Krönika
18 oktober 2023 11:40

Gästkrönikören: ”Vi behöver få in fler hästar med scope”

Gästkrönika"Den svenska stostammen är snabb och kvick men saknar scope", det säger Ridsports gästkrönikör Helena Torstensson, som menar att när det kommit in mer scope i den svenska hopphästaveln kommer det bli fler landslagsryttare som rider SWB-hästar.

Gästkrönikören: ”Vi behöver få in fler hästar med scope”
Helena Torstensson är hippolog, hästansvarig på Helsingborgs rid- och djursjukvårdsgymnasium. Testryttare, tävlingsryttare i svårklass, som också selekterat hingstar till bruksprov. Foto: Roland Thunholm

Det går bra för svensk hästavel! Mitt mål, eller kanske snarare dröm, när jag och min före detta tyska arbetsgivare (Schockemöhle) startade en hingst- och seminstation i Sverige var att få bidra till att skapa en framgångssaga för svensk hästavel. Efter att ha sett alla fina hästar i Falsterbo i år känns det som att vi kommit en bra bit på vägen. Bra jobbat, alla som vågat satsa!

När vi öppnade hingst- och seminstationen för tolv år sedan var det många som ojade och oroade sig. Det vi kanske bidrog mest till var att öka användningen av moderna avelstekniker som exempelvis frusen sperma. Men vi tillgängliggjorde också utländska hingstar, vilket blev en sporre för svenska hingsthållare att hålla armbågarna ute för att strida om kunderna och stona. Jag är så glad över den utvecklingen. Vi har alla gemensamt tagit svensk avel ett steg framåt.

Bra jobbat, alla som vågat satsa!

Är vi då framme vid målet? Långt ifrån. Vi har fortfarande få SWB-hästar i de svenska landslagen. Särskilt i min hjärtegren, hoppning. Nu behöver vi få in fler hästar med scope och kvalitet. Den svenska stostammen är snabb och kvick men saknar scope.

Vad menar jag med scope? Jo, det är förmågan att hoppa höga hinder utan att förlora tempo och elasticitet före och efter hindret. Det ska vara längd i språnget och hästen ska inte tappa höjd och bli flack. Hästen ska klara att hoppa flera hinder på detta sätt, inte bara ett. En hopphäst bör även ha en viss längd i sin rygg för att kunna bruka sin kropp i avsprång, elevering, basculering och landning. Det här är inte bara min åsikt, utan flera av våra landslagsryttare har uttryckt samma sak.

Kan man se att en ung hingst har tillräckligt med scope? Det är svårt om hingstarna är unga och nygodkända. Det ställer höga krav på att testryttarna förmedlar vad de känner när de testrider på bruksprovet och det ställer höga krav på domarna som ska bedöma 4-åriga hingstar som hoppar en meter. Kan samma individer hoppa högt när de blivit åtta år?

En äldre hingst som gör resultat i 1,60-klasser talar för sig själv, men väljer vi bara äldre individer får vi inte lika snabba avelsframsteg… Glädjande är att de flesta hingstar vi använder i dag har större scope än de vi avlade på för tjugo år sedan.

Hästen ska klara att hoppa flera hinder på detta sätt, inte bara ett.

Om vi allihopa lägger energi på att få in mer scope i vår hopphästavel genom rätt avelsindivider är jag helt övertygad om att vi snart får se svenska landslagsryttare på svenska hästar. Att avla en bra hopphäst är ibland enkelt, då man kan välja både en hingst och ett sto som har stark prestation bakom sig och det resulterar oftast i en individ som presterar. Det kräver dock en utbildning av individen man får fram, men det tar vi en annan gång.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden