Sverige
22 mars 2021 15:26
Ridsportplus

Gittan Gröndahl om latent EHV-1 och testpositiva hästar

VirusinformationGer latent EHV-1 utslag på test? Smittar friska hästar som testar positivt? Hur mycket påverkar långa resor testresultaten? Är det överdrivet att stänga ner ridsporten i Sverige? Här bemöter statsveterinären Gittan Gröndahl en del av den information som florerar kring utbrottet av EHV-1 och de hästar som testat positivt efter hemkomsten från Europas hopptourer.

Gittan Gröndahl om latent EHV-1 och testpositiva hästar
"Det finns nästan alltid tysta smittbärare", säger Gittan Gröndahl. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Snart har i stort sett alla hästar som varit i rörelse på Europas hopptourer och andra tävlingar återvänt hem för att stå i karantän. Men ännu nås vi av nyheter om hästar som fortsätter att testa positivt, nu senaste i Danmark där två hästar även uppvisat neurologiska symptom.

    Med oron kring eventuell smitta sprids också mycket information. Ridsport har bett Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA, bemöta några av de påståenden som florerat i sociala medier. Se vad hon svarar här under.

    ”Många hästar bär viruset latent vilket ger utslag på test.”

    – Det stämmer att många hästar bär viruset EHV-1 och även EHV-4 latent, men det går inte att testa för. När virus är latent så är det i ett vilostadium, och hästen smittar inte och är inte testpositiv. Om man tar ett blodprov för att testa om hästen har antikroppar mot EHV-1 eller EHV-4 och de testar positivt så vet man att de någon gång träffat på virus, men inte om de har det kvar latent, för detta finns nämligen inget test.
    – Om hästen däremot får positivt utslag på test med PCR från nässvabbprov så visar det att de just nu utsöndrar det viruset i nosen, och skulle kunna föra det vidare. En testpositiv häst har antingen reaktiverat sitt latenta virus, eller blivit nysmittad.

    ”De som testar friska hästar direkt efter hemkomst kan få positivt utslag även om hästen är frisk.”

    – Det stämmer att hästar kan vara utsöndrare av virus fast de är friska. Dessa hästar får positivt utslag på PCR-test i näsan. Antingen har de då nyligen plockat upp smittan från en annan häst, eller så har ett latent herpesvirus reaktiverats i hästen själv.
    – Långa resor, stress och sjukdom ökar risken både för att plocka upp en smitta eller att reaktivera ett latent virus. Det är därför vi rekommenderar att resande hästar ska isoleras den första tiden efter hemkomst, och att dräktiga ston inte ska vara med tävlingshästar.

    ”Hästar som i det här fallet testar positivt smittar inte.”

    – Det stämmer inte. En häst som testar positivt för virus med PCR i nosen kan överföra virus till andra hästar. Smittdosen (mängden virus) och den andra hästens mottaglighet (immunförsvar) avgör om den hästen kommer bli sjuk eller inte. En frisk häst som utsöndrar virus kan göra det i olika stor mängd. En sjuk häst utsöndrar alltid en hög mängd virus. Högst virusmängd av EHV-1 hittas hos foster som kastats på grund av virusabort.
    – Det är därför vi rekommenderar att testpositiva hästar och ston som har kastat ska isoleras, och att hästarna ska delas upp i små grupper om man har ett utbrott av EHV-1 för att smittöverföringen ska avbrytas så effektivt som möjligt. Det finns nästan alltid tysta smittbärare (symptomlösa virusutsöndrare) bland kontakthästarna i ett utbrott som kan föra smittan vidare, och ju högre doser det blir, desto större risk att mottagarna blir sjuka.

    ”Att testa friska hästar direkt efter transport är något som man normalt sett avråder ifrån eftersom svaret inte är tillförlitligt.”

    – Det stämmer inte helt, fast det beror på vad man menar med tillförlitligt. Vad PCR-testet visar den dagen är faktiskt tillförlitligt, om det är korrekt taget och analyserat av ett kvalitetslaboratorium. Men ett negativt test direkt efter ankomst räcker inte för att säga att hästen kommer vara smittfri den närmaste tiden. Den kan vara under inkubationstid efter att nyligen ha blivit smittad. Det är därför vi rekommenderar att resande hästar alltid ska isoleras den första tiden efter hemkomst, och att dräktiga ston inte ska vara med tävlingshästar.

    ”Att PCR-testa direkt efter en lång resa är som att be om positiva testresultat eftersom stressen resan innebär kan utlösa latenta herpesvirusinfektioner (hos hästar precis som hos människor).”

    – Det stämmer. Om man skulle provta en massa resande synbarligen friska hästar under och efter resan skulle man förmodligen få en del positiva testresultat för ekvina herpesvirus. Det är därför vi rekommenderar att resande hästar ska isoleras den första tiden efter hemkomst, och att dräktiga ston inte ska vara med tävlingshästar.
    – Just när det gäller utbrotten i Spanien har man dock kunnat visa med DNA-fingerprinting att det är en och samma virusstam som effektivt spritts mellan många hästar, det är alltså inte fråga om att varje sjuk häst i utbrottet reaktiverat sitt eget latenta herpesvirus.

    Tävlingsstopp och stängda anläggningar

    Mot bakgrund av utbrottet av EHV-1 i Europa har FEI utfärdat ett stopp för internationella tävlingar till och med 11 april. Parallellt med detta har ett antal nationella ridsportförbund, inklusive Svenska Ridsportförbundet, stoppat all tävlingsverksamhet till och med samma datum. Förbundet avråder även från att arrangera olika typer av aktiviteter så som pay and ride, pay and jump och pay and cross.

    Samtidigt har även ett flertal ridanläggningar, däribland Flyinge, valt att stänga ner som en extra säkerhetsåtgärd. Huruvida det är korrekt att stänga ner eller låta viss verksamhet fortsätta är också något som dryftas på olika håll. Ridsport har frågat Gittan Gröndahl om hennes syn på saken.

    Är det en rimlig säkerhetsåtgärd att stänga ner anläggningar och avstå från pay and jump/ride/cross i nuläget?

    – SVA bedömer att hästverksamhet i Sverige kan hållas igång, med goda smittskyddsrutiner och tillämpande av grundbulten för säkert smittskydd inom hästsektorn, en ”hästägarförsäkran” som även kan tillämpas anläggningar emellan. Det innebär att hästhållare ska ta ansvar för att hästar som varit sjuka eller som har vistats på samma anläggning som hästar som visat symtom på smittsam sjukdom de senaste tre veckorna, inte åker till anläggningar med andra hästar.
    –  Det är alltid upp till varje arrangör eller anläggning att hantera de smittrisker som de ansvarar för, och för hästägare att ställa krav på att riskerna hanteras vid arrangemanget, och att man själv beter sig säkert med sin häst, så att man kan känna sig trygg.
    – Det är självfallet alltid läge att se över hur man ska kunna erbjuda smittsäkrade hästträffar. Vilka krav man ställer på sina besökare, vilka hygienrutiner man har mellan hästar, hur man undviker fysisk kontakt mellan varandra, varandras hästar och utrustning. Hur ordnas uppstallning och var ska prylarna vara. Hur ser flödena av hästar och människor ut, kan gårdens egna hästar hållas ifrån besökarnas, och besökarnas från varandra.

    – I dagsläget är smittläget i landet som vanligt för årstiden när det gäller EHV-1, EHV-4, kvarka och hästinfluensa. Där ses inte någon förhöjd risk för smittspridning, men det har förekommit  ett antal fall, som vanligt. När det gäller ekvint coronavirus har fler fall påvisats denna vinter än tidigare, på cirka hundra anläggningar, så det är den ledande smittrisken just nu bland svenska hästar.
    – De hästar som kommer från utlandet utan känd smittstatus anses kunna ha en mer förhöjd risk för EHV-1 än vanligt, eftersom smittspridning av EHV-1 har påvisats mellan länder. De ska därför hållas isolerade för observation vid hemkomst, vilket SVA för övrigt alltid rekommenderar, eftersom smittor ofta kommer in just med hästar som varit med om långa resor utomlands.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden