Fälttävlan
1 april 16:03
Ridsportplus

Fyrstjärnig terrängsuccé i Gärds: ”Jättefin bana”

InternationelltFörsta fyrstjärniga tävlingen i Sverige på många, många år är avklarad. "Det var en riktig fyrstjärnig bana, även om det inte var det svåraste jag har ridit," säger svenska spetstruppens Frida Andersén som gjorde en lite vågad debut med en 8-åring och blev bästa svenska ekipage.

Fyrstjärnig terrängsuccé i Gärds: ”Jättefin bana”
Frida Andersén gjorde både årsdebut och fyrstjärnig debut med Kitsch Couture Hpk under påskmeetinget i Gärds. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Att göra debut i fyrstjärnig klass som första tävling för året är inte det mest vanliga. Men det var så Frida Andersén valde att göra det med 8-åriga Kitsch Couture Hpk (SWB sto f -16 e Corporal VDL-Hip Hop, uppf Helene Rydberg Larsson, äg Hpk Sporthorses, Ylva Wall).
  – Jag funderade länge och väl, och bestämde mig ändå för att göra det. Hon är så säker i terrängen och eftersom tävlingen låg tidigt på säsongen tänkte jag att det inte skulle vara alltför svår bana, säger landslagsryttaren och EM-medaljören.

  Det kändes jättebra, bekvämt. Hon var lyhörd och med mig hela vägen.

  Frida Andersén.

  Beslutet visade sig vara helt riktigt för ekipaget som blev bästa svenskar när det var premiär för fyrstjärnigt i Sverige efter många års uppehåll. Efter söndagens dressyr och hoppning låg ekipaget sexa och det gick ut med fullt självförtroende på den helt nybyggda fyrstjärniga terrängen i Gärds på måndagen.

  Det bjöds på perfekta förhållanden vädermässigt och – som alltid hos Gärds – ett näst intill perfekt underlag. Banan innehöll 25 hinder där belgiske bandesignern Kai-Steffen Maier hade tagit väl vara på vad naturen erbjuder i form av svackor och kullar, med välbyggda och rejäla hinder och en bansträckning som var åt det klassiska hållet utan alltför många kringelikrokar.

  Alla tog sig runt

  Samtliga elva ekipage som kom till terrängstart tog sig runt och det skulle visa sig att tiden blev en stor utmaning. Ekipagen fick en del tekniska frågor som smalhinder och kombinationer med snedställda hinder. Det fanns också några rejält tilltagna hinder som stod mer för sig själva i banan.
  – Det var en jättefin bana, en riktig fyrstjärnig bana, även om det inte var det svåraste jag har ridit, säger Frida Andersén.

  Snärtiga och kvicka Kitsch Couture Hpk, som var placerad på UVM 2022, plockade placeringar i trestjärnigt förra året och visade att hon var redo för fyrstjärnigt när hon till synes enkelt tog sig runt i Gärds.
  – Ja, det kändes jättebra, bekvämt. Hon var lyhörd och med mig hela vägen, jag är jättenöjd, säger Frida Andersén om stoet som också såg ut att ha krafter och energi kvar när hon gick i mål.

  Svenska fyror

  Det svenska ekipaget var felfritt på hinder och dessutom relativt snabbt. Det blev 4,8 straff för tiden, totalt 47,1 straff och en fjärde plats.

  Peter Flarup Fascination
  Tävlingens mest meriterade ekipage, danske Peter Flarup och Fascination, var vägvisare i den historiska terrängen och slutade tvåa. Foto: Kim C Lundin
  Frida Andersen Kitsch Couture Hpk
  Frida Andersén och kvicka Kitsch Couture Hpk tog sig an den fyrstjärniga banan med gott självförtroende. Foto: Kim C Lundin
  Andreas Dibowski Lillet 3
  Andreas Dibowski debuterade 8-åriga Lillet 3 på fyrstjärnig nivå i Gärds och åker hem till Tyskland med en seger i bagaget. Foto: Kim C Lundin
  Peter Flarup Impressed
  Peter Flarup och Impressed. Foto: Kim C Lundin
  åsa Alsterlund Cash In Hugo
  Åsa Alsterlund och Cash In Hugo. Foto: Kim C Lundin

  Det var danska OS-ekipaget Peter Flarup och Favorit Ask-sonen Fascination som var stigfinnare genom att vara det allra första ekipaget att rida ut på den nybyggda fyrstjärniga banan. Ekipaget började starkt över de rejält byggda hindren i början av banan, lekte sig igenom vattenhindret som kom redan som nummer 5 och fortsatte sedan visa vägen för resten av startfältet med en väl avvägd och balanserad runda.

  Impressed imponerade

  Ekipaget fick med sig 4,4 straff för tiden, vilket gav totalt 41,2 straff och en andraplats i klassen. Peter Flarup blev även trea i klassen med 11-årige Impressed som visade en stor galoppförmåga och hoppkapacitet, dessutom på ett tidsbesparande sätt.

  När tyska OS-guldmedaljören i lag och ledaren efter dressyr och hoppning, tyske Andreas Dibowski gick ut i terrängen med klassens andra 8-åring, Lillet 3 (HOLST sto f -16 e Livello-Calido I, uppf Petersen, Morena, äg A Dibowski mfl) hade han hela 11 straff tillgodo.

  Det atletiska och spänstiga stoet, som debuterade på nivån, gjorde en riktigt fin terrängrunda, där det visserligen blev några straff för tiden, men räckte hela vägen till seger.

  Stor kapacitet

  Värd att nämna är också långbente Commander VG som inte såg inte ut att ta i överhuvudtaget någonstans runt den fyrstjärniga banan. Han reds av Litauens Aistis Vitkauskas till femteplatsen, första utanför placering.

  Bäste svensk efter dressyr och hoppning var Niklas Lindbäck/Poynstown Porsch. Efter 10 straff för tiden gick ekipaget från att vara fyra till att bli sjua totalt.

  För Kitsch Couture Hpk väntar nu en säsong med fler fyrstjärniga tävlingar, samtidigt som Frida Andersén satsar mot OS med Box Leo och Stonehavens Baby Blue.

  OS-kval

  Den historiska, fyrstjärniga klassen, var också ett OS-kval. För att kvala individuellt till OS behövs ett kvalificerande resultat i femstjärnig klass eller kvalificerande resultat i både en CCI4*L och en CCI4*S. Det var den sistnämnda varianten som reds i Gärds. Dessa kval ska vara gjorda mellan 1 januari 2023 och 24 juni 2024.

  Ett så kallat bekräftande kval måste göras i fyrstjärnigt eller femstjärnigt mellan den 1 januari och 24 juni 2024 av dem som har sina kval klara sedan tidigare. Tävlingarna i Gärds gäller alltså både som ett ordinarie kval och ett bekräftande kval.

  Resultat

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden