Blogg
29 december 2014 16:04

Gott nytt år

Hej och god fortsättning på er, hoppas ni har haft ett mysig julfirande. Det har jag haft! För många djurägare innebär den stundande nyårshelgen oro för hur djuren ska reagera på fyrverkerier.

Så här dagarna före nyår är det säkert många djurägare som går och oroar sig för det som komma skall, det kommande nyår med alla raketer och smällare som våra djur tyvärr kommer att behöva stå ut med. Hur trevligt nyår än må vara för oss människor, så är det tyvärr en oerhört stressande dag/kväll för våra fyrbenta vänner. Detta är tyvärr något som människor, som själva inte äger några djur, ibland glömmer eller kanske inte tänker på…

Jag har egentligen inget emot fyrverkerier, men jag tycker att man vid användning av dessa skall visa respekt både gentemot människor och djur. Jag tycker även att man ska hålla smällandet till den dagen på året som det är avsett för, nyårsafton.  Jag är själv uppvuxen på gård större delen av mitt liv, vi har i vår familj själva använt fyrverkerier några år, men vi har alltid sett till att våra djur har varit i trygghet och alltid varit noga med att välja avsides platser, långt ifrån boningshus/stallar  – allt för att djuren inte skulle behöva utsättas för den stressen.  Både hästar och smådjur, hundar och katter är fruktansvärt rädda för dessa smällande ljud, så det gäller att tänka sig för vart och hur man gör det om man tvunget skall göra det.

Även om man själv inte använder fyrverkerier, så kan man inte alltid undvika att ens djur blir utsatta för det, men man får försöka göra sitt bästa för att hjälpa dem. Vad gäller medicinering och ljudträning av hundar är inget man börjar med två,tre dagar innan nyårsafton, utan det kräver att man har tänkt till och börjat träna i god tid. Medicinering anser jag var lite av en ”quickfix” i många fall, så det är inget jag förespråkar, såvida absolut inget annat hjälper. Man skall komma ihåg att djuren som man medicinerar mot fyrverkerirädsla kan blir lugna, men de har fortfarande samma ångest och oro i kroppen, men de kan bara inte göra något åt den.

Ett gammalt knep är till exempel att ha en radio i stallet som får hästarna att fokusera på annat än smällarna utanför. Sen är det bra att stänga fönster/stalldörrar för att minska ljuden. Att stoppa bomull i öronen kan också dämpa ljudet något. Se till att hästen har ordentligt med grovfoder. En annan sak man kan prova är feromoner, som är ett naturligt ämne som härstammar från djuret själv och skapar en trygghetskänsla hos det.

Idag tänkte jag berätta lite om vad feromoner är för något. Eftersom jag arbetar extra på djursjukhus vid sidan om studierna, så är jag sedan tidigare bekant med både Adaptil och Feliway (som är feromoner för hund respektive katt) eftersom vi använder oss av dessa produkter för att få stressade och oroliga individer att känna sig tryggare när de kommer till oss. Vi har till och med ett särskilt kattrum på jobbet, som på flera sätt är anpassat särskilt för katter, däribland så har vi en feliway doftavgivare, som man sätter i vägguttaget och som sprider ”doften” som vi människor inte känner, men djuren gör. Katterna blir mer trygga och harmoniska inför nya, oväntade och stressande händelser, som ett besök på ett djursjukhus faktisk ofta innebär. 

Men vad är egentligen feromoner för något? Man kan säga att feromoner är ett slags ”doftkommunikationsmedel” eller en kemisk substans som både djur, människor och växter utsöndrar och som framkallar ett fysiologisk eller beteende mässigt svar hos ett annat djur, människa eller växt. Feromoner är alltså en kemisk substans som produceras hos ett djur, men påverkar beteende eller sinnesstämning hos ett annat djur inom samma art. Till skillnad från djuren har människan i mångt och mycket tappat förmågan att känna av feromoner då vi till stor del använder oss av syn och röst, till skillnad från djuren som använder sig mycket mer av dofter.

Man vet ju hur viktigt luktsinnet är för djuren, men till skillnad från till exempel hunden, så har människan ”tappat” en del av sina gener som kodar för luktreceptorer på grund av att vi inte längre använder det i samma utsträckning som djuren.

Feliway är syntetiskt framställda feromoner för katt, som motsvarar feromonet som katter avger när de stryker sig med kinden mot ett föremål. Ett doftredskap som verkar lugnande och som är en viktigt kommunikationsväg för dem.

Adaptil har jag personligen inte använt, men när min pojkväns syster köpte sin valp Ralph, så gav jag henne ett Adaptil halsband som hon använde på honom de första månaderna efter att hon hade fått hem honom och det har verkar fungera väl.

Under Veterinärkongressen som jag var på under förra veckan, så träffade jag representanter från företaget Ceva, som är tillverkarna bakom ”Confidence EQ”. Vi hade ett mycket intressant samtal, då jag konstigt nog aldrig hade hört om Confidence innan, men blev både glad och nyfiken när jag hörde om produkten, då hästferomoner för mig var en nyhet. ”Confidence” är en syntetisk kopia av hästens maternella EAP (Equine Appeasing Pheromone), de feromoner som stoet avger direkt efter fölning och som får fölet att känna trygghet under hela digivningsperioden. Om man tänker på föl, så diar de ju sin mamma inte enbart för att de är hungriga utan även när de känner sig rädda och oroliga, därför att de få feromonerna samtidigt som de får i sig mjölk.

När kan det vara läge att använda sig av feromoner till häst då? I de situationer som hästen upplevs som nervös och man behöver reducera stressen. Det kan exempelvis vara vid klippning, transport, kontaktsvårigheter mellan sto och föl (om stoet exempelvis är aggressiv), miljöombyte (byte av stall, nya boxgrannar, mm), vid veterinärbesök, skoning, träning i nya miljöer, mm.

Oavsett hur gammal hästen är så fortsätter den att känna igen feromonet som en trygghetssignal, vilket gör att den kan fokusera och lättare kunna koppla av i stressade situationer, hur bra är inte det att det finns en produkt, som är helt naturlig och som kan ge hästen känsla av trygghet när det behöver det?

Det som händer när hästen får gelén på sina näsborrar är att feromonerna tas upp via luften och påverkar receptorerna ett organ som sitter i hästen näsa (Jacobsons organ).  Detta gör att en blixtsnabb signal skickas till hjärnan, som uppfattar signalen instinktivt och känner sig mer trygg.  

Som student på universitetet får man lära sig att att tänka vetenskapligt (=kritiskt, haha). Därför har jag självklart sökt efter vetenskapliga studier och det finns flera stycken som visar på positiv effekt av feromoner, bland annat i en transport-studie där man mätt hjärtfrekvensen före och efter transport på två grupper av hästar, där den ena gruppen fått feromoner medan den andra inte fick det. Studien visade att hjärtfrekvensen var lägre hos de hästar som fått feromoner, jämfört med dem som inte hade fått det. Även inlärningsförmågan i kombination med feromoner verkar öka hos hästar jämfört med deras artfränder som kanske var med stressade under inlärningstillfällena.  Som med allt annat finns det naturligtvis individer som kanske reagerar minde/ inte alls på feromoner, det måste man naturligtvis testa sig fram med. Det finns dock en viktig sak att tänka på innan man använder feromoner och det är att man måste tänka över om det finns någon faktor som faktiskt gör hästen stressad och om man kan ta bort den ur hästens miljö. Det är viktigt att komma ihåg att det kan finnas många orsaker till att hästen reagerar och beter sig på ett visst sätt, det skall man alltid vara medveten om och åtgärda dessa underliggande orsaker, som exempelvis kan vara sjukdom, felaktig miljö med mera innan man använder feromoner bara för det är enkelt.

Så det är ett litet tips så här till nyår, att testa om man vet med sig att ens djur blir oroliga och rädda. Just hästar och katter reagerar ofta med ett flyktbeteende när de blir rädda och det kan därför vara svårt att få dem lugna, men man får inte missa att titta till dem. Självklart skall man undvika att lämna hundar och katter som är rädda ensamma och man skall försöka hålla dem sällskap om detta är möjligt. Tyvärr är det kanske svårare vad gäller hästarna, då många av oss kanske inte har möjligheten att tillbringa nyårsafton i stallet. Då kanske en visit hos hästen lite senare på kvällen i kombination med Confidence och en radio med taktfast musik på lagom volym kan vara en hjälp.

Avslutningsvis hoppas jag att alla tänker på att visa respekt för dem skotträdda djuren och koncentrerar smällandet till tolvslaget under nyårsnatten, allt för att minska våra djurs lidande!

Önskar Er alla ett Gott Nytt år!

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden