Hoppning
2 april 2023 11:35
Ridsportplus

Glädjen i att skapa sin egen topphäst

UppfödareFå tävlingsryttare på hög nivå kombinerar sitt tävlande med att också föda upp hästar. Men för de som lyckas skapa en egen stjärna och ta den hela vägen till toppen känns det lite extra.

Glädjen i att skapa sin egen topphäst
Pontus Westergren med sina egna uppfödningar Saskia’s Boy och Armitage’s Son. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är sällsynt att toppryttare på internationell nivå rider en egen uppfödning i de högsta klasserna. Platsbrist, höga kostnader och att det tar tid innan man vet om det söta fölet verkligen håller hela vägen är några orsaker.

    Ett undantag är fransmannen Julien Epaillard som nyligen vann världscupdeltävlingen i Amsterdam med familjens uppfödning Donatello D’Auge (val f -13 e Jarnac-Hello Pierville).

    Speciell känsla med egen uppfödning

    Inte heller i Sverige är det särskilt vanligt att ryttare på högre nivå även är uppfödare. Vid ute-SM förra året var det bara Amanda Eriksson som hade en egen uppfödning i finalen – Fifty Cent (val f -12 e Favorit Ask-Pascal).
    – För mig känns det speciellt att ha fött upp honom och sedan tagit honom hela vägen till SM-final. Jag har ingen möjlighet att köpa en färdig häst så det är förstås kul att man kommit så här långt, berättar Amanda Eriksson.

    I dag har Amanda två ston i avel och förhoppningen är förstås att så småningom få fram nya svårklasshästar.

    Att kombinera uppfödning och unghästar med tävling på högsta nivå kan vara svårt för ryttaren som inte har ett större stall med flera anställda.

    Pontus-westergren-armitages-son-1-220923-rt
    Pontus Westergren och Armitage’s Son vid unghäst-VM 2022. Foto: Roland Thunholm

    Gått från klarhet till klarhet

    För Pontus Westergren, som red två egna uppfödningar vid unghäst-VM i höstas, var det mer en slump att det föddes två föl 2017. Hans 1,50-häst Saskia (e Griseldi L) skadade sig under sommaren 2016, hon betäcktes med Bravour och blev dräktig. Samtidigt leasades stoet Eartha Kitt (e Cheers Cassini) och betäcktes med Armitage. Avkommorna Saskia’s Boy och Armitage’s Son (som Pontus sambo Suzanne Sjögren är uppfödare till) har sedan gått från klarhet till klarhet och förbereds nu inför 6-årssäsongen.
    – Det är inte omöjligt att det blir fler egna uppfödningar i framtiden, men för närvarande finns det inga sådana planer. Jag har så många fina hästar i stallet som går de högsta klasserna, och därför måste jag prioritera dem just nu, berättar Pontus Westergren.

    Att sätta gamla tävlingsston i avel, endera på grund av ålder eller skada, verkar vara den vanligaste orsaken till att tävlingsryttarna faktiskt blir uppfödare. Till exempel har Malin Baryard-Johnsson ett flertal avkommor efter sina tävlingsston Actrice, Tamina och Espri, men tyvärr är det ingen av dem som har tagit sig hela vägen till de högsta klasserna.

    Jag har ingen möjlighet att köpa en färdig häst.

    Amanda Eriksson

    Andra ryttare samarbetar med stora stuterier och uppfödare för att på så sätt försöka hitta guldkornen som så småningom kan vara med i de högsta klasserna.

    Går på lösdrift hos andra

    Jacob Hellström, som red den egna uppfödningen Charles vid unghäst-VM i höstas, kombinerar tävlandet med avel. Ett par ston med fina tävlingsmeriter betäcks varje år.
    – Vi har våra ston och unga hästar på lösdrift hos andra, där de även rids in och utbildas. Vi får regelbundet uppdatering om hästarnas utveckling och vid fyra till fem års ålder tar vi hem dem och börjar träna själva, förklarar Jacob Hellström.

    I Charles (val f -16 e Conthinder-Corradino) tror och hoppas Jacob att han har en framtida stjärna.
    – Vi upplever att han har i stort sett allt man letar efter i en häst: stor galopp och stort språng, bra storlek, väldigt stabil och balanserad. Han verkar oerhört intelligent, noggrann och river väldigt sällan, det känns alltid lätt att med honom, berättar Jacob, och avslutar:
    – Vi har stora förhoppningar på honom inför framtiden och det är extra kul när vi haft turen att föda upp honom själva.

    Fakta

    5 ryttare som rider egna stjärnor

    Slump, skador och ”på skoj” – fem hoppryttare berättar om sin avel.

    Stina Lillje

    Stinalillje
    Stina Lillje på den egna uppfödningen Li Rose, undan tävlingsstoet Irma. Foto: Emmie Eriksson

    ”Lite krångligt och kostar mycket”

    • Häst: Li Rose (sto f -14 e Balou du Rouet u Irma e Irco Mena).

    ”För närvarande är jag färdig med avel, men jag vet hur det är, snart börjar man väl igen. Vi har alltid haft ett par ston hemma. Men det är lite för mycket krångel och det kostar mycket. Egentligen är det enklare att köpa en 2- eller 3-åring där du kan välja storlek och kön, och röntga innan du köper den. När Irma (e Irco Mena) pensionerades från tävlingsbanorna betäckte jag henne med Tornesch och fick Li Torimo. Han gick 1,50-klasser men såldes sedan. Jag är verkligen superstolt över honom. Nu har jag Li Rose och två avkommor till kvar efter Irma. Li Rose är min lyxhäst, en otroligt försiktig dam som hoppar fantastiskt. Tanken är att hon ska få gå några 1,40 i år.”

    Pontus Westergren

    Pontus-wsetergren1-190309-rt
    Pontus Westergren hoppas på ett unghäst-VM till för de egna uppfödningarna som i år är sex år gamla. Foto: Roland Thunholm

    ”Slumpen gjorde oss till uppfödare”

    • Hästar: Saskia’s Boy (val f -17 e Bravour u Saskia e Griseldi L).
    • Armitage’s Son (val f -17 e Armitage u Eartha Kitt e Cheers Cassini).

    ”Det var egentligen slumpen som gjorde att vi blev uppfödare. Saskia skadades under sommaren och betäcktes sent på året, det var bara Bravour som fanns tillgänglig då men det blev ju bra. Saskia’s Boy är född i månadsskiftet juli–augusti så han var nog en av de allra yngsta hästarna på unghäst-VM förra året. Förhoppningen är att de ska kunna gå Falsterbo i år också, och kanske ett unghäst-VM till, men de egna unghästarna kommer i sista hand. Han och Armitage’s Boy reds in som 4-åringar och började tävla på våren som 5-åringar. Fördelen med att vara uppfödare är att det faktiskt är ens egen häst.”

    Olof-smith-centaurus_d443_343
    Olof Smith på sin första uppfödning, som blev en fullträff: bruksprovssegraren Centaurus (e Careful). Foto: Yvonne Karlsson

    Olof Smith

    ”Det var en rolig resa”

    • Häst: Supervivente (sto f -17 e Centaurus u Caracotta e Cardento).

    ”Supervivente är vår sista uppfödning, i alla fall på ett tag. Eftersom avelssäsongen kolliderar med så mycket annat som händer på våren är det svårt att få till det rent praktiskt. Vi höll på med avel i drygt tio år och fick två till fyra föl per år. Det var främst gamla tävlingsston som sattes i avel men vi köpte även in några ston med intressant stam. Vår första uppfödningen blev en riktig fullträff, Centaurus (f -07 e Careful u Super Star e Caracas) visades som hingst, godkändes och blev bruksprovsetta. Det var en rolig resa med honom. Jag red honom i alla championat och tog honom hela vägen till svår hoppning innan han såldes. Det känns lite extra att han är pappa till Supervivente, som kan vara den bästa av alla våra uppfödningar. Hon har alla kvaliteter men jag har tagit det lugnt med henne.”

    Jacob-hellstrom-charles-2-220922-rt
    Charles var trea i Falsterbo med sin ”upphovsmakare” Jacob Hellström. Foto: Roland Thunholm

    Jacob Hellström

    ”Har i stor sett allt man letar efter”

    • Häst: Charles (val f -16 e Conthinder u Cyara 2 e Corradino).

    ”Charles mamma Cyara tävlades i GP-hoppningar av Sara (Jacobs fru) men fick en skada och sattes i avel i stället. Den första avkomman såldes till USA. Charles är hennes tredje avkomma och är en häst som vi tror mycket på. Han har i stort sett allt som man letar efter. Som ung var han rätt känslig men visade redan från början att han var både lättlärd och intresserad och hade något speciellt. Förra året var han trea i Falsterbo och gick unghäst-VM. Han var också topprankad som 6-åring trots att han inte tävlat så mycket. Vi hoppas han kan vara med både i Falsterbo och på unghäst-VM i år. Vi har även en lillebror till Charles som nu är fem år (e Casallco). Ska bli spännande att se vad det blir av honom.

    Amanda-eriksson-fifty-cent-8847
    Ingen trodde på Fifty Cent som unghäst, men nu överträffar han sig själv, berättar hans uppfödare och ryttare Amanda Eriksson. Foto: Pernilla Hägg

    Amanda Eriksson

    ”Flera nya hästar på gång”

    • Häst: Fifty Cent (val f -12 e Favorit Ask u Tequila Sunrise e Pascal).

    ”Fiftys mamma var ett SWB-sto, men höll ponny-storlek så jag tävlade henne både i hoppning och fälttävlan. När jag lämnade ponnytiden så betäckte vi henne, mest på skoj. Ingen trodde på Fifty som unghäst. Han löshoppade värdelöst och det känns nu som om han hela tiden överträffar sig själv. Han gör allt för att han har så stort hjärta. I dag har jag två avelsston, Camomil (f -05 e Camiell Flamingo Z-Beach Boy) och Luchón (f -11 e Cabachon-Julio Mariner xx), som båda har tävlat högt, så jag har flera nya hästar på gång. Bland annat en 4-åring (e Favorit Ask u Camomil) där man verkligen ser likheterna med mamman, vilket också är lite speciellt, att hitta gemensamma drag hos sto och avkomma.”

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 98 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden