Krönika
9 april 2021 05:24

Gästkrönikören: ”Nu ska ni äga er skit”

GästkrönikaLåter du hästen gå ensam i hagen för sitt eget bästa? Nej, det är inte hästens bästa menar Ridsports gästkrönikör Sofie Viksten Engfors. "Ni isolerar hästar för er egen skull, INTE för hästvälfärden", skriver hon.

Gästkrönikören: ”Nu ska ni äga er skit”
Sofie Viksten Engfors. Fil dr i hästvälfärd, entreprenör inom hästvälfärd och total hästnörd med en kärlek till lädersömnad och tappskor. Foto: PhotoByNorén

Vi måste tala om social begränsning. Då menar jag inte pandemin som gjort mig till boxvandrare på hemmakontoret. Jag syftar på hästar i Sverige som fortfarande har begränsad, om någon, möjlighet till social kontakt.

Varför står en fullt frisk häst (inte en hingst under avelssäsong) helt ensam? ”Den är dyr”, ”den kan inte gå med andra”, ”den vilar bättre då” eller ”min häst är speciell”. För efter många tusen års evolution är fortfarande din häst helt unik (OBS! sarkasm), den är inte längre ett socialt bytesdjur utan är en enhörning som vill stå inne, ensam, och få hovarna lackade.

NEJ. Nu ska ni äga er skit. Ni isolerar hästar för er egen skull, INTE för hästvälfärden. Ni avvänjer tidigt och ofta rätt abrupt för att det passar er, tvärtemot forskning som påtalar fördelar med långsam successiv avvänjning betydligt senare än vad som anses som tradition. Många hästar blir då socialt begränsade i enskild box, trots att grupphållning dygnet runt ger snabbare inlärning och friskare hästar.

Ni isolerar hästar för er egen skull, INTE för hästvälfärden.

Andra hästar går i grupp med mycket begränsad hantering tills de ska ridas in, då kastar man på utrustningen i en fysisk och mental våldtäkt utan samtycke. För att den ”ska vara som ett popcorn” (ofta stressad) på något unghästtest.

I bästa fall får hästen i stället gå i grupp, successivt och lugnt tränas och kanske får lägre poäng. Det där sistnämnda är viktigt; belöning av flashiga popcorn och stressbeteenden driver ofta både avel och träningsmetoder. Tänkvärt.

Att en häst är dyr är ingen ursäkt. Och hästen blir inte nödvändigtvis trött av lösdrift. I en etablerad flock med bra hage är skaderiskerna mindre än många tror (läs forskning och statistik).

Problemet är snarare rädda ägare, grupptryck, få lämpliga hagkompisar i stallet, små dåliga hagar och bristande kunskap om hästbeteende.

Grupphållning i stora hagar ger en tränad, hållbar häst, vilket i längden blir billigare. Problemet är snarare rädda ägare, grupptryck, få lämpliga hagkompisar i stallet, små dåliga hagar och bristande kunskap om hästbeteende.

En häst som sedan ung ålder hålls ensam hela eller stora delar av dygnet får sämre förutsättningar till god hästvälfärd. Att du inte vill se det är antingen en brist på kunskap eller en ovilja att inse att du gör det enbart för din egen skull. Äg din skit och stå för den.

 

Tummenupp
En god vän

#vilyftervarandra
Jag hyllar Anna Reilly på SvRF som bjuder på skratt, pepp, stöttning och ärliga åsikter i ur och skur. Alla förtjänar en vän som du! Uppmuntrande ord gör skillnad, glöm inte det.

Tummenned
Hårda fakta

Lita på vetenskapen
Självutnämnda experter och ”sanningar” utan belägg, vilket skadar många hästar. Svinpälsar. Ödmjukhet gynnar hästen; läs mer forskning.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden