Veterinärt
24 oktober 2023 15:00
Ridsportplus

Fysioterapeuten tipsar: ”Förenkla för hästen att stå på tre ben”

HovslageriDet kan ha med hästens muskler eller med sjukdom att göra om hästen viftar med frambenet när hovslagaren ska verka den. Johanna Wahlund, legitimerad fysioterapeut, förklarar hur du kan ordna en behaglig skoning för hästen.

Fysioterapeuten tipsar: ”Förenkla för hästen att stå på tre ben”
Se till att hästen kan hitta sin balans när den ska skos, så blir jobbet lättare för både hovslagare och häst. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I samband med Nordic Hoof Summit på Flyinge i september höll fysioterapeuten Johanna Wahlund två olika föreläsningar. Dels om hur hovslagare kan träna sin kropp, dels hur de med små medel kan öka hästens fysiska förutsättningar för att uppleva verkning och skoning positivt.

    Ge några exempel på hur hovslagaren kan hjälpa hästen att få en bättre upplevelse av verkning och skoning. 

    – Det är viktigt att känna till vad hästen har varit med om, säger Johanna Wahlund. 

    – En häst som nyligen haft kolik, fölat eller varit buköppnad, kan ha svårt att aktivera bålen och sträcka på sig. Det kan ta flera månader innan dessa hästar har tillräcklig uthållighet i buken. Dela då ner verkningen till korta snuttar och kör gärna två hästar parallellt, så att det blir många pauser medan den andra hästen verkas. 

    – Se till att det blir en stadig triangel när ett framben ska lyftas. Var noga med att hästen har bakbenen brett isär och ståbenet centralt placerat framför bakbenen. 

    – Om hästen har ont i ena bakbenet kan den flyttas så den får stöd av en vägg eller hörna när den ska lyfta ett framben, om det kan hjälpa den att hitta bättre balans och jämvikt i sitt stående.

    – En fånghäst kan ha svårt att lyfta på bakbenen på grund av smärta i framhovarna. Ställ den med framhovarna mjukt, på en rejäl spånbädd eller en madrass.

    Johanna Wahlund
    Johanna Wahlund är legitimerad fysioterapeut, godkänd av Jordbruksverket som djurhälsopersonal. Arbetar på Anicura Djursjukhuset i Hässleholm samt driver företaget JW Solutions.

    Hur ska hästägaren förbereda sig inför hovslagarens besök?

    – Bland grundförutsättningar för att hovslagaren ska kunna arbeta bra finns ett plant golv, torra hästben och bra belysning. Till det vill jag lägga att det ska vara lugnt i stallet, inte mycket trafik i stallgången. Särskilt inte med en häst som är ovan och lätt blir spänd.

    – Flyktbeteendet kan ge en spänd häst och om hästen väl spänt sig och kopplat på det sympatiska nervsystemet är det svårt att få den ur det. 

    Finns det några andra tricks att ta till?

    – För en del hästar funkar det att stå och äta hö, vilket bäst serveras ur en skottkärra framför den. Slickgodis kan fungera på vissa.

    – Hästen ska inte ha så långt eller lågt fästat grimskaft att den kan lägga sig i vad hovslagaren gör och bita eller slicka på denne, eller vandra iväg. 

    – När bakbenen ska lyftas behöver hästen kunna sänka huvudet och behålla balansen, då är det bra med lågt fästat grimskaft eller ännu bättre att hästägaren håller i det.

    Fakta

    Allt hänger ihop

    Genom att studera hästen kan hovslagaren vara beredd på i vilka lägen det kan bli problematiskt för den att lyfta ett ben.

    • Skruvar hästen på ett bakben kan den ha en muskelspänning i bakdelen som gör det svårt att sträcka ut benet.

    • Vid ländryggsmärta har hästen ofta en kort och hård höftböjare som tar emot när den ska lyfta och sträcka bakbenet. Hästen kan behöva hjälp att lossa denna spänning. 

    • För rehabhästen kan mjukt underlag underlätta vid verkning, men inte så mjukt att det utmanar balansen.

    Expandera

    Har du några speciella råd till hovslagare?

    – Ja, hovslagaren bör skaffa sig en uppfattning om hela hästen, inte bara hovarna. Titta hur den står, hur den rör sig och hur hållning och balans fungerar. Fånga upp historik som kan ha betydelse för arbetsinsatsen. Om hästen är halt eller verkar ha ont, ska en veterinär kopplas in om det inte redan är gjort. 

    – Kontrollera rörelsemönstret varje gång före och efter skoning/verkning för att kunna planera och utvärdera arbetet så bra som möjligt. 

    – Förutom att ta hänsyn till hästens sjukomshistorik, användningsområde och ålder, underlättar det för hovslagaren att ta sig an hästen på ett sätt som förenklar det för den att stå på tre ben.

    Skoning 5 221130 Rt
    Att vara hovslagare är ett fysiskt påfrestande yrke. Foto: Roland Thunholm

    Hovslagare bör vårda sin kropp

    Det är fysiskt krävande att verka och sko hästar. Johanna Wahlund  tipsar hovslagare  om att ta sig tid att träna.

    Det var ett drygt 20-tal hovslagare som följde Johanna Wahlunds föreläsning vid Nordic Hoof Summit. 

    – De allra flesta var väldigt intresserade. Det är mycket unga tjejer i branschen i dag och för att generalisera lite, så jobbar tjejer gärna smartare i stället för hårdare, säger hon.

    – Jag ser även en specialisering hos hovslagare, inte sällan utefter deras kroppsbyggnad. De får ett favoritklientel, så att den som är runt 160 cm lång håller på med islandshästar och ponnyer, medan de som är längre väljer andra raser. Det spelar stor roll för kroppsställningen om jag är 160 eller 180 cm lång vid verkning och skoning och därmed påverkas slitaget på kroppen.

    Som fysioterapeut har Johanna flera hovslagare som får hjälp med den specifika träning de kan behöva. 

    – Det känns som om det har blivit branschaccepterat att ha ett friskvårds-tänk, även om jag förstår att hovslagare som egna företagare tycker det är svårt att sätta av tid för den egna träningen. Men detta kan ge fler kunder längre fram eftersom kroppen kan hålla längre. 

    – Viktigaste budskapet är att hovslagare inte bara behöver stå ut, utan det går att hitta lösningar.

    Denna artikel publicerades först i Ridsport nr 17/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden