Krönika
24 april 2022 09:45

Gästkrönikören: ”Lyssna på viskningarna”

Gästkrönika"En häst som har ont visar ofta det genom att ändra sitt beteende från det normala", säger Ridsports gästkrönikör Axel Wallman. Funderingarna över hur hästar förmedlar signaler kom upp hos honom efter att han till synes helt oprovocerat blivit biten i tummen av en annars snäll häst.

Gästkrönikören: ”Lyssna på viskningarna”
Veterinär Axel Wallman är Ridsports gästkrönikör. Foto: Roland Thunholm

I går blev jag biten i tummen av en häst. Jag skulle undersöka rörligheten i halskotpelaren på den och lockade den åt sidan med lite pellets. Den började böja lite åt mitt håll – och sen bara högg den. Reflexmässigt tänkte jag ”vilken elak häst som bara biter mig till synes helt oprovocerat”.

Det kan tilläggas att ägaren är van och duktig på att hantera sina hästar och efter att adrenalinet lagt sig och tummen plåstrats om funderade vi på varför hästen gjorde så. Normalt sett är den väldigt snäll.

Den var inte dum, den försökte bara tala om att den hade riktigt ont.

Efter vidare undersökningar kunde vi konstatera att hästen hade en allvarlig dubbelsidig hälta och en skadad facettled i halsen, på den sida jag försökte få den att böja sig åt. Den var inte dum, den försökte bara tala om att den hade riktigt ont.

Jag skulle nog vilja säga att det inte finns några dumma hästar. En del beter sig ur vårt perspektiv dumt men det är nog ofta vi som missar signalerna. En häst som har ont visar ofta det genom att ändra sitt beteende från det normala. Den kan bli tjurig, omotiverad till arbete eller rent av ilsken.

Hästar kan kanske inte prata men de är duktiga på att försöka tala om saker för oss. Vi måste bara bli duktiga på att försöka tolka och förstå signalerna. För att citera en referens ur Nils van der Poels träningsmanifest, How to skate a 10K: ”If you’re listening to the body when it whispers to you, you don’t have to hear it scream.” But in order to understand what it whispers, I have to understand it’s language.”

Lyssna på viskningarna och kom i tid.

Jag skulle vilja säga att det här är helt och hållet applicerbart på våra hästar. Om en häst börjar att protestera och bete sig annorlunda i ridningen så kan det vara för att det är jobbigt, men det kan också vara för att det är något som är fel. En smygande hälta, en sadel som ligger fel eller något annat. Om beteendet håller i sig eller eskalerar bör man lyssna på hästen och kolla upp den med en veterinär snarast. Gör det innan den börjar ”skrika”. Lyssna på viskningarna och kom i tid.

Det är lika fel att driva på hästen med hårda piskrapp, sporra den rätt i sidan eller dra den kraftigt i munnen och säga att den är dum, som det är att använda våld mot andra människor för att få sin vilja igenom.

 

Tummenupp
Hiss

Ni som hjälper
Jag hissar alla fantastiska människor som ideellt ställer upp med både husrum och hjälp till flyktingarna från Ukraina. Genom sådana gärningar föds hopp!

 

Tummenned
Diss

Kriget i Ukraina
Något så omodernt och korkat som krig hade nog inte många trott att vi skulle få uppleva så nära oss i modern tid. Lägg ner nu!

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden