SmittaGöteborgs Fältrittklubb hoppas på att snart kunna blåsa faran över efter EHV-1-utbrottet innan jul. Nedstängningen har trots allt inte bara varit negativ, berättar verksamhetschefen Erica Lundqvist. "Jag tror att det kommer vara mer av en föreningsanda efter detta", säger hon till Ridsport.
Göteborgs Fältrittklubb ”håller andan” på väg ur EHV-1-utbrottet
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det har varit en nervös månad för Göteborgs Fältrittklubb som i mitten av december fick besked om att febern som snabbt spridit sig bland hästarna på anläggningen var det fruktade herpesviruset EHV-1. Ridskoleverksamheten ligger fortfarande nere och anläggningen är stängd, men det finns gott hopp om att snart kunna starta upp ridskolan och öppna stallar och ridhus igen.
– Vi vågar inte ta ut något i förskott, men det känns hoppfullt. Vi har inte haft någon ny häst med feber sedan nyårshelgen, vi väntar varje dag och håller andan, säger verksamhetschefen Erica Lundqvist till Ridsport.
Corona var första tanken
Som Ridsport tidigare har berättat drog allt igång när en privathästägare rutinmässigt tempade sin häst efter att den veckan innan reagerat på en vanlig vaccination, men fortfarande ”verkade lite låg”. Tempen visade på feber och privathästägaren meddelade då Erica Lundqvist.
– Vi har en väl utarbetad rutin för när en häst får feber eller uppvisar andra symptom, och vi satte genast igång och tempade alla hästarna på anläggningen, berättar hon.
Man upptäckte då att en av skolhästarna hade feber.
– Efter två timmar slutade hon äta och hon är vanligtvis väldigt glad i mat, berättar Erica Lundqvist vidare.
Efter två timmar slutade hon äta och hon är vanligtvis väldigt glad i mat.
Eftersom det inte fanns några andra symptom än feber och personalen hade märkt av lite diffusa koliksymptom dessförinnan, testades skolhästen initialt för corona.
– Vi visste att corona gick och hade ingen tanke på EHV-1 eller kvarka. Vi hade inga hästar som var snoriga och på många har det inte märkts något alls på deras allmäntillstånd.
– Det var först dagen efter när vi gick från två till femton febriga hästar som vi förstod att det här var någonting annat – och att det måste vara luftburet.
Stängde ridskolan
Normalt vidtas isoleringsåtgärder direkt när en häst får feber eller uppvisar symptom på GFRK, men med 15 smittade hästar utspridda över hela anläggningen konstaterade både husveterinären och SVA att det inte var någon idé. Anläggningen var redan stängd, men här bestämde man sig också för att stänga ner ridskoleverksamheten.
– Vi har aldrig tidigare gjort det under mina tio år här, det är ett ganska drastiskt beslut. Vi har haft kvarka, men då hade vi fortfarande lektioner med de friska hästarna, berättar Erica Lundqvist.
EHV-1 är en mycket smittsam sjukdom som skapar mycket oro i hästvärlden.
Klubben har inte haft några hästar med neurologiska symptom, men det var lite med det i bakhuvudet som beslutet om ett totalstopp fattades.
– EHV-1 är en mycket smittsam sjukdom som skapar mycket oro i hästvärlden. Symptomen är dessutom så subtila, och tanken på att ha en häst på lektion som är på väg att insjukna är inget som vi vill stå för.
– Vi är väldigt glada och tacksamma över att vi hittills inte har haft några neurologiska fall, det trodde SVA att vi skulle få med tanke på hur många hästar vi har. Vi ringde runt till olika kliniker och frågade vilka som kunde ta emot oss om det skulle bli så, och landade i att det var Helsingborg som gällde. Men vi hade troligen inte kunnat ta oss dit med en så svårt sjuk häst, säger Erica Lundqvist, som utöver feber främst har sett några hästar som har tappat aptiten.
Viktigt med transparens
Klubben har fått många frågor från både privatstall och ridskolor.
– De undrar hur våra hästar mår och hur vi kan säkerställa att vi håller oss isolerade. Det väcker mycket oro bland dem som vet vad det innebär, därför har vi också valt att vara väldigt transparenta, bland annat genom att gå ut i sociala medier.
Det var ett bra test för oss, där vi såg att våra rutiner fungerar.
Erica Lundqvist är väldigt stolt över sina medarbetare.
– Vi har varit med om olika smittor, båda kvarka, falsk kvarka och ringorm, och alla i personalgruppen visste direkt vad de skulle göra. Det var ett bra test för oss, där vi såg att våra rutiner fungerar. Det känns väldigt betryggande.
Av totalt 70 hästar, där 18 är privatägda och resten är skolhästar, har cirka hälften haft symptom. De symptomfria hästarna har fått ”sprattla av sig lite”, men i stort har det varit en lugnare period för de som är vana att gå i ridskoleverksamheten, berättar Erica Lundqvist vidare.
Upprop till medlemmarna
Att stänga ner är i regel ett hårt slag mot den typen av icke vinstdrivande ideella verksamhet som Göteborgs Fältrittklubb bedriver, och här tog klubben till nya grepp för att hålla nere kostnaderna när intäkterna försvann över en natt. Istället för att som planerat ta in timpersonal över helgerna när den ordinarie personalen hade semester, bad man klubbens medlemmar om hjälp med stallsysslor. Responsen var omedelbar.
– Vi räckte ut en hand och de var väldigt snabba att ta den, säger Erica Lundqvist.
Hon reflekterar över dagens ridskoleklimat och utbrottets sociala effekter:
– Ibland känns det som att elever på en större ridskola glömmer av att vi också är en ideell förening, eftersom vi har så mycket betald personal. Vi har inte massor av marginaler att ta av från föregående år när det blir extrema inkomstbortfall och kostnader. Men medlemmarna har varit väldigt behjälpliga, vilket har varit väldigt fint att se.
Vi räckte ut en hand och de var väldigt snabba att ta den.
– Jag tror att det kommer vara mer av en föreningsanda efter detta, så pass att vi har tänkt höra efter om det finns fortsatt intresse av att hjälpa till på helgen med att mocka. Det känns nästan lite som förr i tiden när man gick till stallet för att hjälpa till, och blev glad över att få mocka en box eller två.
– Vår ordförande mockade nog halva stallet själv på julafton, tillägger Erica Lundqvist vidare.
På den säkra sidan
En dryg vecka efter att sista hästen uppvisade symptom hoppas nu klubben på att kunna starta upp ridskolan igen runt den 22 till 23 januari.
– För att vara på den säkra sidan kommer vi dock att hålla anläggningen stängd för hästar utifrån ett par veckor utöver det.
Även Göteborgs polishästar drabbades av viruset, efter att som vanligt ha varit och tränat i klubbens ridhus. Ett tiotal av polisens 18 hästar uppgavs ha blivit smittade i samma veva som GFRK stängde ner.
Polisrytteriet huserar i ett stall mindre än en kilometer bort, men där tycks faran vara över. Hästarna som hade feber när smittan bröt ut hade lindriga symptom, och alla är nu symptomfria, meddelar polisrytteriet.
– Våra hästar har ingen förhöjd temp och är vid gott allmäntillstånd. Hästarna patrullerar, berättar gruppchefen Evelyn Langvik.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på