Hoppning
14 maj 2014 18:48

Gammal regel som kan ändras

Helsingborgs Fältrittklubb ville ha med Shane Carey i sitt lag till den södra gruppens årspremiär av Agriaallsvenskan. Det gick däremot inte på grund av en regel som inte hängt med utvecklingen i världen.

I Agriaallsvenskan elit ska lagryttare ha giltig svensk tävlingslicens och vara svensk medborgare eller sedan minst ett år fram till första kvaltävlingen stadigvarande bosatt i Sverige.

Regeln är inte specifik för Agriaallsvenskan utan gäller generellt för mästerskap enligt TR1 mom 122: För att få starta i Svenskt Mästerskap och distriktsmästerskap ska ryttaren vara svensk medborgare eller sedan minst ett år, räknat från folkbokföringsdatum, vara stadigvarande bosatt i Sverige.

Shane Carey är irländare och sambo med danska Linnea Ericsson. Paret har köpt en gård i närheten av Skyrup och flyttade från Danmark till Sverige i november förra året. Carey har svensk tävlingslicens men får inte tävla för sin klubb i Agriaallsvenskan – däremot i ridsportallsvenskan division I och lägre som inte gäller mästerskap.

När det gäller laghoppning (även lagtävling i övriga ridsportgrenar) borde kanske ridsporten ha liknande regler som finns i många andra lagsporter även när det handlar om SM-nivå.

– Det är nog inte många som tänker på att Agriaallsvenskan är kval till lag-SM och där gäller samma regel som för övriga svenska mästerskap. Jag ska ta upp frågan om det kan vara aktuellt att ändra reglerna vid tävlingssektionens möte den 15 maj, säger hoppningens sportchef Annika Ersgård till Ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden