GästkrönikaMånga fina talanger försvinner för att ryttaren har för bråttom. Unghästar som belönas med höga poäng som 3-åringar lever inte alltid upp till siffrorna när det är dags för uppsutten hoppning. Ridsports gästkrönikör Magdalena Hermelin önskar att fler hästar fick mer tid på sig.
Gästkrönikören: ”Ryttarna har för bråttom”
Lyckan är stor nu när alla fölen föds. Alla har förhoppningar om att just deras kombination av sto och hingst ska ge den där stjärnan som alla uppfödare drömmer om. Men vissa föl blir sedan stora och stela, andra små och kvicka.
I åldern föl till tre år kan mycket hända. Här skadar sig många hästar och de flesta som köper ett föl vill ha det så billigt som möjligt tills hästen sätts i träning. I denna ålder ska de röra sig lagom mycket på varierat underlag och tas om hand på bästa sätt.
Som 3-åringar blir de bedömda och den första gallringen sker. Har man lyckan att ha en unghäst som får 10-10 för hoppningen är flaggan i topp och just den hästen får ögonen lite extra på sig.
Som 4-åring börjar utbildningen under ryttare och uppsutten hoppning. Ofta hoppar unghästen inte alls lika fint med ryttaren som den gjorde i sin löshoppning. Ryttaren blir besviken och undrar hur domarna dömde.
Har man lyckan att ha en unghäst som får 10-10 för hoppningen är flaggan i topp.
Här har vi som hästägare ett stort ansvar att se till att hästen hamnar i rätt utbildning. Det spelar ingen roll hur fint unghästen löshoppade om vi inte kan förädla den så att det senare även kommer fram under ryttare.
Allt som oftast ser jag just att en inridning kan gå rätt så lätt och snabbt. Hästen är med på noterna och kanske galopperar med sin ryttare redan efter två veckor under sadel, det är inte ovanligt. Efter det börjar många inhoppningen på en vinglig häst i galopp och sedan hoppar de en bana. Hur bra hoppar hästen då?
Låt det ta lite tid mellan inridning och inhoppning. Utbilda hästen i markarbete först. Vänta med hoppningen tills hästen bär upp sin ryttare och är stadig och mjuk.
Många fina talanger försvinner för att ryttaren har för bråttom. Det är lätt att fördärva i stället för att förädla i detta stadium. En talangfull och bra häst får ju inte slå sig och bli rädd bara för att den inte klarar av att hålla ihop sin galopp mot hindren.
Det är lätt att fördärva i stället för att förädla i detta stadium.
Tänk på att det finns bara ett antal fina språng per ridpass. Tänk på att en välriden och reglerbar häst är mycket mer felfri och lättsåld. Den fina tekniken från löshoppningen kommer tillbaka om hästen backar av hindren genom kroppen och inte springer runt i en vinglig galopp och springer på hindren.
En unghäst ska alltid sluta sitt ridpass på topp med mycket beröm.
Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2020.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på