Hoppning
11 november 2015 11:00
Ridsportplus

GCL till EU-kommissionen

FEI:s styrelse har i samband med Internationella Ridsportförbundets pågående årsmöte i Puerto Rico enhälligt beslutat att fortsätta den juridiska striden mot Jan Tops planer på Global Champions League. Saken förväntas nu samtidigt komma upp på EU-nivå.

GCL till EU-kommissionen
Frågan är om det blir fler par på Global Champions Leagues prispall utöver testtävlingens vinnare.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Global Champions League (GCL), en utvidgning av GP-serien Global Champions Tour, förväntas  komma upp på EU-nivå. Detta efter att EU-kommissionen har inlett en utredning om Internationella Skridskoförbundet (ISU) bryter mot konkurrensreglerna när de stoppar aktiva från stora mästerskap, bara för att de deltagit i icke-ISU-sanktionerade tävlingar.
  – Vi välkomnar EU-kommissionens utredning av ISU-fallet och emotser rapporten med intresse, eftersom det kommer fastställa principer om icke sanktionerade tävlingar som kommer att gälla i hela EU för alla sporter. Regeln om icke sanktionerade tävlingar finns också i andra idrotter och vi är övertygade om att principen kommer att accepteras av EU-kommissionen, sa FEIs ordförande Ingmar de Vos.

  Räknas som icke sanktionerad
  FEI har inte velat godkänna GCL, som då räknas som icke sanktionerad tävling. En del av FEI:s motivering att inte ge klartecken för GCL är att Tops inte lämnat garantier om att följa FEI:s regler om anti-dopningskontroll och veterinär övervakning, något som Tops själv förnekade i en intervju med Ridsport i augusti.

  En icke sanktionerad tävling kan också vara en som inte godkänts av ett nationellt förbund. Enligt FEI:s regler får ryttare, hästar och funktionärer som deltagit i icke sanktionerade tävlingar inte delta i FEI-tävlingar på ett halvår efter det. En testtävling för GCL hölls i augusti på Tops egen tävling i Valkenswaard, men ger inga disciplinfall hos FEI så länge som rättsprocessen pågår.

  Flera turer i rättsinstanser
  Som Ridsport tidigare rapporterat så har Tops två gånger fått rätt i belgiska rättsinstanser; hos ”Belgiska tävlingsstyrelsen” i juni och en appellationsdomstol i Bryssel dit FEI överklagade i augusti. FEI har överklagat igen till samma appellationsdomstol med motiveringen att den belgiska tävlingsstyrelsens beslut inte kan ha giltighet utanför Belgien och därför ska upphävas.
  Tops sade till Ridsport i augusti att han vänt sig till belgiska myndigheter för att EU:s högkvarter finns i Belgien. Enkelt uttryckt ansåg den belgiska tävlingsstyrelsen att FEI inte har monopol till internationella tävlingar.

  EU-kommissionen har gjort klart att utgången av utredningen av skridskoförbundets regler kommer gälla också i andra idrotter och ge vägledning för nationella förbund och nationella rättsinstanser vid framtida tvister.
  – Många internationella förbund måste hantera liknande frågor, men medan idrottsmän och kvinnor själva kan besluta vilka tävlingar som de väljer att vara med i så har FEI också en deltagare som inte får bestämma själv, nämligen hästen, och det är vår plikt att skydda den och försäkra oss om hur tävlingar bedrivs, sade de Vos.

  GCL-fallet  ligger mycket nära det svenska Konkurrensverkets dom 2012 mot Svenska Bilsportförbundet, som sade att förbundet bryter mot konkurrensregler om det förbjuder sina medlemmar att ställa upp i tävlingar som anordnas utanför bilsportförbundets kontroll.

  Ludger Beerbaum kommenterade nyligen i en intervju med Ridsport att han inte tror att GCL-serien kommer bli verklighet.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden