Hästägartips
10 september 2022 10:32
Ridsportplus

Gör den bakskygga hästen tryggare

Hästproblem, del 5Den häst som är bakskygg har antagligen med sig skyggheten från början. Men går det att göra något åt rädslan? Ja, med rätt tänk och träningsmetoder, menar Nina Lilja.

Gör den bakskygga hästen tryggare
Vänj hästen lugnt och försiktigt vid olika saker som kan te sig skrämmande. Till sist kanske du kan fästa en prasslande påse vid hästen under longering. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästar som är riktigt bakskygga är har det ofta i sig redan som unga. Du kan alltså märka på hästen att den är bakskygg redan när du börjar rida in den. Med äldre bakskygga hästar är det ganska troligt att något också hänt hästen som förvärrat rädslan.
    – Den häst som blir bakskygg efter en olycka hade det antagligen i sig i grunden. Finns rädslan redan där krävs det inte så mycket för att trigga i gång den.  Däremot är det ganska sällan en jättecool häst plötsligt blir bakskygg.
    – Är din häst bakskygg ska du försöka eliminera risker och bygga ett förtroende där hästen kan känna sig trygg med dig. Se till exempel till så att ingen kommer inspringande i stallet om hästen står på gången eller rycker upp ridhusdörren oväntat, säger Nina Lilja.

    Hennes första riktigt bakskygga häst var en ponny.
    – Hon var vansinnigt bakskygg. Med henne kunde jag till exempel aldrig ta ett spö när jag väl satt på ryggen, ville jag rida med spö måste jag ta det innan jag satt upp.
    – På en tävling stod hon i box bredvid ett föl. Fölet sträckte sig fram genom ett hål i väggen och nosade försiktigt på henne och hon reagerade med att få panik, skena i boxen och försöka forcera dörren. Så dramatiskt kan det bli.

    Fakta

    Två saker att tänka på

    1. Om hästen far iväg, försök undvika att bromsa rakt bakåt. Ta in den på en volt och sätt den i arbete i stället, så får du lättare stopp på den. Försök repetera och se till att hästen på ett lugnt sätt vänjer sig vid situationer som känns läskiga.
    2. Hästen gör inget med flit, den rusar iväg för att den är rädd. Bli aldrig arg på hästen, det förstärker bara rädslan.

    Alla hästar är olika

    Sv-portratt-nina
    Nina Lilja är B-tränare i fälttävlan och C-tränare i hopp och dressyr. Hon har ridit flera EM, NM och SM i både dressyr och fälttävlan. Hon har även visat fram hästar på Breeders och Falsterbo-finaler med placeringar i alla grenar. Foto: Natalie Lindholm

    Att ha en bakskygg häst är inte alltid det lättaste. Du måste hela tiden vara noga med att tänka efter före, så att hästen aldrig utsätts för skrämmande situationer. Men problemet går att jobba på.
    – Så småningom blev jag och min ponny bästisar och jag red EM i dressyr på henne, minns Nina Lilja och konstaterar att alla hästar är olika.

    Det gäller bara att du som ryttare känner efter om du klarar av hästen du har eller inte.

    Med en bakskygg häst handlar nämligen väldigt mycket om att du själv måste hålla dig lugn och hålla balansen. Bakskygghet kan triggas i gång av något enkelt, till exempel att hästen skyggar, ryttaren tappar balansen och hästen blir livrädd. När det kommer till bakskygga hästar är ryttarens balans därför extra viktig. Nina Lilja berättar om ett exempel på när ryttaren ställde till det ordentligt för hästen.
    – En häst som kom in på utbildning hade varit med om att han skenat och ryttaren trillat av baklänges. Det är jätteskrämmande för en häst och han var väldigt väldigt spänd och stressad i början när jag skulle sitta upp. Med de flesta hästar brukar jag börja med att hänga på dem men här gick det inte alls, det tyckte han var jätteläskigt.

    Så småningom tog Nina Lilja över hästen och nu, ett år senare, är han nästan som vilken annan häst i stallet som helst. Men lite då och då blir hon ändå påmind om att han i grund och botten är bakskygg.
    – Häromdagen reagerade han plötsligt för att jag satt upp med ett spö i handen, till exempel.

    Hästar som är bakskygga är också väldigt känsliga. När du och hästen blivit goda vänner behöver det inte vara något stort problem men innan ni kommit dit är det väldigt viktigt att träningen görs i lugn och ro.

    Fakta

    Gör så här

    _dsc5585
    Behåll balansen och tålamodet Foto: Natalie Lindholm

    Behåll balansen och tålamodet

    Det absolut viktigaste när du sitter på en bakskygg häst är är att du inte själv tappar balansen. Bli medveten om i vilka situationer din häst kan komma att reagera och se till att du är beredd på att hantera det.

    Sätt ett handtag fram i sadeln som du kan ta tag i om hästen far iväg, det är alltid bättre än att rycka den i munnen eller att fara av baklänges. På så sätt blir du mer balanserad och därmed tryggare för hästen.

    Kom ihåg att ingen häst blir rädd för att jävlas. Bakskygga hästar är just det, rädda, och att ryttaren blir arg och härjar hjälper aldrig.

    _dsc5594
    Ge hästen lugn och ro Foto: Natalie Lindholm

    Ge hästen lugn och ro

    En bakskygg häst är ofta känslig och det gäller att ha lugn och ro omkring när du jobbar med den. Ha ordning och reda när du sitter upp, kanske behöver någon hålla i? Med bakskygga hästar är det väldigt lätt hänt att hästen far iväg precis när du landar i sadeln. Om det händer har två saker redan gått snett; något hände som fick hästen att fara iväg – eller så var den inte beredd på att du skulle landa i sadeln – och du har tappat balansen. Efter det är det väldigt lätt att allt brakar iväg.

    Var noggrann med hur du rör dig kring din häst och ha en rutin hästen känner sig trygg i.

    _dsc5604
    Gör hästen mindre känslig Foto: Natalie Lindholm

    Gör hästen mindre känslig

    Jag försöker utsätta hästar som är extra känsliga för olika saker när jag rider in dem. Allt sker stegvis och börjar i liten skala. Först tar jag mycket på hästen och vänjer den vid att jag rör mig runt den. Jag hänger kanske någonting litet på sidan av hästen när jag longerar den. När det fungerar bra hänger jag på något lite större, senare kanske något som prasslar och rör på sig. Så småningom har jag en häst som nu kan trava runt med Ikeakassar fladdrandes vid sidan. Men jag vill vara väldigt tydlig med att ingen ska hänga på en Ikeakasse på sin häst och börja longera. Du måste vara säker på att hästen är helt orädd för steg ett innan du går vidare till steg två. Tänk på att vara lugn och trygg under träningen.

    Tänk på!

    • Om du sitter upp från en pall, se till att du har en bra pall som inte trillar omkull om hästen skulle springa iväg.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden