Veterinärt
18 oktober 2023 15:25
Ridsportplus

Gillian Higgins: Viktigt att se till helheten

Biomekanik, del 2Med sin innovation att måla skelett och muskler på levande hästar har Gillian Higgins gjort ett svårt ämne som biomekanik intressant och tillgängligt för hästintresserade. ”Du är din hästs personliga tränare, det är ditt ansvar”, säger Gillian Higgins.

Gillian Higgins: Viktigt att se till helheten
Gillian Higgins målar på hästar för att inspirera hästägare. Här får du hennes filosofi plus nyttiga övningar. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Bilderna på Gillian Higgins hästar har nått långt ut i världen sedan hon målade den första hästen 2006. Nu föreläser hon runt om i världen. Passionen för att förmedla kunskap till hästintresserade, som i sin tur kan hjälpa hästar, är glödande – och i centrum står anatomi och biomekanik.

    Gillian Higgins utgångspunkt är enkel.
    – Jag älskar hästar och har alltid varit konstnärligt intresserad, jag älskar verkligen anatomi och för mig är ”Horses inside out” (som hon kallar sitt koncept, reds anm) en kombination av mina passioner. Jag började som tränare och equiterapeut och insåg att många av mina kunder kunde dra nytta av en bättre förståelse för hur hästar fungerar.

    Märker hur allt hänger samman

    Så Gillian Higgins började göra små workshops och konceptet att måla hästar kom till lite av en slump.
    – Min mamma är lärare och hade barnfärg hemma, så jag använde lite av det för att ange några av muskel- och skelettstrukturerna. Där någonstans insåg jag att detta verkligen var intressant och spännande. Verksamheten växte egentligen ganska organiskt och började med riktigt små workshops. Den sista workshopen i serien var ”Muskler och skelett i rörelse” och det var då jag målade en häst första gången. Det var 2006 och tog mig en halvtimme men liknade inte alls något av det jag gör i dag, därifrån har det utvecklats. Jag gillar verkligen att se folk få aha-upplevelser när de märker hur allt hänger samman.

    Det viktiga med att förmedla kunskap om anatomi och muskelstrukturer till häst-intresserade är inte att lära ut namn på skelettdelar och muskler utan att förmedla hur skelett och muskulatur samspelar, kopplingen mellan dem.
    – Det är just kopplingen mellan skelett och muskulatur som gör skillnad i träning och ridning . Att förmedla det sambandet för ökad förståelse gör skillnad för hästar, säger Gillian Higgins.

    Fakta

    Biomekanik

    • Biomekanik studerar och analyserar mekaniska problem i biologiska system – levande varelser. Utgångspunkt för dessa analyser är mekaniska lagar, som används för att studera vilken inverkan krafter har på levande vävnad. En definition av begreppet kan vara ”applicerandet av mekaniska principer i studier av levande organismer”. Problemställningar som omfattas av biomekaniken är till exempel studier av djurarters rörelsemönster.
    • Aristoteles skrev den första boken inom ämnet, De Motu Animalium (på svenska Djurens rörelser). Han såg inte bara djurens kroppar som mekaniska system, utan ställde också frågor om de fysiologiska skillnaderna mellan att teoretiskt beskriva utförandet av en rörelse och att faktiskt göra den. Denna angreppsvinkel är central inom biomekaniken.
    • I Sverige har SLU varit pionjärer inom biomekanik-området sedan professor Ingvar Fredricson med medarbetare började driva modern biomekanisk forskning på häst på 1960-talet. Sedan dess har universitetet varit bland de ledande i världen inom området. Under åren har 20-talet doktorsavhandlingar med biomekanik som huvudsaklig inriktning skrivits vid SLU.

    Vill sprida kunskap

    För henne är utbildning nyckeln till att förbättra vad vi gör med våra hästar. Ju mer vi kan förstå hästar, desto bättre kan vi rida på dem, träna dem, ta hand om dem – och det tycker Gillian Higgins är målet med hennes verksamhet.
    – Att sprida kunskap som hjälper hästar.

    Om vi kan förstå mer om hur hästen fungerar, dess anatomi och biomekanik. så kan vi rida och träna mer i harmoni.

    I en tid när ridsportens sociala licens för att finnas är ifrågasatt menar Higgins att detta blir allt viktigare. Hon tror inte på att peka finger åt olika håll för att påpeka hur dåligt en person rider eller agerar, det finns bättre sätt att hantera saken; ingenting blir bättre av att bara peka på allt som är dåligt. I stället menar hon att vägen framåt är att visa vad som är bra och hur vi kan förbättra saker ännu mer, ett positivare anslag med kunskap i botten.
    – Om vi kan förstå mer om hur hästen fungerar, dess anatomi och biomekanik, så kan vi rida och träna mer i harmoni; mer sympatiskt och mer ändamålsenligt. Om alla våra hästar har en riktigt bra hållning och är riktigt starka i sina magmuskler så kommer de kunna prestera bättre, vilket bara kan vara en bra sak. De kommer att ge oss de bra bilderna vi vill se och bilderna vi vill ha, förklarar hon.

    Ibland möter Gillian Higgins trots allt ryttare som inte är intresserade av att lära sig mer om anatomi och biomekanik – de vill bara få bättre tävlingsresultat, och är inte intresserade av att arbeta med hästens inre styrka och rörlighet. För Higgins är det i allt väsentligt tvärtom. I sitt arbete med att hjälpa enskilda hästar och ryttare kan hon helt enkelt förskriva att vissa övningar ska göras och de biomekaniska effekterna av olika övningar ger resultat i träningen.
    – Varje hästägare måste göra ett grundarbete för att få fram sin hästs bästa, starkaste och sundaste version av sig själv. Vi kan välja rätt övningar för att förbättra hästen och det är vad det handlar om. Om vi rider de övningar som är rätt för hästen, som stärker hästen och förbättrar hästens hållning, så får vi automatiskt bättre resultat när det kommer till tävlingsmomenten.

    _gh_kcl05652
    Ingen mage, ingen rygg. Gillian Higgins betonar vikten av att träna hästens magmuskler. Foto: Kim C Lundin

    Kan bli verkliga ögonöppnare

    Gillian Higgins omfattande bokproduktion innehåller numera e-böcker och instruktionsvideor, och flera böcker som innehåller praktiska övningar. Många av övningarna är verkliga ögonöppnare och bra för att skapa kontakt med sin häst och på köpet få bättre funktionalitet i rygg, överlinje och bukmuskulatur.
    – Med små medel kan du gradvis bygga upp din hästs smidighet, bli varse olik-sidighet och arbeta med det från marken, i stallet och från sadeln. 

    Gillian Higgins har flera projekt framför sig med än mer kunskap och visualisering av hästens biomekanik i aktion.

    Idéerna fullkomligt sprutar fram från Higgins kreativa hjärna. Hon hyser en optimistisk och hoppfull syn på framtiden för hästen i ridsporten.
    – Jag möter så många ryttare som är ambitiösa, de vill göra det mesta bättre för hästen. Alla som kommer till mina föreläsningsdemonstrationer vill lära sig och är vetgiriga. Jag hoppas kunna inspirera människor att vilja lära sig mer och vi måste inspirera fler att ta ansvar för sin hästs hållning och muskelstatus.

    Även om mycket förbättrats så finns det fortfarande ryttare där ute som bara sitter upp på hästen utan att ta hänsyn till hur den påverkas, enligt Gillian Higgins.
    – Och jag tror att det är upp till oss som ägare, ryttare, tränare, skötare av våra hästar att inse att när vi kliver upp på vår häst så förändrar vi deras hållning, deras förmåga att röra sig. Vi ber dem att arbeta för oss. Så det är upp till oss att göra så mycket vi kan för att förbättra deras hållning, förbättra deras bålmuskulatur, behålla deras rörlighet, deras smidighet, deras allmäntillstånd. Även om vi bara ska ta en lätt ridtur på helgerna så gäller det fortfarande.

    Grundläggande kondition är viktigt

    För hästar som inte tränar så mycket finns det en lite annan utmaning, eftersom en otränad häst naturligtvis inte har en lika bra hållning som en vältränad häst.
    – Jag tror att grundläggande kondition är en viktig parameter, kardiovaskulär kondition förbättrar ryggens hållning och styrka och hjälper kroppen generellt. Så hur vi borde en otränad häst, det är en viktig fråga, menar Gillian Higgins.  Hon anser att den frågan och många fler är sådana vi behöver ställa oss i framtiden

    Fakta

    Gör Gillian Higgins övningar

    _gh_kcl05829
    Core-träning i form av bommar. Foto: Kim C Lundin

    Bommar i olika gångarter

    • Skritt: Det bästa sättet att träna upp stabilitet och styrka, eftersom hästen måste använda hela kroppen, enligt Gillian Higgins. Dessutom sliter skritt minst på lederna, och förbättrar regelbundenheten och takten i fotflyttningen. Skrittbommar ökar hästens kroppskontroll.
    • Trav: Ofta tycker hästarna att det är roligt att trava bommar, vilket ökar framåtbjudningen, och travbommar förbättrar ryggens stabilitet.Travbommar stimulerar hästen att skjuta på liksidigt bakifrån. Vid bom-arbete sänker hästen automatiskt huvudet, höjer manken och kortar magmusklerna. Men det krävs att överlinjen slappnar av för att magmusklerna ska kunna kortas.
    • Galopp: När hästen galopperar, även utan bommar, använder den sin core ungefär som när vi människor tränar magen med situps. Dessutom stärks ryggen och rörligheten i den ökar. Att galoppera över bommar eller göra gymnastikhoppning blir en ännu intensivare träning av magmusklerna.
    _gh_kcl05529
    Rak situp aktiverar hästens raka bukmuskulatur. Foto: Kim C Lundin

    Pilates

    • Serpentiner: Lägg ut fyra bommar. Låt hästen gå i snäva serpentiner över bomserien. Genom att gradvis korta avståndet mellan bommarna måste hästen sätta bak- och framben tätt ihop, något som får core-musklerna att jobba.
    • Liten volt: Få hästen att göra en liten, liten volt runt dig. Det gör att den trampar över i sidled med bakbenen.
    • Rygga: Rygga hästen tio till 20 steg, gå framåt i lika många steg och rygga åter igen. Sträva efter att hästen kliver bakåt med sänkt huvud och att den marscherar friskt framåt. Ryggning stimulerar de muskler som involveras i hästens hållning, det är som samling baklänges eftersom hästen skiftar vikten mot bakdelen och därmed stärker musklerna i bakdelen.
    • Katt-ko: Låt hästen göra vad som i yoga kallas katt-ko; nämligen att omväxlande svanka och kuta med ryggen. Det åstadkommer du genom att trycka vid korset, på båda sidor samtidigt.
    Stretching_gh_kcl05582
    Rakt svansdrag aktiverar hästens bröst-, buk-, rygg- och bakbensmuskulatur. Foto: Kim C Lundin

    Fakta

    Har skrivit flera böcker

    Biomekanik_del2__frilagd
    Gillian Higgins är specialiserad på att utvärdera muskel- och skelettsystemet och designa träningsprogram för att förbättra hållning och prestationer.
    • Namn: Gillian Higgins.
    • Ålder: 41 år.
    • Gör: Tidigare fälttävlansryttare, i dag föreläsande konstnär och specialist på biomekanik. Equiterapeut, behandlar hästar med utgångspunkt från muskler och rörelseapparat. Författare till flera böcker och praktiska handledningar.
    • Bor: Wavendon Grange, Leicestershire, Storbritannien.

    Målade hästar

    • 17 år har Gillian Higgings målat hästar, hon började 2006.
    • Varje föreläsningsdemonstration innebär målning av två sidor på två hästar.
    • Totalt har Gillian Higgins förmodligen gjort tusen målade hästar.
    • 6 timmar tar det i snitt att måla en häst. Under tiden krävs det lite paus, hästen som målas behöver gå en liten promenad och äta lite hö.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden