Sverige
11 januari 12:14

Granne polisanmäld efter fyrverkeri som skrämde hästar

På nyårsafton skrämdes fyra hästar så mycket av grannens fyrverkerier att en häst var nära att avlivas av sina skador. Nu är förundersökning inledd och grannen är misstänkt för skadegörelse.

Granne polisanmäld efter fyrverkeri som skrämde hästar
Grannes fyrverkeri skrämde hästarna. (Arkivbild)

Nerikes Allehanda berättar att händelsen inträffade på nyårsafton på en gård i Örebro län. En hästägare som kom hem märkte att hästarna i hagen var panikslagna av grannens fyrverkerier och vid kontroll av veterinär var en så svårt skadad att avlivning diskuterades. Händelsen polisanmäldes och en förundersökning är inledd. Grannen misstänks för skadegörelse.

– Än så länge går det under skadegörelse eftersom vi ännu inte vet om uppsåtet var att skada hästarna. Det får vi se senare när vi kontaktar hästägaren. Hästar räknas i det här fallet som lös egendom och tills vi har mer kött på benen kallas det skadegörelse, säger Olga Korpela, förundersökningsledare på polisen i Örebro till Ridsport.

Hästägaren bad grannen att sluta skjuta. Fortsatte denna ändå med fyrverkerierna?
– Än så länge har jag bara anmälan att gå efter, men om grannen hade slutat att skjuta hade det inte varit något brott och inget uppsåt att skada, och i så fall hade förundersökningen lagts ner. Nu är förundersökning inledd och vi kommer att prata med djurägaren och då får reda på mer om hur det har faktiskt har gått till.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar