Krönika
9 maj 2021 09:40

Gästkrönikören: ”Många stänger av politiska skäl”

GästkrönikaSmittor förekommer hela tiden i Sverige, och smittläget för EHV-1 är på samma nivå som det brukar vara så här års. Så var det en rimlig åtgärd att stänga ned allt tävlande? Ridsports gästkrönikör funderar på smittläget i Sverige och Europa - att anläggningarna kanske stängdes av politiska skäl och inte baserat på vetenskap.

Gästkrönikören: ”Många stänger av politiska skäl”
Veterinär Axel Wallman är Ridsports gästkrönikör. Foto: Roland Thunholm

Jag tror nog att vi alla är trötta på virus vid det här laget. Vi har varit vana vid både att resa själva men också med våra hästar kors och tvärs utan några större inskränkningar. Nu ser det annorlunda ut och jag tror att det kommer att förbli så.

Vi måste acceptera att det kommer att finnas corona under en längre tid, och vi måste även ta ett större ansvar när vi reser med hästar.

Utbrottet av EHV-1 i Valencia visar att rutinerna inte varit i närheten av tillräckliga. I detta måste alla parter ta ansvar. Hur ska dessa rutiner se ut och hur kan vi alla hjälpas åt att ta ansvar för att det ska fungera igen?

I detta måste alla parter ta ansvar.

I Sverige var vi snabba att stänga ned tävlandet, och många stall och anläggningar stängde själva ned när EHV-1 bröt ut i Valencia. Men är det en rimlig åtgärd att stänga ner direkt, när det här hemma råder samma förutsättningar som före utbrottet?

Smittor som bland annat herpes och kvarka förekommer hela tiden i den svenska hästpopulationen, dessutom ungefär lika frekvent varje år. Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt rapporterar i skrivande stund att smittläget för EHV-1 är på samma nivå som det brukar vara så här års. Därför känns det lite som att många stänger ner sina anläggningar av politiska skäl och inte baserat på vetenskap. Ansvariga myndigheter och förbund har gått ut med tydliga rekommendationer och riktlinjer för hur de hästar som kommer hem från tävlingar i Europa ska hållas i  karantän och provtas. Det är riktigt bra åtgärder. De kanske hade räckt?

Jag skulle gärna se en djupgående analys om hur vi ska förhålla oss till smittor och tävlande framöver. Både från FEI:s sida och från SvRF:s. Det kanske inte är rimligt att man reser över hela världen och stallar upp hästar från olika länder eller till och med olika världsdelar i samma gigantiska tältstall.

Vad kan vi då göra? En bra start är att höja nivån på kontroller och veterinära hälsointyg. I dag skrivs det många hälsointyg, men många gånger utan att hästen har fått en tillräckligt bra undersökning.

En bra start är att höja nivån på kontroller och veterinära hälsointyg.

Arrangörer måste ha mindre stallsektioner för att minimera smittspridning. Kostsamt för dem och säkert också för tävlande ekipage, men vi måste se till hästarnas väl först och främst. Som jag ser det är den viktigaste åtgärden nu att vi tar reda på fakta och inför rutiner kring hur vi hanterar hästar vid resor och tävling.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Valencias hjältar. De hästskötare, ryttare och häst-ägare som kämpat på med sina hästar i karantän i Valencia. En oerhörd insats!

 

Tummenned
Diss

Falska nyheter
Desinformation som sprids i sociala medier och då tas för sanningar.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2021.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden