Sverige
15 april 2014 05:56

”Görs inte många program för ridsportpubliken”

Igår kväll sändes det sista programmet av Ryttareliten. Vi har pratat med exekutive producenten på SVT, Patrick Bratt, om hur programmets huvudpersoner valdes ut och självklart ställt frågan – blir det någon fortsättning på programmet?

”Görs inte många program för ridsportpubliken”
Patrick Bratt är producent för den populära dokumentärserien Ryttareliten.

Tittarsiffrorna har legat på mellan 500 000 och 550 000 per avsnitt. En siffra som är bra, men inte fantastisk, menar Patrick Bratt, exekutiv producent på SVT.

– Serien har gått jättestabilt från första början. Vi har en väldigt lojal och återkommande publik och vi har lyckats träffa en målgrupp. Vi är väldigt nöjda.

 

Tanken har funnits länge på SVT att göra något för den hästsportsintresserade målgruppen.

– Det finns en stor publik och ridsporten har många följare, men ändå görs det inte särskilt många program för den här gruppen. Vi har tittat länge på att göra något om ridsport.

 

Idén kring Ryttareliten började ta form för flera år sedan. Produktionsbolaget Strix kom med ett uppslag, som SVT började diskutera och utveckla. Sedan började jakten på att hitta rätt personer för serien.

– Vi ville att det skulle vara några av de bästa ryttarna i Sverige. Det finns något spännande i att titta på människor som är väldigt duktiga på det de gör.

Ett annat krav i utgallringen av de deltagande ryttarna var att de skulle driva egna hästgårdar.

 

Det är två par i hoppning och ett i dressyr. Varför inte ett i fälttävlan?

– Det är mycket som ska stämma i utgallringen och vi kan inte ta på oss att skildra hela sporten. Risken finns att produktionen annars blir splittrad och då måste man göra vissa val, säger han.

 

Innan det blev klart vilka sex ryttare som valdes ut för serien var processen lång. SVT pratade mycket och länge med ryttarna innan de bestämde sig för att gå vidare med de deltagande ryttarna.

– Vi behövde veta så mycket som möjligt om dem och de behövde också veta vad det innebar för deras del. Vi har fått fri access till deras liv, vi har inte fått några förbehåll, säger Patrick och fortsätter:

– Det måste också vara människor som är beredda att visa sig i med- och motgång. I backspegeln sett är vi absolut nöjda med valet av huvudpersonerna.

 

Under ett drygt års tid får vi följa ryttarna och mycket har filmats – och klippts bort. Helt normalt för en dokumentärfilmsproduktion menar Patrick Bratt.

– Jag blev väldigt imponerad över hur mycket tid, arbete och slit de lägger ner för att lyckas. Jag förvånades också över det här nomadlivet som de lever, att de åker runt från tävling till tävling, och över hur dyr sporten faktiskt är.

 

Många undrar över en till säsong – blir det någon fortsättning på Ryttareliten?

– Det finns inga planer på det just nu. Vi får se. Nu är det inte jag som bestämmer, men själv ser jag gärna att vi kan göra fler serier om hängivna och duktiga människor.

Fotnot: Undrar du också över efternamnet Bratt? Enligt Patrick är han förmodligen en avlägsen släkting till Lisen, ”det finns inte så många Bratt i Sverige”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden