Avelsnyheter
25 januari 2019 17:10
Ridsportplus

Gäster från 16 länder möttes i internationell workshop på Flyinge

Viktiga diskussionerEn lång rygg ska bedömas som en lång rygg, oavsett om bedömningen görs i Tjeckien, Tyskland, Sverige, eller någon annanstans i världen. Det stod klart när 16 olika avelsförbund samlades på Flyinge för en internationell workshop.

Gäster från 16 länder möttes i internationell workshop på Flyinge
55 gäster från 16 länder var på plats på Flyinge. Foto: Eva-Maria Broomer

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Flera länder har kommit långt i arbetet med linjär bedömning, medan bland annat Storbritannien bara har börjat. Det konstaterades under tisdagen och onsdagen när delegater från 16 avelsförbund i Europa samlades på Flyinge för att utbyta erfarenheter kring linjär beskrivning.

    Här fanns biträdande avelsledaren i Oldenburg Inge Workel, nederländska avelsledaren Danielle Aerp och Stefan de Smet, ordförande i belgiska avelsnämnden, BWP, för att bara nämna några.

    Det här var femte gången som International Workshop on Linear Profiling in the Warmblood Horse genomfördes.
    – Tidigare har det varit två dagars teori och bara ett par timmars praktisk bedömning. Men nu ville vi rikta oss direkt till domarna och lägga mer fokus på det praktiska. Därför ägnade vi hela första dagen åt att titta på hästar i olika utvecklingsstadier, sa Emma Thorén Hellsten, avelsansvarig i SWB som stod värd för wokshopen tillsamans med Flyinge.

    Intressantare bedömningar

    De svenska domarna Christina Olsson (ordförande i bruksprovsnämnden), Mikael Nolin och Jan-Ove Olsson höll i taktpinnarna. Man kunde konstatera att den linjära bedömningen fungerar i huvudsak väl. Med ökat bedömningsmaterial, det vill säga fler hästar, blir också bedömningarna allt intressantare.

    Ridsport
    Christina Olsson och Mikael Nolin höll i taktpinnen, tillsammans med Jan-Ove Olsson. Foto: Roland Thunholm

    Andra dagen handlade det enbart om teori och här lyste det igenom att de olika länderna kommit olika långt i bedömning och katalogisering av varmblodshästar. Medan man i bland annat Nederländerna, Tyskland, Belgien, Frankrike och Sverige kommit väldigt långt är man fortfarande på nybörjarstadiet i Storbritannien, vilket Eva-Marie Broomer, ordförande i Brittish Breeding, kunde konstatera.

    – Vi har börjat från noll men vi har fått anslag av brittiska ridsportförbundet. Det är mycket att göra, vi har 80 olika avelsförbund. I fjol fick vi i alla fall 400 hästar bedömda. Men nu har vi i alla fall en liten databas och vi arbetar hårt på att utveckla den, sa hon.

    Gör nytta

    Intressant var också presentationerna av de genetiska databaserna som blir allt större. Här kan man gå in och se hur en hingsts (och numera också stons) avkommor presterat.

    – Den linjära bedömningen är värderande och så objektiv som möjligt, den genetiska är beskrivande och det är väldigt intressant, menar Emma Thorén Hellsten.
    – Det är lätt att gå in på Blup och se de genetiska avelsvärderingarna för varje häst.
    Sådana system finns, sedan 2017, i Sverige, KWPN och BWP. Även Oldenburg har sammanställningar men endast i bokform.

    Var nästa års workshop kommer att hållas är inte bestämt.
    – Jag tror att vi gör mycket nytta, inte minst för uppfödare som erbjuds bättre och bättre insyn och hjälp i sitt avelsarbete, menade Emma Thorén Hellsten.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden