Avelsnyheter
14 januari 2018 21:09
Ridsportplus

Gammal framgång dominerar indexet

Avelsindex förför och fascinerar, engagerar i stort och smått, och lämnar ingen oberörd. Årets index från SWB och SLU baseras på delvis nytt underlag, men det har inte påverkat utfallet i någon högre grad.

Gammal framgång dominerar indexet
Stakkato hade en fin egen tävlingskarriär med Eva Bitter. Han går nu direkt in som delad etta i SWB:s avelsindex i hoppning, när gränsen för antal bedömda avkommor sänkts. Foto: Kiki Beelitz

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den stora förändringen är sänkta krav på antal testade avkommor per hingst, från 15 till tio. Detta gav dock inte någon blodtransfusion till systemet i form av yngre, nu aktiva hingstar utrustade med index. De yngsta, Armani Code och Daquar CC, är födda 2009. Bland gångartshingstarna tillkom Fürstenball, född 2006. Detta är inget unikt för SWB, i hela Tyskland är det endast sex hingstar födda 2009 som hunnit få index.

    Förvånar inte
    Årets nya hingstar i indexet förvånar ingen. Att Fürstenball liksom hoppfantomerna Stakkato, Baloubet du Rouet, Casall och Escudo I placerar sig högt är lite som att slå in en vidöppen saloondörr. Indexet talar om vad som redan är allmänt känt, dock är det nu bevisat att världshingstarna fungerade även på SWB-ston.

    Fortfarande domineras topplistorna i både hoppning och dressyr av hingstar med många framgångsrika släktingar. Det är mycket svårt att klättra uppåt utan sådan bakgrund. Kim C Lundin.

    Däremot är det glädjande att se Corporal VDL och Daquar CC få fina index och lite sorgligt att Canvas Plus respektive Casilius inte alls är tillgängliga.  Canvas Plus avled allt för tidigt och Casilius är såld till en hoppryttare i centrala Europa. Lika ledsamt är det att Wladimir O.A, som inte har någon stöttning av ett stort släktträd, får upprättelse i aveln alldeles för sent för användning. Bland de nya gångartshingstarna i indexet finns färre än en handfull att använda för uppfödarna.

    Förärvning i världsklass
    Fortfarande domineras topplistorna i både hoppning och dressyr av hingstar med många framgångsrika släktingar. Det är mycket svårt att klättra uppåt utan sådan bakgrund. När hingstarna ändå kliver uppåt i indexet innebär det förärvning i särklass.

    Guldgruvan bland avelsindexen är de beskrivande indexen, som är resultatet av linjär beskrivning på unghästtester. Här kommer verkligen hingstarnas förärvning i dagen på ett konkret sätt, mer värt än sifferbetygen som i ärlighetens namn är svårare att visualisera.

    20180106_denoir1_rt
    De Noir toppar listan för dressyrhingstar. Foto: Roland Thunholm

    De beskrivande indexen är till nytta för alla uppfödare då de med statistisk säkerhet kan belägga, alternativt vederlägga, alla de myter som sprids i olika diskussionsgrupper på nätet kring hingstars förärvning. I år har det dessutom lagts till motsvarande illustrativa beskrivande avelsindex för nära 2 200 ston som genomfört unghästtest åren 2013-17. Nu finns därmed chansen att studera ritningen för några av landets bästa ston, ta chansen och se hur de beskrivs.

    Vilka saknas?
    Vilka hingstar är det då som vi borde ha fått ett index på i år, men som ändå saknas? På betäckningstoppen 2013 fanns Armani Code som fått index i år. Hans halvbror Magic Park har däremot inte fått index trots 53 avkommor i årgången – det beror på att endast åtta kom till unghästtest. De två Armitage-sönerna hade varit spännande att jämföra. I år kommer ett antal av faderns egna avkommor att visas på unghästtest.

    20180106_daquar2_rt
    Daquar CC tillhör de nya hingstar som har kommit högst upp på avelsindex. Foto: Roland Thunholm

    Durrant fick 24 avkommor efter sin enda säsong; med den nya gränsen på tio bedömda kanske det kan bli ett index så småningom.

    Till nästa år väntas Total Hope och Van Vivaldis första årgångar komma till unghästtest, liksom Comfortuna VDL, Diero Lux N och Dylan N. Benetton Dream FRH, vars tyska index är ganska blekt, får sin första årgång synad och Eclectisch, som nu finns i USA, har en stor årgång.

    10-i-topp hoppning
    1, Stakkato 170
    1. Baloubet du Rouet 170
    3. Cardento 163
    4. Casall 160
    5. Cosmeo 156
    6. Ci Ci Senjor Ask 155
    7. Diarado 154
    8. Contendro I 152
    8. Iowa 152
    10. Escudo I 151

    10-i-topp hoppning, nya hingstar
    1. Stakkato 170
    1. Baloubet du Rouet 170
    4. Casall 160
    10. Escudo I 151
    18. Casilius 147
    18. Corporal VDL 147
    24. Canvas Plus (SWB) 144
    32. Boss 142
    48. Daquar CC 138
    53. Le Mistral 137

    10-i-topp dressyr
    1. De Noir 179
    2. Don Schufro 174
    3. Skovens Rafael 173
    4. De Niro 171
    5. Danone I 169
    6. Sir Donnerhall I 168
    7. Johnson 167
    8. Quaterback 165
    9. Silvano 163
    10. Fürstenball 159

    10-i-topp dressyr, nya hingstar
    10. Fürstenball
    13. Wladimir O.A.
    19. Stedinger
    21. Riccione
    28. Royal Diamond
    36. Insterburg TSF
    45. Don Laurie
    56. Schwadroneur
    61. Kennedy
    68. Rausing

    Läs mer om avelsindex på SWB:s webbplats.

    Denna artikel publicerades i pappersupplagan av Ridsport, nr 1/2018, första gången.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden