Dressyr
23 mars 14:34
Ridsportplus

Generalsekreteraren om blåtungorna: ”Blir väldigt berörd”

IntervjuTäta kontakter med landslagsryttare och förbundskaptener samt påtryckningar när det gäller de internationella regelverken. Det är några saker som Svenska Ridsportförbundets ledning gör med anledning av den senaste tidens avslöjanden. "Dressyrsporten behöver ett omtag", säger SvRF:s generalsekreterare Johan Fyrberg bland annat i den här intervjun.

Generalsekreteraren om blåtungorna: ”Blir väldigt berörd”
Johan Fyrberg, generalsekreterare för Svenska Ridsportförbundet. Foto: Svenska Ridsportförbundet/Ola Hedin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Det har varit intensiva veckor och de senaste bilderna nu, med blåa tungor hos dressyrhästar, har jag blivit väldigt berörd av.

    Dressyrsporten behöver ett omtag, och det är inte för att peka ut dressyren utan för att den ligger till grund för all annan ridsportutövning.

    Johan Fyrberg.

    Det säger Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg när Ridsport når honom på lördagen.

    Han är noga med att förtydliga att han inte vill kommentera någon enskild ryttare – varken i fallet med de blåa tungorna på stortävlingar i dressyr eller det tidigare fallet med den hoppryttare som nu är avstängd från landslaget och föremål för en förundersökning.

    Blåfärgade tungor

    Det var Aftonbladet som publicerade en granskning där det fanns bilder på tre internationella ryttare vars hästar hade en blåfärgad tunga under stora, internationella tävlingar. Svenske Patrik Kittel var en av ryttarna.

    När tungan blir blåfärgad tyder det på att den är utsatt för så hårt tryck att blodtillförseln påverkas.

    Ingen av de utpekade ryttarna bröt mot någon regel, fem domare dömde inför en stor publik och hästarna kontrollerades av FEI-stewards efteråt. Samtliga hästar reds på kandar, som är obligatorisk på den aktuella nivån internationellt.
    – Svenska Ridsportförbundet driver aktivt på för att kandar ska bli frivilligt även internationellt, så som det är i Sverige nu, säger Johan Fyrberg.
    – På sikt tänker vi att kandaret måste ersättas med vanliga tränsbett.

    Behövs ett omtag

    Generalsekreteraren menar också att det behövs göra ett omtag inom dressyrsporten, som har kantats av avslöjande det senaste halvåret. Det handlar bland annat om våldsamma träningsmetoder hos danske Andreas Helgstrand.

    – Allt som har hänt faller in i en större kontext och vi ser att hästvälfärd behöver adresseras genom en rad olika perspektiv. Dressyrsporten behöver ett omtag, och det är inte för att peka ut dressyren utan för att den ligger till grund för all annan ridsportutövning.

    Konvent på initiativ av Sverige

    En del av det omtaget blir ett dressyrkonvent som FEI är värd för efter OS i Paris i sommar. Konventet har kommit till på initiativ av Sverige, som tillsammans med Norge, Finland och Danmark kontaktade FEI om detta efter ett gemensamt möte om hästvälfärd på Gothenburg Horse Show.
    – Vi behöver till exempel samla domare och se över bedömningssystemet. Det kan handla om sådana saker som att harmoni och hästens form ska få större viktning i bedömningen, fortsätter Johan Fyrberg.
    – Vi behöver fundera på det här med unghästtävlingar. Det handlar inte om att de ska tas bort, men vilket syfte fyller de och är det korrekt utformade tävlingar för de unga hästarna?

    Säkerställa att regler följs

    Han betonar också att hästvälfärd stod högt på agendan vid FEI:s senaste generalförsamling.
    – Vi ska inte glömma bort att FEI har ett omfattande regelverk, och att det gäller att säkerställa att regelverket verkligen efterlevs, till exempel att domare verkligen vågar avbryta ritter.

    Johan Fyrberg upplever det som att Svenska Ridsportförbundet får ett starkt stöd för sina åtgärder när det gäller hästvälfärd. SvRF var till exempel drivande för att det skulle bli frivilligt med sporrar internationellt i år.
    – Jag tror också att vi behöver prata mer om sportens inneboende krafter. Vi håller ju på med ridsport för att vi älskar hästar, säger han.

    Kontakter med landslagsryttare

    Johan Fyrberg berättar också att förbundsledningen har täta kontakter med landslagsryttare och förbundskaptener och att de även pratar om ”svåra” frågor.
    – Vi vill att våra landslagsryttare ska vara öppna mot oss, samtidigt vill vi vara väldigt tydliga med att vi som förbund inte kommer att försvara något som är fel. Vi vill arbeta för trygghet hos både hästar och ryttare.

    Ridsport har utan framgång försökt nå Patrik Kittel för en kommentar. Han har till Ridsport skrivit att de bilder med blå tunga som har publicerats inte speglar hela hans ritter, som går att se på ClipMyHorse.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden