Unghästtest BollerupMed Butterfly Flip som mormorsmor och Flip’s Little Sparrow som mormor får man räkna med att ha ögonen på sig. Flip’n Fly klarade detta galant och blev högst bedömd vid unghästtestet på Bollerup. Peder Fredricson berättar om framtiden för det lovande 3-årsstoet.
Grevlundas unga stjärna blev bästa 3-åring på Bollerup
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Österlens Hästvänner höll unghästtest för 3-åriga hästar på Bollerup 20-21 maj. Det började inte helt optimalt med både ett översvämmat ridhus och två domare som fick lämna återbud på grund av sjukdom. Allt löste sig dock till till slut – Birgitta Larsson som skulle varit ridprovsdomare fick hoppa in som exteriör- och gångartsdomare och Magnus Dyrendahl kallades in som hoppdomare. Ridproven fick dömas av dressyrdomare Barbro Jönsson och Eva Nilsson.
Totalt visades 45 stycken 3-åriga hästar. 37 av dem visades under ryttare och alla ridprov godkändes. Totalt delades det ut 20 diplom fördelat på hälften i dressyr och hälften i hoppning. 16 hästar tilldelades klass I-poäng i dressyr och 8 fick klass I-poäng i hoppning.
Flest avkommor hade Armani Code med fem stycken, följd av Conthinder med fyra visade avkommor. Tre vardera hade Fürstenball och Red Hot Chilli. Blue Hors First Choice, Cornet Obolensky och For Romance I hade två avkommor vardera och alla dessa tre hingstar fick 100 procent diplomutdelning på sina visade avkommor. Även Flambeau var representerad som fadershingst två gånger – dock utan samma lycka med diplomen.
Balou, Conthinder och Coventry var hingstar med avkommor ur sin första årgång – Coventry fick hoppdiplom på sin. Avkommor ur sin första årgång hade även Cormac N, som visserligen godkändes vid bruksprovet 2013 men inte har någon äldre avkomma än den född 2015, samt Flambeau som godkändes vid bruksprovet först 2015 men som verkade i aveln redan året innan genom sitt godkännande i Oldenburg. Även Westfalen-godkände Real Grandios hade avkomma ur sin första årgång som visades på Bollerup.
Dagens högst bedömda häst var Flip’n Fly (e Cornet Obolensky), ett sto ur landets hetaste stostam på hoppsidan. Mamma till Flip’n Fly är Precious Flip (e Cabachon), ett sto som idag hunnit bli sju år gammal och som hunnit komma upp att tävla på 1,30 vid internationella tävlingar. Mormor är Flip’s Little Sparrow ”Sparven”, som tillsammans med Stephanie Holmén är ett av ekipagen som är högaktuella inför årets VM med bland annat en världscupvinst i våras på sin meritlista. Mormorsmor är därmed Butterfly Flip ”Flippan”, tidigare tävlad på högsta nivå av Malin Baryard Johnsson och med en lång rad framstående meriter i bagaget.
Flip’n Fly axlade manteln av sina meriterade släktingar väl, och belönades med dubbla nior i hoppningen och en nia på galoppen. Flip’n Fly är även en exteriört tilltalande häst som fick en nia på typen, och totalt blev det 51 poäng (85%) för Flip’n Fly som därmed blev bästa hopphäst. Stoet är uppfödd och ägd av Astrid Ohlin och Grevlundagården AB, och Peder Fredricson från Grevlunda berättar att han varit förtjust i Flip’n Fly redan sedan hon var föl.
– Hon ser lovande ut och det har hon alltid gjort, jag har gillat henne hela tiden ända sedan hon var liten och vi har stora förhoppningar på henne, berättar Peder.
Semineras med Big Star
Nu är tanken att Flip’n Fly ska få ett föl innan hennes karriär som tävlingshäst påbörjas. Hon ska bli mamma via embryotransfer och har seminerats med Big Star – hingsten som tillsammans med Nick Skelton vann guld före Peder och All In vid OS i Rio för två år sedan. Om det blir ett eller flera mottagarston som får ta emot Flip’n Fly:s embryon återstår att se.
– Det beror på hur det tar sig, säger Peder, och han tillägger att både Flip’n Fly:s mamma Precious Flip och mormor Sparven också seminerats för att få föl via ET.
– På Preciosus Flip har vi tagit Cornet Obolensky igen och Sparven är seminerad med vår egen Crusader Ice.
Peder tycker att det ska bli väldigt spännande att nästa år se hur många föl det blir ur de här semineringarna då han är väldigt förtjust i den här stolinjen.
– Sparven är en av mina favorithästar genom tiderna, förklarar han.
Nu väntar ett sommarbete på Bollerup där Flip’n Fly är uppstallad, och Peder berättar med värme hur nöjd han är med samarbetet som Grevalundagården har med Bollerup.
– Det är fantastiskt och vi är supernöjda med hur de producerar och tar fram våra unga hästar.
Om Flip’n Fly ska gå 3-årschampionatet till hösten är inte bestämt ännu, men klart är i alla fall att hon kommer hem till Grevlunda under hösten för att påbörja sin träning mot sin framtida tävlingskarriär. Vem som är tänkt att rida henne på tävlingsbanan är inte bestämt i dagsläget.
– Det får vi se i framtiden, säger Peder.
Tvåa bland hopphästarna och också med 9-9 i hoppsiffror placerade sig Cool Attraction (e Corporal VDL). Totalt 50 poäng (83,3%) och både hoppdiplom och kvalificering till 3-årschampionat.
Toys Entry, ur Coventrys första årgång, hoppade 9-8 och med totalt 49,5 poäng (82,5%) blev det tredje plats för honom och hoppdiplom och championatskvalificering även här.
Högst hoppsiffror
Högst hoppsiffror hade Barcelona E (e London) som imponerade stort med sin teknik och förmåga. 10-9 i hoppbetyg och en åtta på galoppen lyfte upp de i övrigt lite lägre sifforna och Barcelona E slutade på 48,5 poäng (80,8%) med diplom och championatskvalificering även här.
Höga hoppsiffror fick även Texas Hold’em med 9-8,5 och Novak med 8,5-8,5. Båda fick hoppdiplom och poäng som räckte till championatskvalificering.
Impulsköpet blev bästa dressyrtalang
Delad förstaplats av dressyrtalangerna blev det för hingsten Black Magic (e Blue Hors First Choice) som kom upp i 50 poäng (83,3%) och fick både dressyrdiplom och poäng som räckte till championatskvalificering. I gångartsbetyg erhöll Black Magic 9-8,5-8,5.
Black Magic ropades in som föl vid elitfölsauktionen av Marie Haward. Inköpet var en ren impuls – Marie brukar inte köpa in nya hästar.
– Jag hade tittat på honom på auktionen och tyckte han var fin med en bra stam och framförallt en bra mödernelinje, berättar Marie.
– Så jag räckte upp en hand på auktionen och när det inte var någon annan som bjöd på honom så blev det så att jag fick honom för en väldigt bra peng och fick en väldigt god vän på köpet.
Den goda vännen som Marie syftar på är Black Magics uppfödare Monica Müller, som Marie berättar att hon sedan fölköpet har kommit att diskutera mycket hästavel med.
Marie hade ett hingstföl hemma som behövde en kompis och Black Magic fick fungera som det i början. I dag är Maries egenuppfödda hingst såld till Patrik Kittel och Black Magic är kvar.
– Han är ju hingst fortfarande och planen är att vi ska försöka visa fram honom och få honom godkänd, säger Marie.
I våras tyckte Marie att han fortfarande var lite liten för att visas fram vid bruksprovet, men nu har han vuxit på sig och han kommer att sparas som hingst över sommaren.
– Om han uppför sig bra så visar vi fram honom vid bruksprovet, säger Marie.
Nu närmast väntar dock sommarvila för Black Magic, och därefter ska han till en början matchas fram mot 3-årschampionatet i höst.
Förstaplatsen delade Black Magic med stoet Na’vi, som är ytterligare en av Vilancios alla avkommor som fått diplom i år. 50 poäng (83,3%) blev det även här med dressyrdiplom och championatskvalificering, och gångartssiffrorna blev 7-8,5-8,5. Na’vi var en av två 3-åringar som fick Bollerups toppnotering 9-9 på de inledande sifforna.
Trea bland dressyrtalangerna placerade sig Serosa (e For Romance I) med 49,5 poäng (82,5%) och 9-8-8,5 i gångartssiffror – dressyrdiplom och championatskvalificering förstås.
Högsta gångartssiffror av alla visade hästar belönades Totilas-dottern Vesicula med. Totalt blev det en delad sjätteplats för Vesicula, men 9-9-8,5 i gångarter var det ingen som kunde slå. 48,5 poäng (80,8%) räckte hur som helst ändå fint till både dressyrdiplom och även här championatskvalificering.
Missat diplom
Värt att notera är att Östrupsgårds Shakika fick poäng så det räckte till diplom och gjorde även godkänt ridprov, men hennes grundregistrering i den danska palominoföreningen gav henne grå papper hos SWB och därmed är inget diplom aktuellt för henne.
Flitig visare var Camilla Axelsson som visade tolv 3-åringar under två dagar på Bollerup. Utdelningen på dessa blev totalt åtta diplom.
Resultat SWB:s unghästtest för 3-åriga hästar, Bollerup 20-21 maj 2018
Hästar med minst 77,5 procent.
R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat
* = hästen har uppnått poäng för årgångschampionat, men är ej grundregistrerad i SWB och därmed inte kvalificerad
DRESSYRTALANGER
Black Magic SWB hingst 165 cm e Blue Hors First Choice u Welttänzerin e De Niro, uppf Monica Müller, äg Marie Haward. 9 8 7 9 8,5 8,5 = 83,3% diplom C
Na’vi (F.5) SWB sto 165 cm e Vilancio u Namia e Nactus, uppf/äg Stall Hägg & Alsheden HB. 9 9 8 7 8,5 8,5 = 83,3% diplom C R
Serosa (36) SWB sto 160 cm e For Romance I u Scapula e Sir Donnerhall I, uppf Lena Nyström, äg Ingalill Söderberg. 8 8 8 9 8 8,5 = 82,5% diplom C R
2M2 Foxtrot HANN sto 172 cm e Fürsbischof u Stella e Samba Hit, uppf Kathrin Strathusen, äg 2M2 Horses i Båstad AB. 8,5 8,5 7 7 9 9 = 81,7% diplom *
Ghisa CML SWB sto 165 cm e For Romance I u Florence S e Florencio I, uppf/äg Charlotte & Magnus Liliemark. 8,5 8,5 7,5 8,5 8,5 7,5 = 81,7% diplom C R
Vesicula SWB sto 161 cm e Totilas u Vesica e Ampere, uppf/äg Lena Nyström. 8 7 7 9 9 8,5 = 80,8% diplom C R
Bollerup Felicity (50) SWB sto 166 cm e Blue Hors First Choice u Bambina e Bugatti Hilltop, uppf/äg Bollerups Lantbruksinstitut. 8,5 8 8 8 8 8 = 80,8% diplom C R
Fackelblomster (36) SWB sto 163 cm e Bocelli u Fackellilja e Topaasch, uppf Anita & Per-Erik Månsson, äg Lilla Munkabo Stall & Gård AB. 9 8 7 8 8 8 = 80% diplom C R
Holly’s Garfield SWB val 157 cm e Gustav u Holliday e Bernstein, uppf Caritas Hovslageri, äg Mi Settergren. 7 7,5 8,5 9 8 7,5 = 79,2% diplom
Real Grandiosa WESTF sto 165 cm e Real Grandios u Dolores e Diamond Hit, uppf Susanne & Dirk Rohe, äg Therese & Ulf Sterner. 8 8 7 8 8 8 = 78,3% diplom
Östrupgårds Shakira DPA sto 165 cm e Bögegårdens Santiago u Östupgårds Blue Blondie e Crowns Blue Pearl, uppf Marianne & Tommy Brun, äg Madeleine Jacobsson. 9 9 7 8 7 8,5 = 80,8%
Bollerup Pacific Blue (55) SWB sto 167 cm e Plot Blue u Cleopatra e Callahan VDL, uppf/äg Bollerups Lantbruksinstitut. 9 8 7 7,5 7 8,5 = 78,3%
Flip’n Fly SWB sto 164 cm e Cornet Obolensky u Prescious Flip e Cabachon, uppf/äg Astrid Ohlin & Grevlundagården i Vitaby AB. 9 8 7 7 7 9 = 78,3%
De Chanel af Ekeby SWB sto 171 cm e Flambeau u De Chenta e De Niro, uppf/äg Ekeby Stuteri HB. 8 8 7,5 8 8 7 = 77,5%
Toys Entry SWB val 159 cm e Coventry u Montoya e Quite Easy, uppf/äg Anna Rosvall & Karl-Henrik Larsson. 8 8 8 7 7 8,5 = 77,5%
Cool Attraction SWB val 164 cm e Corporal VDL u Queen Lady e Quaid I, uppf Louise & Frida Eriksson, äg Helen Helmersson. 8 8 8 7,5 7 8 = 77,5%
Convivenza SWB sto 171 cm e Flambeau u De Winsor e De Niro, uppf Mats Eriksson, äg Håkan Kalmermo. 8,5 8 7,5 8 7 7,5 = 77,5%
HOPPTALANGER
Flip’n Fly SWB sto 164 cm e Cornet Obolensky u Prescious Flip e Cabachon, uppf/äg Astrid Ohlin & Grevlundagården i Vitaby AB. 9 8 7 9 9 9 = 85% diplom C R
Cool Attraction SWB val 164 cm e Corporal VDL u Queen Lady e Quaid I, uppf Louise & Frida Eriksson, äg Helen Helmersson. 8 8 8 8 9 9 = 83,3% diplom C
Toys Entry SWB val 159 cm e Coventry u Montoya e Quite Easy, uppf/äg Anna Rosvall & Karl-Henrik Larsson. 8 8 8 8,5 9 8 = 82,5% diplom C
Barcelona E SWB sto 164 cm e London u Diamond Ice EM e Diamand de Revel, uppf/äg Erica Andersson. 7,5 7 7 8 10 9 = 80,8% diplom C R
Bollerup Pacific Blue (55) SWB sto 167 cm e Plot Blue u Cleopatra e Callahan VDL, uppf/äg Bollerups Lantbruksinstitut. 9 8 7 8,5 8 8 = 80,8% diplom C R
Texas Hold’em SWB val 161 cm e Hasard u Verona e Corland, uppf/äg Inger Carnestedt. 7,5 7,5 8 7,5 9 8,5 = 80% diplom C
Novak SWB val 165 cm e Singular LS La Silla u Ulla T e Ulrich Z, uppf/äg Groce Ralewski. 8,5 8 7 7,5 8,5 8,5 = 80% diplom C
Last Dance SWB sto 166 cm e Last Liberty u Hilda e Hip Hop, uppf/äg Möllerup Hästavel AB. 7,5 8 8 7,5 8 8 = 78,3% diplom
Conthenry’s Heart SWB val 161 cm e Conthinder u Sea of Heartbreak e Uskudar des Malais, uppf/äg Martina Hurtig. 7,5 7,5 7,5 7,5 8 9 = 78,3% diplom
Kornet v/d Eijkhof KWPN val 170 cm e Cornet Obolensky u Zirkoon de Semilly K e Diamant de Semilly, uppf F.P. van Eijkelenberg, äg Grevlundagården i Vitaby AB & Eva Ruggieri. 7 7 9 8 8 8 = 78,3% diplom
Östrupgårds Shakira sto 165 cm e Bögegårdens Santiago u Östupgårds Blue Blondie e Crowns Blue Pearl, uppf Marianne & Tommy Brun, äg Madeleine Jacobsson. 9 9 7 8,5 6 7,5 = 78,3%
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på