Krönika
15 november 2020 16:02

Gästkrönikören: ”Måste hitta ett sätt att göra verklig kunskap relevant igen”

GästkrönikaRidsports gästkrönikör Niklas Jonsson har förlikat sig med att han inte längre är ung och lovande, och släpper lös surgubben i sig en stund. Och det han riktar sina åsikter mot är hur många idag söker sin kunskap på nätet där vem som helst kan dela med sig av sina åsikter - oavsett om denna har någon insikt i vad som skrivs eller ej.

Gästkrönikören: ”Måste hitta ett sätt att göra verklig kunskap relevant igen”
Niklas Jonsson, gästkrönikör på Ridsport. Foto: Roland Thunholm

Man vet att man inte längre är ung och lovande när man av något obetänksamt litet glin blir tilltalad med ett ”Ursäkta farbror”. Man vet att man inte längre är ung och lovande när man hör sig själv målande stå och berätta anekdoter från förr. Det som tyvärr också verkar vara en tydlig markör för icke ung och lovande är att man söker ridkunskap från Rid-handboken.

Jag har förlikat mig med och har verkligen inga problem med att ha hamnat i denna kategori. Jag har accepterat det till den grad att jag känner: varför inte släppa lös gubben i mig fullt ut för en liten stund?

Jag kan för mitt liv inte förstå hur det kommer sig att allt fler hämtar sin livsvisdom från Lisa 21, som på morgonen bloggar om skönhetsprodukter, till lunch instagrammar en bild på sin smörgås med läckert skivad avokado och på eftermiddagen frikostigt delar med sig av sina ridtips. Borde det inte vara varje människas skyldighet att skaffa sig insikt innan de har en åsikt, åtminstone när den kommuniceras offentligt.

Borde det inte vara varje människas skyldighet att skaffa sig insikt innan de har en åsikt, åtminstone när den kommuniceras offentligt.

Nej, nu stoppar vi ner surgubben i lådan igen och blickar framåt. Jag säger inte att det var bättre förr, men det ser annorlunda ut nu och det är ett faktum vi måste förhålla oss till. Vi måste hitta ett sätt att göra verklig kunskap relevant igen, skapa förebilder som de facto har kunskap i ämnet de predikar.

Vi behöver addera statistik och fakta i utvecklingen av sporten och inte bara utgå ifrån personliga erfarenheter. Jag tror faktiskt hoppsporten är den enda OS-grenen som bygger hela sitt beslutsunderlag på subjektivt tyckande. Vet att det finns sporadiska studier, men då mest om vilken färg på vattenhinken hästar föredrar.

Jag vill veta vad som händer med språngkurvan vid olika tempo, orsaker till hinderfel, vilka hindertyper rivs oftast, vilka relaterade distanser skapar flest fel och så vidare. Om någon statistiker skulle fördjupa sig i hoppsportens universum så kanske en hel tränarkår till slut kan sluta att killgissa.

Om någon statistiker skulle fördjupa sig i hoppsportens universum så kanske en hel tränarkår till slut kan sluta att killgissa.

Om jag med ena handen kritiserar att vi saknar ny kunskap så kan jag med den andra ge er gammal kunskap som inte blivit omodern. Jag rekommendera alla som vill förkovra sig i ridkonsten att läsa den nya utgåvan av Ridhandboken. Tro mig, den är betydligt mer substantiell och relevant än det du hittar under ”dagens ridtips” hos Lisa 21.

Tummenupp
Tummen upp

#vilyftervarandra
Till alla funktionärer och arrangörer som kämpar på under rådande omständigheter.

 

Tummenned
Tummen ned

Ni vet vad…
Kan det vara mer tumme ner än covid-19?

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden