Sportnytt
22 december 2020 19:26

Grönt ljus för ridskoleverksamhet och möjligt för 17-åringar att tävla

Nya budEfter några turbulenta dagar då kommuner runtom i Sverige har velat stänga ridskolor, har Svenska Ridsportförbundet nu förtydligat att ridskoleverksamheten kan fortsätta. Dessutom öppnas möjligheten för 17-åringar att få tävla.

Grönt ljus för ridskoleverksamhet och möjligt för 17-åringar att tävla
Förbundsstyrelsen öppnar dörren för 17-åringarna som kom i kläm tävlingsmässigt. Foto: Roland Thunholm

Förbundsstyrelsen har i dag haft möte och åter slagit fast att ridskoleverksamheten kan fortsätta bedrivas, om maxantalet är åtta i grupper där äldre ungdomar och vuxna rider.

− Det har varit bråda dagar sedan i fredags, då många föreningar och distrikt blev bekymrade över de nya restriktionerna, sade Gisela Löfstrand, verksamhetschef för ridklubb/ridskola på SvRF. vid en presskonferens sent på tisdagens eftermiddag.

SvRF har haft en dialog med Riksidrottsförbundet, vilket ledde till att SvRF skickat ett brev till landets samtliga kommuner och förklarat det komplexa med ridskoleverksamheten, och ridsportens ansvar för djurskyddet.

− Utifrån vår skrivelse har ett antal kommuner sedan gett ridskolorna förtroende att fortsätta med sin verksamhet med de restriktionerna vi har, sade Gsela Löfstrand.

Men fortfarande kan det finnas kommuner som tvekar.
− Vi har inte hela bilden klar för oss, men de föreningar som fortfarande har problem, har nu fått verktyg att använda med hjälp av vår skrivelse, liksom att de kan få stöd av distrikt och förbund, sade Gisela Löfstrand.

Öppning för 17-åringar

Det kom också en öppning för 17-åringarna under presskonferensen, de som tidigare hamnade i kläm mellan barn upp till och med 16 år och seniorer.

Förbundsstyrelsen har reviderat definitionen av yrkesmässig idrott till att gälla ryttare födda 2004 och tidigare. Därmed kan yrkesmässiga ryttare födda 2004 delta i tävlingar på samma villkor som andra och få en likvärdig bedömning vid uttagningar. Detta så länge det sker i klasser öppna för yrkesmässiga seniorer.

Ridsporten följer därmed lagsporterna, där enstaka juniorer kan tävla tillsammans med seniorlaget.
− Det innebär att juniorer kan vara med i finalen i elitallsvenskan i hoppning, som är planerad till vecka 4, och de behöver då inte vara yrkesmässiga ryttare sade Robert Solin, nationell samordnare för hoppning.

För att såväl 17-åringar som seniorer ska få tävla krävs i övrigt att de antingen är yrkesmässigt verksamma inom ridsport, är kvalade till elittävlingar eller ingår i ett landslag.

Detta måste varje ryttare själv registrera via en ny funktion i TDB som snart finns tillgänglig.

Geografisk begränsning

Ryttare som är 16 år och yngre får när tävlingsstoppet förhoppningsvis hävs den 25 januari bara delta i ”enstaka tävlingar”. Förbundsstyrelsen definierar det som endagstävlingar utan uppstallning, inom det egna distriktet eller angränsande distrikt.

De får inte delta i cuper och serier, och därmed fryser finalen i ponnyallsvenskan i hoppning inne.

Förbundsstyrelsen rekommenderar också föreningarna att minimera antalet träningstävlingar som pay and jump och pay and ride så länge tävlingsstoppet råder.
− De kan genomföras så länge en riskbedömning gjorts som visar att aktiviteten är möjlig att genomföra, men vi ber alla att fundera över om de är nödvändiga att genomföra, sade Gisela Löfstrand.

Om tävlingar väl kan arrangeras från den 25 januari, och om max åtta-gränsen då fortfarande är kvar, kommer bland annat framridning och bangång att behöva ske med restriktioner.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden