Körning
25 januari 2020 12:25
Ridsportplus

Fyrspannskusken hämtade hästar från Amishfolket i USA

Nya hästarFredrik Persson är redo att satsa igen. Med hästar han hämtat hem från Amishfolket i USA. "De är avlade för att dra vagnar. Amishfolket har ju inga bilar", säger han.

Fyrspannskusken hämtade hästar från Amishfolket i USA
Fyrspannskusken Fredrik Persson tränar sina nya hästar hemma på Stenshills gård i Flyinge. Groom är hustrun Helena Agebrind-Persson. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På en rak fråga fick fyrspannskusken Fredrik Persson godkänt av sin tränare Micha Freund. Visst har svensken fortfarande kapacitet för att nå toppen i sin sport. Men hans hästar fick inga toppbetyg. För svåra helt enkelt.

    Nu står hela Team Persson vid ett vägskäl – nya hästar, nya sponsorer, ny stark målsättning.

    Men allt har en baksida. I alla fall känslomässigt. Fredriks hästar är hans vänner och arbetskamrater, de flesta har varit med länge, de har rutin, erfarenhet och de håller hög klass. Nu blir flera av dem ifrågasatta.

    Varför?
    – För att sportkörningen har förändrats. Konkurrensen har blivit hårdare. Nu krävs en ny typ av häst. Men det är inte lätt. Att se sina hästar i ögonen och säga: du duger, du duger inte.

    Istock-482572567
    Hästarna är viktiga för Amishfolket i USA och Kanada. Foto: iStockphoto

    Fakta

    Amishfolket

    Amishfolket började utvandra till USA redan på 1700-talet. Då var de ännu en del av mennoniterna, en protestantisk grupp med rötter i Tyskland och delar av Nederländerna. Senare blev dock Amish en egen grupp med egna regler. Man följer inte den tekniska utveckligen utan lever på gammalt vis i sina samhällen. Hästen är viktig, motorfordon är inte tillåtna.

    Hästuppfödningen är stor, både när det gäller kallblod och hästar av ädlare typ. Sverige har exporterat kallblodshingsten Lejsa Kongen för att förbättra aveln av hästarna som används främst i jordbruket.

    I dag lever drygt 100 000 medlemmar av Amish på sitt eget sätt, i både Kanada och USA.

    Expandera

    Du har nya hästar i stallet redan?
    – Ja, vi har tre hästar som är uppfödda av Amishfolket i USA och två till är på väg in. De tre som kommit redan har anpassat sig bra och vi har testat att köra dem i spann här hemma.

    Hur fick du tag på dem?
    – Jag var med min dotter Viktoria som skulle köra nordiska mästerskapen i Norge förra året. Med bara en ponny i lastbilen blev det lite tid över. Kollade lite på Instagram och plötsligt såg jag dem där – körda i spann. Uppfödda och ägda av Amishfolket. Det såg superfint ut. Detta var något!

    Och sedan då?
    – Visade dem för min sponsor Mathias Niebel, som också gillade vad han såg. Han ville åka till USA direkt. Via Micha Freund, som hade en kontakt som i sin tur hade bra kontakt med Amishfolket,  kom vi iväg. Och med hem kom Jake, Judson och Kermit.

    Fredrikpersson-3
    Fredrik Persson Foto: Lotta Brundin Gyllensten

    Vilken typ av hästar är det?
    – Rasen kallas för American Dutch Harness Horse. De är lugna och nyfikna, för det mesta svarta och framavlade för att dra vagnar. Amishfolket har ju inga bilar utan hästen finns med i alla sammanhang.

    Även i sportkörning?
    – De finns redan i sportkörningen med mycket goda resultat. Främst med kuskar från USA förstås. De är inte så kända här och det gör det extra spännande att ha dem. Jag tänkte redan när jag såg dem den där gången på instagram – fungerar detta som jag hoppas och tror, ja då kan Boyd Exell känna sig hotad, rentav slänga sig i väggen.

    Stort bildreportage och film med Fredrik Persson och hans nya hästar.

    Fakta

    Fredrik Persson

    Namn: Nils Johan Fredrik Persson.

    Kallas ibland för: Fredde eller FP.

    Ålder: 47 år.

    Bor: På släktgården Stenshill utanför Flyinge i Skåne.

    Familj: Hustrun Helena Ageberg-Persson, egenföretagare och största supportern, dottern Viktoria, 15 år, själv duktig ungdomskusk och som håller koll, Oskar 11 år, som helst håller på med datorer men gärna hänger med på tävlingar. Mamma Ulla och pappa Jan Lennart som har följt och stöttat Fredrik i alla år och som fortfarande gärna är med på både träning och tävling.

    Favoritmat: Husmanskost.

    Beundrar: Män och kvinnor som är riktigt starka idrottare oavsett sportgren.

    Ett gott minne: Segern i det tyska körderbyt i Riesenbeck 2007.

    Talang: Duktig matlagare. Får varje jul en kokbok i julkapp av dottern Viktoria för att han ska få ännu mer inspiration vid spisen.

    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden