Sverige
11 december 2013 15:34

Russ kan rädda mångfalden

En tvärvetenskaplig grupp forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har förhoppningen att betande gotlandsruss kan bli räddningen för att bevara och öka den biologiska mångfalden i svenskt jord- och skogsbrukslandskap.

Trots internationella konventioner och omfattande nationella åtgärder minskar den biologiska mångfalden i Sverige.

SLU-forskarna vill testa om betande gotlandsruss kan vara en metod att stoppa den negativa utvecklingen och samtidigt bidra till att russet, som är en hotad svensk husdjursras, kan bevaras. Forskargruppen har fått ett anslag på 250 000 kronor från Världsnaturfonden (WWF) för ett projekt.

– Våra hypoteser är att extensiv beteshållning av russ på ogödslade naturbetes- och skogsmarker ökar den biologiska mångfalden och att det kan ske med god djurvälfärd, säger Anna Jansson, professor i hästens utfodring och skötsel,  vid såväl SLU i Sverige som på Holar University College på Island, på SLU:s hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden