Sverige
30 juni 2015 14:27

Gotland slaktar häst igen

Gotlands Slagteri kommer att öppna för att ta emot hästar för slakt igen. Det har inte varit möjligt att slakta häst där sedan början av 2014 efter hästköttskandalen.

Nu öppnar Gotlands Slagteri för att återuppta hästslakt på ön.
För två veckor sedan tog Gotlands Slagteri beslut om att återuppta slakteriverksamhet av hästar, enligt platschef Fredrik Sundblad. Bolaget har skickat ut information till hästägare att hästslakt åter kommer erbjudas av bolaget. Hästslakt kommer att starta vecka 33 i år, och totalt kommer Gotlands Slagteri att kunna slakta nio hästar en dag varannan vecka.
– Statistiskt är nio hästar vad vi klarar av på en dag. Sedan får vi se hur stor den uppdämda efterfrågan är, men vi drar initialt igång med varannan vecka, säger Fredrik Sundblad.
Reaktionerna har varit positiva från LRF Gotland samt länsveterinär Agneta Karlsson Norström, enligt platschefen. Bolaget drog in slakteriverksamhet av häst i början av 2014 efter matskandalen med hästlasagne och den efterföljande debatten. Gotlands Slagteri har haft diskussioner med Livsmedelsverket innan det nya beslutet togs.
– I dag är det ett annat läge. Vi har absolut inte haft problem med spårbarhet eller att särskilja köttslag från varandra. Vi har en separat byggnad för hästslakt och det finns ingen risk för sammanblandning, säger Fredrik Sundblad.
Han tror att hästnäringen kommer att uppskatta nystarten.
– Det är ett tillfälle att ge service till hästnäringen på Gotland som har väntat på det här.
Nystarten av slakt kommer att fortgå framöver.
- Vi förutsätter att det ska fungera, säger Thomas Östlund, vd i bolaget.
Enligt informationen som gått ut till hästägare ska Gotlands Slagteri hantera hästen som livsmedel efter slakt, och att hästen är i gott skick blir därför viktigt för att kunna godkännas som livsmedel. Hästägare ska ta med sig ett särskilt pass till slakteriet genom vilket det framgår att hästen får slaktas för att bli livsmedel.
– Det är viktigt att köttet blir livsmedel för att ta tillvara på de resurser som finns. Vi ser det som ett utmärkt sätt att konsumera, säger Fredrik Sundblad.
”Vid slakt får hästen inte vara behandlad med läkemedel vars karenstid inte har gått ut. Det betyder att hästen inte kan avlivas med hjälp av sömnmedel eller få lugnande medel före avlivningen”, skriver Gotlands Slagteri.
Om en häst inte har korrekt dokumentation eller inte kan användas som livsmedel efter beslut av Livsmedelsverkets veterinär kommer den att kasseras. Då kommer hästägaren att få betala 6000 kronor inklusive moms. Men om det gäller symptom som bara en veterinär kan upptäcka blir ägaren fakturerad för den kassationskostnaden per kilo inklusive moms.
Hästköttet från slakten på ön kommer att styckas på fastlandet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden