FoderHur var det där med omega-3 och omega-6? Foderrådgivaren Malin Häll Löfvenius berättar mer om fettsyrorna som hästen riskerar att lida brist på, och forskning har visat på goda resultat av tillskott, bland annat till dräktiga ston.
Ge hästen rätt fett
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Brukar du ge din häst olja för extra energi? Kanske borde du i så fall tänka om, enligt Malin Häll Löfvenius, foderrådgivare på Pavo.
– Enligt min erfarenhet ger många olja för energitillägg och det är väldigt vanligt att det blir för stora doser, vilket inte är hälsosamt för hästens mage När jag adderar olja är det ofta för att det saknas fettsyror, omega-3 och omega-6, eller för en kramplösande effekt vid förstoppning.
Just omega-3 och omega-6 är fettsyror som hästen inte kan tillverka själv. De finns i olika fröer som linfrö, chia och hampa, liksom i olja av olika slag. Under sommaren kan hästen få i sig de fettsyrorna via gräset, men under vintern behövs det alltid extra, enligt Malin Häll Löfvenius.
– Brist på fettsyror visar sig ofta i huden. Hästen kan klia sig, huden kan bli torr, hästen kan få eksem eller mjäll.
Balansen är viktig
Men det gäller att balansen mellan omega-3 och omega-6 blir rätt.
– Omega-3 har en antiinflammatorisk effekt, det är en antioxidant, bra mot metaboliska störningar. Hästen behöver även omega-6, men för mycket av den
senare varan har en inflammatorisk effekt.
Det är också viktigt att ge rätt mängd olja, eftersom hästen saknar gallblåsa som kan bryta ner oljan. Där går Malin Häll Löfvenius emot de rekommendationer som säger att hästen kan få max en deciliter olja per fodertillfälle.
Fakta
Rätt och fel olja
Baserat på oljornas innehåll av omega-3 och omega-6.
Grönt ljus:
Linfröolja, fiskolja, krillolja. Olja av blågröna alger, jättenattljus och gurkört. Ahiflower oil (vit sminkrot).
Gult ljus:
Rapsolja.
Rött ljus:
Solrosolja, majsolja, sojaolja, riskliolja, matolja.
– Om man ger mycket olja kan det ge störningar i tarmfloran. Jag kan inte se någon anledning att ge mer än några milliliter om dagen om du har en olja av bra kvalitet. Om det är energi du är ute efter är det bättre att fodra med annat.
Kan man då ge olja till en tjock häst?
– Om hästen är överviktig gäller det att titta på hela foderstaten. En häst blir inte tjock för att du ger den små mängder olja, utan för att du ger den för mycket av något annat eller för att du motionerar den för lite.
Vad är då en bra olja?
– Förr i tiden sa många ”gå till Ica och köp en matolja”. Men så är det inte alltid. Bäst är linfröolja, Ahiflower oil och fiskolja, men inte alla hästar gillar fiskolja. Även om man på Island ger hästarna fisk som foder, berättar Malin Häll Löfvenius.
Fördelar med omega-3
Det är inte så vanligt med forskning kring fodertillskott. Men när det gäller oljor som finns det faktiskt resultat som tyder på en rad fördelar med omega-3. Dock är studierna gjorda på små grupper.
Studierna har bland annat visat att omega-3 påverkar inflammationer i livmoderslemhinnan, som har betydelse för reproduktionen, och att ston som fick tillskottet fick ökat blodflöde i äggstockarna samt att livmodern återgick snabbare till sin ursprungliga form efter fölning.
Det har också visat sig att omega-3 kan stärka antiinflammatoriska egenskaper och hjälpa mot artrit och astma, enligt forskare.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 2/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på