Hästliv
30 augusti 2012 10:14

Gen bakom hästars gångmönster

Att islandshästar har sin passgång och att travhästar kan trava riktigt fort är något de flesta vet. Men att det är en specifik gen som gör att vissa hästar klarar detta bättre än andra, är en unik upptäckt som forskare på SLU nyligen gjort.

Enligt forskningsteamet i Uppsala rör det sig om en specifik genvariant, som man forskat på hos möss. Upptäckten har lett till nya grundläggande rön om de nervkretsar som styr benrörelser hos häst, mus och sannolikt alla ryggradsdjur inklusive oss människor, skriver SLU.

Häststudien, som inleddes 2010, gjordes från början för att kartlägga den genetiska bakgrunden till varför bara vissa islandshästar klarar av att gå i passgång.
– Vi var säkra på att det fanns en stark genetisk komponent för denna egenskap men vi blev nästan chockade när vi upptäckte att det bara var en specifik gen, DMRT3, som hade en avgörande betydelse, säger Lisa Andersson, doktorand vid institutionen för husdjursgenetik vid SLU.

Därefter började forskarna undersöka om genvarianten även fanns hos andra hästraser. Resultatet visade att genen förekommer i hög frekvens hos flera av hästraserna med avvikande rörelsemönster – som Tennessee walking horse från USA och Paso fino från Sydamerika. DMRT3-mutationen visade sig också vara vanlig hos travhästar.
– Vi har visat att DMRT3-mutationen finns i travhästar som kan trava rent i hög fart och att de bästa travhästarna har denna mutation i dubbel uppsättning, säger forskaren Leif Andersson.

Läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden