Fälttävlan
29 mars 16:51
Ridsportplus

Inför fyrstjärniga come-backen på svensk mark: ”Jag kommer dit laddad”

InternationelltTerränghindren är byggda och anmälda ekipage publicerade. Kristianstad International Eventing är redo för fyrstjärnigt OS-kval. "Jag kommer dit väl förberedd," säger ryttaren Pontus Hugosson.

Inför fyrstjärniga come-backen på svensk mark: ”Jag kommer dit laddad”
Pontus Hugosson och Zin Fire i Gärds trestjärniga klass 2023. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har inte ridits fyrstjärnig fälttävlan i Sverige på nästan tio år, men i februari blev det klart att det är dags igen när Kristianstad International Eventing höjer ribban. Påskhelgens fyrstjärniga klass är dessutom ett OS-kval.

    Man tror inte att 5 centimeter på höjden och 20 centimeter på längden ska göra så stor skillnad, men det gör det.

    Mats G Andersson.

    Tävlingsarrangören har positionerat sig internationellt under några år nu, och påskfälttävlan på Gärds är en klassiker inom svensk fälttävlan.
    – Det känns lite extra roligt att det är på Gärds, där känner jag mig lite hemma och jag har alltid gillat deras tävlingar, säger Kungsbackaryttaren Pontus Hugosson som är anmäld till den fyrstjärniga klassen tillsammans med Zin Fire (SWB val f -13 e Zaladin MI-Nicolette, uppf Stina Wahlström).

    Förra året slog ekipaget till och blev bästa svenska ekipage i Gärds trestjärniga klass på våren. Efter det tog Zin Fire klivet upp i fyrstjärnig klass och gjorde fyra starter på nivån. De tre första gick fint, men avslutningen i Boekelo blev lite snopen då Pontus Hugosson valde att utgå efter problem i det stora vattenhindret.

    ”Annorlunda upplägg”

    Nu börjar han årets fälttävlanssäsong med att gå direkt ut i en fyrstjärnig klass.
    – Ja, det är ett annorlunda upplägg för mig. Jag brukar börja på lägre nivå annars. Det är ju tidigt på säsongen för alla så jag hoppas att de inte har byggt banan allt för svårt, fortsätter ryttaren som dessutom har ändrat sin vinterträning.
    – Jag brukar åka på hopp- och dressyrtävlingar annars på vintern, men nu har jag bara fokuserat på träning.

    Flera experter har varit inblandade för att få den fyrstjärniga banan på plats, bland annat Lars Christensson, expertkommentator och före detta förbundskapten, som rådgivare, Philip Surl är teknisk delegat medan Mats G Andersson och Thomas Jörgensson bygger banan tillsammans med belgaren Kai-Steffen Maier som är huvudansvarig. Tävlingsledare är Nils-Arne Pedersen.

    Byggt sedan januari

    Byggandet av de fyrstjärniga hindren har pågått sedan i januari.
    – Det är stor skillnad mot de trestjärniga hindren som vi har byggt tidigare. Man tror inte att 5 centimeter på höjden och 20 centimeter på längden ska göra så stor skillnad, men det gör det, säger Mats G Andersson.

    Underlaget brukar alltid vara bra på den gräsbevuxna sandbanan där Gärds tävlingsplats ligger.
    – Det är bästa tänkbara underlag, säger Mats G Andersson.

    13 ekipage till start

    När denna artikel skrivs finns 13 ekipage på listan över startande i OS-kvalet. Tyske OS-guldmedaljören i lag, Andreas Dibowski, är den mest meriterade och han startar 8-åriga Lillet 3 som gör debut på nivån. Danmarks främsta fälttävlansryttare Peter Flarup och Mia Hastrup finns också på startlistan och Flarup rider sin bland annat sin OS-häst Fascination. Mest långväga gäst är Belgiens 60-årige veteran och flerfaldige mästerskapsryttare Joris Vanspringel.

    Fakta

    Individuella OS-kval i fälttävlan

    Det räcker inte med att en nation har klarat av att kvala till OS i form av ett lag, de som ingår i laget måste också ha klarat av de individuella kvalgränserna för ekipage:

    • Minst 55 procent dressyren, vilket motsvarar högst 45 straff.
    • Max 11 straff på hinder i terrängen, vilket motsvarar att ha påverkat ett rivningsbart hinder så mycket att det behöver återställas.
    • Max 75 sekunder över optimaltiden i fyrstjärnigt kval, eller max 100 sekunder över i ett femstjärnigt kval.
    • Max 16 straff i banhoppningen.

    För att kvala till OS behövs ett kvalificerande resultat i femstjärnig klass eller kvalificerande resultat i både en CCI4*L och en CCI4*S. Dessa kval ska vara gjorda mellan 1 januari 2023 och 24 juni 2024.

    Ett så kallat ”bekräftande kval” måste göras i fyrstjärnigt eller femstjärnigt mellan den 1 januari och 24 juni 2024 av dem som har sina kval klara sedan tidigare.

    Källa: Internationella Ridsportförbundet, FEI

    Expandera

    Bland de sju svenska ekipagen finns bland annat, förutom Pontus Hugosson, erfarna mästerskapsryttarna Frida Andersén med Kitsch Couture HPK och Niklas Lindbäck med både Focus Filiocus och Poynstown Porsch.

    Pontus Hugosson finns inte med på listan över högaktuella OS-ekipage inför Paris, men hans mål är ändå att sätta ett kval i Gärds.
    – Det är alltid lite spännande så här års, men vi kommer laddade och väl förberedda, fortsätter han och framhåller sin hästs kapacitet och galoppförmåga som styrkor.

    Stallar öppnar på lördag

    För arrangören återstår nu att göra de sista justeringarna på terrängbanan och på lördag öppnar stallarna.

    Den fyrstjärniga klassen har sin dressyr och hoppning på söndag. Terrängen går dagen efter, på måndag annandag påsk. Det kommer också att ridas en nationell 100-klass och en nationell enstjärnig klass under meetinget.

    Tävlingen har också en internationell, kort tvåstjärnig klass. Klassen har ett stort startfält med ekipage från Danmark, Norge, Finland och Sverige.

    Ett intressant namn under tävlingarnas övriga klasser Ludwig Svennerstål, som gör comeback i sporten efter att ha annonserat att han slutade med sin elitsatsning 2022.

    Anmälda ekipage CCI4*S
    Start- och resultatlistor
    Tidsprogram

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden