Nyheter
25 mars 2020 14:14

Grevagården inställd – smittskyddsläkaren satte stopp

CoronasmittanI helgen skulle första omgången av elitallsvenskan i västra zonen gått av stapeln på Grevagården. Klubbens inriktning var att köra och en riskbedömning med fokus på smittskydd var gjord. Nu har smittskyddsläkaren Peter Nolskog stoppat tävlingen och även ifrågasatt förbundets agerande i frågan.

Grevagården inställd – smittskyddsläkaren satte stopp
Första elitomgången är just nu flyttad till Nääs HF den 18 april. Foto: RolandThunholm/Thomas Harrysson AB

– Jag är den som är mest arg och ledsen för detta. Vi hade gjort en riskanalys och världens plan för hur vi skulle genomföra tävlingen. Även förbundet stöttade oss och ville att vi skulle köra, men det är klart att vi inte kan gå emot vår smittskyddsläkare, säger tävlingsledaren Marlene Andersson-Wikman om att helgens tävling nu har ställts in.

I planen för att minimera smittspridningen ingick bland annat särskild bangång, framridning utomhus, endast uteservering och de uppstallade hästarna var fördelade i varannan box. Enligt föreningens kalkyl kunde man också hålla sig under regeringens tak på 500 personer för allmänna sammankomster. Riskbedömningen och smittskyddsåtgärderna förkastades dock helt av smittskyddsläkaren Peter Nolskog när han fick nys om tävlingen under tisdagen.

I ett mejl till Svenska Ridsportförbundet strax efter klockan 11 på tisdagen ifrågasatte han direkt lämpligheten i att genomföra tävlingen under rådande omständigheter:

Hej!
Har precis blivit upplyst om att det ska hållas ryttartävlingar på Grevagården i Skövde i helgen och att dessa trots det rådande coronaläget är tillstyrkta av er på förbundet. Som lokal smittskyddsläkare ifrågasätter jag lämpligheten i detta. Den information jag har om antalet ryttare, medhjälpare och hästar och lokaliteter för hygien etc. gör att jag bedömer att det blir svårt att undvika smitta under arrangemanget när landet befinner sig i början av en allmän smittspridning (och en mer påtaglig sådana i storstadsområdena).

En allvarligt försvårande omständighet är att det kommer ryttare från stora geografiska områden och att det riskerar ske en smittspridning utifrån tävlingarna till många delar av landet. Många tävlingar av denna storleksordning, både gällande ridsport och andra sporter är inställda.

Vad ligger bakom beslutet att tillåta denna annat än den just idag gällande rekommendationen att undvika folksamlingar på över 500 personer? Har det t ex tagits hänsyn till den nationella uppmaningen att undvika onödiga resor?
 
Med vänlig hälsning,
Peter Nolskog
Bitr. smittskyddsläkare
Smittskydd Västra Götaland
Skaraborgs Sjukhus

”Förbundet är inte up to date”

När han inte hade fått något svar sex timmar senare skärpte han tonen i ytterligare ett mejl, återigen till Svenska Ridsportförbundet och denna gången även till domaren för tävlingen, tillika ordföranden i Grevagårdens Ryttarförening, Margareta Wetterberg:

Smittlakarens_mejl

Först då fattade Grevagårdens Ryttarförening slutligen beslutet om att ställa in tävlingen som skulle ha gått av stapeln den 27-29 mars.

Svar från förbundet

Enligt förbundets informationschef Lotta Amnestål har ett svar skickats till Peter Nolskog strax innan klockan 10 under onsdagen. Ingen från förbundet vill dock ställa upp på intervju, utan svarar i stället på kritiken från Peter Nolskog via ett mejl till Tidningen Ridsport:

Svenska Ridsportförbundet följer regeringens riktlinjer samt Folkhälsomyndighetens och Riksidrottsförbundets råd när det gäller att upprätthålla idrottsaktiviteter för barn och unga.

Arrangören ska göra en noggrann riskbedömning och åtgärda de identifierade riskerna, enligt den mall som finns hos Folkhälsomyndigheten, innan tävlingen.

Svenska Ridsportförbundet har en dialog med arrangörerna om riskbedömningen. Det är sedan arrangören som beslutar om genomförande eller inställande av sina tävlingar.

Ridsport är ingen kontaktsport som exempelvis fotboll eller ishockey, och vi, liksom travsporten, genomför våra tävlingar utan publik med endast en medhjälpare per ekipage. Alla funktionärer på aktuell tävling ska informeras innan om vilka riktlinjer som gäller.

Folkhälsomyndigheten uppmanar att det är viktigt att tänka igenom om planerade resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra med anledning av smittspridning, och möjligheten att ta sig hem om man blir sjuk. När det gäller resor inom ridsporten sker de i de allra flesta fall individuellt i bil eller lastbil. Det gör att risken för smittspridning under resan är begränsad.

I övrigt hänvisar vi till den information som ligger som stöd och hjälp på vår hemsida.

På frågan om varför förbundet aktivt tillstyrker tävlingen, men sedan lägger hela ansvaret på arrangören gällande beslut om genomförandet, svarar förbundet genom informationschefen Lotta Amnestål följande:
– Alla tävlingar är i grunden godkända av Svenska Ridsportförbundet.
– Varje arrangör har ansvar för sin tävling, men vi är i kontakt med våra arrangörer, innan, under och efter tävling.

Resorna är den springande punkten

Peter Nolskog (tj)
Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare. Foto: Thomas Harrysson AB

Ridsport har även varit i kontakt med Peter Nolskog som har fått många arga mejl efter att tävlingen ställts in.
– Jag förstår att det är oerhört jobbigt att ställa in med kort varsel när man arbetat länge med ett stort arrangemang. Men med tanke på den snabba utvecklingen av smittspridningen och hur listan över deltagare såg ut med folk från hela landet, hade det helt enkelt varit ett för stort riskmoment att genomföra tävlingen, säger Peter Nolskog.

– Att sitta på en häst är i sig inte farligt ur smittskyddssynpunkt, inte heller att rida ute i friska luften som jag fått en del arga mejl om – det jag vänder mig mot är att det är rätt många människor som ändå kommer att umgås ganska tätt och framför allt att de reser från olika delar av landet. Hade det varit en lokal tävling med enbart ryttare från Skövde, då hade jag nog inte reagerat på samma sätt.

Gör det ingen skillnad om ryttarna bara reser ”individuellt i bil eller lastbil”?
– Det handlar inte bara om hur man reser, utan om att man reser någonstans, träffar andra och åker tillbaka. Det handlar om att man förflyttar smitta över landet.

– Jag var även i kontakt med tjänstemannen i beredskap på Folkhälsomyndigheten som stämde av med flera i ledningsgruppen, och de delade min bedömning, säger Peter Nolskog.

Han har även delat med sig av svaret från Svenska Ridsportförbundet som i stort är en kortversion av kommentaren till Tidningen Ridsport. Svaret är undertecknat av verksamhetschefen Andrea Barth samt förbundsläkaren Margaretha Rödén.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden