Träningstips
2 januari 2019 16:59
Ridsportplus

Grimmenhag tipsar: Träna på att rida med lätta hjälper

UppmärksamhetsövningDet spelar ingen roll om du har ben eller inte. För att få bra resultat måste du kunna kommunicera med din häst med så lätta hjälper som möjligt. Felicia Grimmenhag, en av Sveriges bästa pararyttare, visar hur hon tränar.

Grimmenhag tipsar: Träna på att rida med lätta hjälper
Felicia Grimmenhag tipsar om en favoritövning. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I detalj:

    Felicia Grimmenhag

    Ridsport

    • Ålder: Född 1994.
    • Meriter: Bland annat  SM-vinnare 2018  i Grad 3. Flertalet NM-medaljer och femma vid EM 2017 i kür. Siktar mot Paralympics 2020.
    • Främsta häst: Tarot E (SWB, val f-03 e Rubinrot-Allegretto, uppf Kicki Månsson, äg Charlotte Haid-Bondegaard, Patrik Kittel, Jana Wannius, Ulrika Hedin Sånemyr, Jan Fristedt).

    Minst en gång i veckan tränar Felicia Grimmenhag sina hästar på en ”hinderbana”, en bana som kan bestå av det som egentligen finns till hands på ridbanan för tillfället. Cavalettibommar, koner, stöd, bommar på marken och ibland hinder som hon inte hoppar över utan rider runt.

    – För mig är det viktigt att ha roligt när jag rider, och det gäller även att hästen tycker att det är roligt att träna. Därför gör jag gärna sådana här övningar, då jag dessutom får dem att bli både kvickare och mer lyhörda för mina hjälper, förklarar hon.

    En tanke med varje rörelse

    Genom att lägga in olika moment i träningen övar Felicia Grimmenhag på många saker som hon har glädje av när det väl blir dags för tävling.
    – Det är ändå viktigt att hela tiden ha ett mål och en tanke med varje rörelse som jag gör, samtidigt som jag utmanar mig själv genom att tvingas vara kreativ och hitta nya vägar på banan.

    Ridsport
    ”Kuberna rider jag ofta svaga serpentinbågar kring”. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    Felicia visar sin övning. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    Ekipaget med Marie Tulesjö. Foto: Roland Thunholm

    Felicias Grimmenhags bästa häst Tarot E, har ofta lite svårt att fokusera på henne i början av ridpasset. Hon tycker att han blir mycket snabbare avspänd och mer uppmärksam på hennes hjälper när hon till exempel rider små serpentinbågar runt ett par stöd eller plastblock.
    – När jag jobbar på det här sättet med väldigt många moment, en liten volt runt ett stöd och sedan in i en cavalettiserie eller något liknande, måste han bli mycket mer uppmärksam på mig och aktivera hjärnan mer eftersom han inte vet vad som väntar.

    Viktig balansträning

    För egen del har hon också stor glädje av att rida över bommar, både enstaka galoppbommar och skritt-/travbommar. Det blir en bra balansträning – och en bra balans har alla ryttare stor glädje av.
    – Jag tänker mig att det här är en bra typ av träning för andra ryttare, kanske till och med utan stigbyglar eller barbacka, just för att öva upp balansen.

    Felicia Grimmenhag rider de olika momenten i alla gångarter, men gillar att jobba sina hästar i skritt, något som hon upplever är jobbigt – men nyttigt – för hästarna. Hon har också haft bra effekt av att arbeta hästar som haft lätt för att bli passartade i skritten över cavalettibommar.
    – Det som är bra med den här typen av träning är att den går att variera i oändlighet. Det gör att det aldrig blir tråkigt. Det är också ett jättebra sätt att få hästen med sig och få den uppmärksam på mina hjälper.

    Felicia Grimmenhags uppmärksamhetsövning

    Övningen

    • Egentligen kan du bygga övningen precis på det sätt som passar. Här har Felicia och den ständiga medhjälparen Marie Tulesjö byggt en bana med sex bommar på marken, lagda på ett voltspår med cirka en meters mellanrum mitt i volten. Här finns också fem plastkuber med cirka tio meters mellanrum, även de på ett större voltspår. De har också en enskild bom på marken, som ibland används som galoppbom och ibland för att träna sidvärtsrörelser.
    • – Cavalettibommarna arbetar jag över både i skritt och trav. Dessutom vänder jag gärna upp mellan dem och kanske gör en halt mitt emellan. Då tränar jag på att få honom att stanna helt rakt. Jag ryggar också gärna mellan cavalettibommarna.
    • Om kuberna säger Felicia:
      – De rider jag ofta svaga serpentinbågar kring. Framför allt är det bra träning i galopp. I trav rider jag också serpentiner, men då lägger jag ofta en liten volt runt en av dem för att få honom att öka uppmärksamheten.
      – Kuberna är också väldigt bra när man vill träna bakdelsvändningar. Tarot har ibland haft lite bråttom runt, men när jag gör bakdelsvändning runt kuben kan han inte svänga runt utan måste sätta under sig ordentligt.
    • – För mig är det otroligt nyttigt att galoppera över en enskild bom. Jag hoppar inte, av säkerhetsskäl, och då är galoppbommen ett jättebra sätt att träna rytm och balans.
      – Jag använder också bommen för att träna smidighet och styrka. Det är en westernövning där jag stannar honom mitt över bommen och sedan flyttar honom sidvärts med frambenen på den ena sidan och bakbenen på den andra sidan av bommen.
    • Felicia sätter gärna ihop de olika delarna till en liten bana, där hon varierar både gångart och hur hon rider mellan de olika hindren.
      – Det är ett bra sätt för mig att få lite extra stimulans och tycka att det är roligt att genomföra ett träningspass.

    Tänk på det här

    ”Ha hela tiden en plan för vad du ska göra och varför du gör de olika delarna på banan. Det måste finnas ett mål och en tanke med övningen, annars får du inte den effekt du vill ha.”

    Träningstipset publicerades första gången i Ridsport nr 15/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden