Veterinärt
4 oktober 2018 13:32
Ridsportplus

Priset på veterinärvård får svenskarna att resa till grannländerna

Vård utomlandsCamilla Nordh trodde aldrig att försäkringen skulle täcka kostnaderna för en buköppning, men priserna i Danmark blev en glad överraskning. Ridsport har pratat med hästägare som har valt att åka över gränsen för veterinärvård.

Priset på veterinärvård får svenskarna att resa till grannländerna
Camilla Nordh fick en trevlig överraskning när fakturan för hästens vård i Köpenhamn kom. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Camilla Nordhs häst drabbades av allvarlig kolik.
    – Vi kom till stallet en söndagsmorgon, vi skulle tävla. Min häst låg ner och var hängig och hade tydliga koliksymptom. Vi tog hem gårdsveterinären och behandlade koliken.

    Hästen blev bättre under eftermiddagen, men framåt kvällen blev den sämre igen.
    – Och på natten fick han feber. Veterinären kom ut tidigt måndag morgon och remitterade omedelbart till Köpenhamn. Vi lastade och körde direkt.
    Samtalet med den danska veterinären på plats var rakt och enkelt, men ärligt.
    – Chanserna var inte goda, men de frågade oss om det var en bra häst, om han var sund i övrigt. När vi sa att han var det tyckte de att det var värt en chans.
    Trots behandling blev hästen allt sämre. En eventuell buköppning ryckte närmare.

    Camilla Nordh var orolig för att taket för hennes veterinärvårdsförsäkring, 80 000 kronor, inte skulle räcka. Veterinärvård i Sverige är dyrt. Det är ganska lätt konstaterat att det går att komma betydligt billigare undan om du kan välja att söka vård utanför Sverige.

    Förvånas över priserna i grannländerna

    Camilla Nordhs häst är bara ett exempel på det. Flera vittnar om den fina vård till låga priser som erbjuds i Köpenhamn, men även hästägare i norra Sverige som åker till Finland förvånas över priserna.

    Marita Wennström bor i Skellefteå. Hon har några gånger åkt till Uleåborg för veterinärvård.
    – Jag blev tipsad om att de är noggranna, kunniga och betydligt billigare där, säger hon.

    När Marita Wennströms häst visade sig ha hjärtfel var det Uleåborg eller Uppsala hon hade som alternativ.
    – Jag kör via Haparanda, det är cirka 40 mil. Det är betydligt närmare än att köra ner till Mälardalen för oss.

    Jag blev tipsad om att de är noggranna, kunniga och betydligt billigare. Marita Wennström

    Hon är mycket nöjd med både vården och priset i Uleåborg. Totalt kostade det 9 000 kronor att ultraljuda hjärtat och behandla. Marita Wennström berättar att många med travhästar också väljer Finland. De har inte samma möjligheter att försäkra hästarna och då spelar det lägre priset en ännu större roll för den egna plånboken.

    Ett särskilt intyg krävs

    För Camilla Nordhs del var det hemmaveterinären som föreslog Köpenhamn och remitterade dit för akut buköppning. Djursjukhuset ligger en halvtimme från brofästet, och för Camilla Nordhs häst blev det en relativt kort resa.
    – Det vi inte förstod då var att vi hade behövt ett särskilt transportintyg. Hade vi blivit stoppade och hemskickade hade det varit förödande, hästen var i dåligt skick.

    Men de kom fram till den danska kliniken utan missöden.
    – Mottagandet var fantastiskt! De visste att vi var på väg och vi blev mötta redan på parkeringen. När vi kom in och började undersöka var det massor av personal på plats.

    Veterinären kom och frågade om hästen var försäkrad.
    – Jag svarade att vi borde undvika buköppning, för han var bara försäkrad i 80 000 kronor. Veterinären svarade att ”svenska hästar brukar vara välförsäkrade, och en buköppning brukar kosta runt 50 000 kronor”. I bilen hem satt vi och spekulerade om vad hon menade med det. Var det 50 000 danska kronor, och hur mycket blir det i svenska? Eller var det bara operationen hon menade?

    Camillanordh_lg-2
    Buköppningen gick bra, men efterarbetet var ingen lek, säger Camilla Nordh. Foto: Lottapictures

    Orolig över slutpriset

    Oron skulle visa sig vara helt obefogad. Camilla Nordhs häst blev buköppnad och det blev en del komplikationer. Totalt var hästen kvar i elva dagar på kliniken, varav ett par dagar med intensivvård. När hon väl fick notan landade den på 32 800 danska kronor. Då, för ett drygt år sedan, var det ungefär 43 000 svenska kronor. Med dagens starka danska krona är det knappt 50 000 kronor.

    I Sverige hade det blivit helt andra summor.
    – Vi fick hem en häst som behövde mycket eftervård och rehab. Jag tror faktiskt inte vi gör en buköppning någon mer gång, efterarbetet var ingen lek. Vi klarade eftervården eftersom min dotter jobbar dag och jag jobbar natt, men det var otroligt jobbigt, erkänner Camilla Nordh.

    Susannenautrupolsen2
    Susanne Nautrup Olsen, chef för Universitetshospitalet for Store Husdyr i Köpenhamn.

    Susanne Nautrup Olsen är chef för Universitetshospitalet for Store Husdyr i Köpenhamn, dit Camilla Nordh åkte med sin häst. Hon berättar att vården där har stora fördelar av att de inte bara bedriver vård, utan även undervisning.

    – Varje veterinär har ett par, tre studenter till hjälp hela tiden. Dessutom undervisar veterinären studenterna, så även djurägaren kan lyssna och få saker förklarat för sig på ett pedagogiskt vis. Det finns även en grupp forskare här, som lägger en del tid på kliniskt arbete på djursjukhuset, och deras expertis kommer till god nytta vid många svårare fall.

    Stor prisskillnad mellan länderna

    Enligt ett räkneexempel som Ridsport gjort så kostar motsvarande vård på en svensk klinik 72 procent mer, totalt cirka 86 000 kronor.

    Susanne Nautrup Olsen har svårt att förklara den stora prisskillnaden mellan Sverige och Danmark.
    – Det verkar finnas olika priskulturer, det är nog det enda jag kan säga. Danskar åker till Sverige för att tandvården är billigare där, och svenskar åker hit med sina djur – det är lite märkligt men så är det. Vi är ju inte heller särskilt billiga för att vara i Danmark, våra priser är faktiskt bland de högsta här.

    Det verkar finnas olika priskulturer, det är nog det enda jag kan säga. Susanne Nautrup Olsen

    Susanne Nautrup Olsen konstaterar att antalet svenskar som kommer till dem har ökat stadigt de senaste åren. För tio år sedan fanns det inga alls. Nu har de svenska patienter varje dag.
    – Jag har till och med funderat på att låta våra receptionister gå en kurs i svenska, och vi har några svensktalande veterinärer, säger hon.

    Inga problem med ersättning

    Camilla Nordh ringde sitt försäkringsbolag på plats i Köpenhamn för att säkerställa att det ersatte behandlingen även om den utfördes utanför Sverige. Det var inget problem, fick hon veta. Ridsports rundringning till alla svenska bolag som försäkrar hästar visar att de generellt har en positiv inställning och ersätter likadant i bland annat de nordiska länderna som i Sverige. Däremot blir flera av dem förvånade när de hör hur stora prisskillnaderna är.

    I detalj

    Så säger försäkringsbolagen

    Samtliga försäkringsbolag som Ridsport har pratat med är positiva till djursjukvård i andra länder och ersätter i de flesta försäkringar samma saker som i Sverige.

    Exakt vad som gäller i det enskilda fallet står i försäkringsbrevet. Men det är viktigt att tänka på att försäkringsbolaget måste kunna följa journalerna och se vad som gjorts. Flera bolag har räknat upp vilka språk som är godkända i sina villkor.

    – Det här är inga frågor som diskuteras hos oss i nuläget, säger Sophie Wilkinson på If.

    För Camilla Nordh var det några oroliga dagar när hästen var i Köpenhamn. Det var en komplicerad operation och vid diskussioner med den danska veterinären hade hon fått klart för sig att det var riskfyllt. Chansen var inte så hög att det skulle gå bra. Efter att hon åkt hem hade kliniken kontakt med både henne och den remitterande veterinären.
    – Det var skönt att kunna prata med min hemmaveterinär om allt och att inte behöva försöka förstå danska över telefon, säger hon. När man är hemma och helt förstörd är det skönt, jag upplevde det som proffsigt.

    För Camilla Nordhs häst gick det bra den här gången, och hon är mycket nöjd med att hennes veterinär föreslog Köpenhamn.
    – Det är svårare att själv etablera kontakt med en klinik i ett annat land, konstaterar hon.

    Danmark vs Sverige: Så kan veterinärkostnader variera och möjliga orsaker till det – läs artikeln här.

    I detalj

    Det här gäller vid veterinärvård utomlands

    • För att få transportera häst över landsgränser inom EU och till exempelvis Norge krävs att den har ett hälso-intyg utfärdat av officiell veterinär tidigast 48 timmar innan resan påbörjas. Du behöver alltså ha ett hälsointyg från en veterinär även om du är på väg till en annan veterinär. En remiss från en svensk veterinär räcker inte. Intyget gäller sedan i tio dagar. Det innebär att om hästen är borta längre än så behövs ett nytt intyg för hemresan.
    • Om remitterande veterinär också är officiell veterinär kan den skriva hälsointyget, annars måste du kontakta en officiell veterinär som gör det. Officiell veterinär är en veterinär utsedd av Jordbruksverket. Det kan vara en distriktsveterinär, men alla distriktsveterinärer är inte officiella. Det finns även privata veterinärer som är officiella. Här gäller det att du som hästägare har koll på vem som kan utfärda intyget.
    • Den officiella veterinären bedömer om hästen är i transporterbart skick. Det kan den vara även om den är skadad, själva skadan behöver inte vara ett hinder.
    • Ett skäl till dessa hälsointyg är att minimera smittspridning. Det är lite olika hur strikt man ser på detta i olika länder. I Sverige är det vanligaste att du blir tillbakaskickad om du inte har rätt intyg. I andra länder, till exempel Danmark, är det inte ovanligt med böter.
    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden