm

Fyraåringar som kvalar till Falsterbo ska bedömas av ett domarpar som betygsätter hästens kapacitet, teknik och allmänna intryck, enligt ett särskilt protokoll som kommer från Falsterbo Hors Show. Men vid det sista kvalet hos Fjärås hoppryttare i mitten av juni användes i stället protokollet från inverkansbedömning, där ryttaren bedöms mer än hästen.

”Inte rättvis bedömning”
Flera ryttare och hästägare har reagerat och krävt att kvalet ogiltigförklaras.
−Vår häst hoppade fantastiskt på tävlingarna, men i protokollet var det ryttarens ridning som var bedömd, säger en hästägare som Ridsport varit i kontakt med.
−De deltagande hästarna har inte fått en rättvis bedömning eftersom ett felaktigt protokoll användes, säger en annan hästägare, som kräver att tävlingsarrangören ska betala tillbaka såväl avgifter till Fjärås som kvalavgiften till Falsterbo.

Samma fick högst poäng
Men det kommer inte att hända, säger Lars Torgersen, tävlingsledare vid tävlingen i som ägde rum på Åby i Göteborg.
−Vi använde ett felaktigt protokoll och det tar jag på mig ansvaret för, men så fort det upptäcktes gick domarna igenom alla ritter och konstaterade att de hästar som fått högst poäng var de som hoppade bäst och skulle ha kvalplatserna.

Lars Torgersen säger att domarna redan från början bedömde hästarnas färdigheter, även om det inte framgår av protokollen.
−Jag har förståelse för dem som är frustrerade. Alternativet hade varit att ogiltigförklara hela kvalet, men vi vet att utfallet blev det riktiga.

Ingen information
En av de hästägare som Ridsport pratat med förstår inte hur bedömningen kan efterkonstrueras så att den blir rätt.
−Dessutom har vi inte fått någon information till oss om hur tävlingsledningen tänkt, och inte heller sett det nya protokollet.
−Kvalet i Fjärås var sista möjligheten, och man har bara två kvaltillfällen med fyraåringar. Vi ville vänta så länge som möjligt, och så blir det så här.

Tar på sig ansvaret
Lars Torgersen säger att arrangören har lärt sig en läxa.
−Som arrangör måste man ha en genomgång av allt före en tävling. Det ska inte råda någon som helst tvekan om vad som gäller. Många var iblandade i att det blev fel, men ytterst är ansvaret mitt.

Resultaten från tävlingen har ännu inte publicerats i TDB, men de fyra som fick högst poäng i Fjäråskvalet är med på Falsterbo Horse Shows lista över kvalade.

Så ser de olika protokollen ut
•Falsterbos eget protokoll har fyra punkter.
•Hästens kapacitet, försiktighet och teknik ska bedömas var för sig.
•Dessutom ska hästens allmänna intryck betygsättas, utifrån samarbete, temperament och framåtbjudning. •Varje punkt kan få 0–10 poäng.
•Nedslag och första vägran ger två minuspoäng, andra vägran fyra minus. Överskridande av maxtid innebär 0,5 minuspoäng per påbörjad sekund.

Ridsportförbundets inverkansprotokoll har tre bedömningspunkter.
Häst och ryttare – tempo, rytm och balans, häst och ryttare – kommunikation, samt ryttarens sits och position.
•Avdrag med 1–3 poäng kan göras för ryttarens uppträdande.
• I övrigt ges inga minuspoäng för vägran, rivning eller tidsfel.

 
I en tidigare version smög sig en bild på Tomas Torgersen in i texten, vilket givetvis var felaktigt. Han var  alltså inte tävlingsledare på den aktuella tävlingsplatsen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden